Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Walnoten-linzenbrood (mijn vegan meatloaf versie)

Mijn recept voor vegan meatloaf is ontzettend lekker en bestaat voornamelijk uit linzen en walnoten. Dit feestelijke gerecht is leuk om te maken voor de feestdagen of gewoon op een doordeweekse dag. Net waar jij zin in hebt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mijn versie van vegan meatloaf

Dit jaar vierde ik Canadian Thanksgiving met een aantal vrienden in Delft. Canadian Thanksgiving wordt meestal een paar weken eerder gevierd dan de Amerikaanse versie en staat vooral in het teken om de oogst te vieren.

Twee vrienden van het gezelschap zijn Canadees -wonen inmiddels in Delft- en nodigden ons uit om dit met hen te vieren, samen met nog een aantal vrienden. We besloten om er een potluck van te maken, zodat iedereen wat lekkers te eten en te drinken mee nam. Op de foto kun je zien wat voor lekkers iedereen had gemaakt.🤤

Canadian Thanksgiving

Ik ging aan de slag met dit walnoten-linzenbrood en dat was zo lekker, dat is besloot om het recept voor je uit te werken. Dit gerecht doet me erg denken aan meatloaf. Alleen dan natuurlijk zonder meat, maar met walnoten en linzen.

Het walnoten-linzenbrood is lekker als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat sla en gebakken aardappelen, als onderdeel van een gerecht in een buffet en het is ook heerlijk als feestelijk hapje. Snijd de stukken dan niet al te groot, want ze zijn behoorlijk machtig.

Wat heb je nodig?

De ingrediënten hieronder om mijn versie van vegan meatloaf te maken is genoeg voor 8-10 flinke plakken (of een bord vol met kleine hapjes).

Voorbereiding: 45 minuten
Oventijd: 55 minuten
Bakvorm: rechthoekige bakvorm van ca. 18 bij 25 cm

Voor het walnoten-linzenbrood:

  • 175 gram gedroogde rode linzen
  • 110 gram walnoten
  • 3 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 2 rode ui – kleingesneden
  • 3 teentjes  knoflook – fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij – in dunne ringen gesneden
  • scheutje olijfolie
  • 1 middelgrote winterpeen – geraspt
  • 1 (zoete) appel – geraspt
  • 50 gram rozijnen
  • 90 gram bloem
  • 50 gram paneermeel
  • peper en zout
  • 6 takjes verse tijm – alleen de blaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel oregano
  • snufje chili vlokken (optioneel)

Voor de barbecuesaus:

  • 60 ml ketchup
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 3 eetlepels appelmoes

vegan linzenbrood recept

Bereidingswijze:

  1. Kook de rode linzen gaar in een pan met water (dit duurt zo’n 25 minuten). Giet hierna het overige water af en en laat de linzen iets afkoelen. Vermaal de gekookte linzen tot een grove substantie in een keukenmachine (niet helemaal fijn pureren).
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bedek de bakvorm met bakpapier.
  3. Verwarm een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak hier de knoflook en rode ui voor zo’n 5 minuten. Voeg de bleekselderij, geraspte wortel, appel en rozijnen toe. Breng het op smaak met peper en zout en bak het geheel voor nogmaals 5 minuten.
  4. Meng ondertussen de linzen, gemalen lijnzaad, bloem, paneermeel, grofgehakte walnoten, verse en gedroogde tijm, oregano, flinke snuf zout, peper en chili vlokken toe en roer het geheel met het mengsel van bleekselderij goed door elkaar. Net zolang tot er een soort brooddeeg ontstaat.
  5. Verdeel het deeg voor het walnoten-linzenbrood over de bakvorm en druk het deeg goed aan.
  6. Zet de bakvorm in de oven en bak het brood af in ca. 60 minuten.
  7. Maak ondertussen de barbecuesaus door alle ingrediënten voor de saus met elkaar te mengen.
  8. Haal de vegan meatloaf halverwege de baktijd uit de oven en verdeel de barbecuesaus over het geheel. Zet de bakvorm terug in de oven en bak voor de laatste 30 minuten – tot het brood gaar is.
  9. Laat het walnoten-linzenbrood voor minimaal een half uur afkoelen, voordat je het in stukken gaat snijden. Garneer het gerecht met verse takjes tijm – en je hebt een heerlijk & feestelijk gerecht te pakken.

linzenbrood recept

Dit heerlijke walnoten-linzenbrood is volledig plantaardig en is een rijkelijk gerecht geworden – ideaal om te serveren op een feestelijke dag.

Heb jij weleens een plantaardige versie van meatloaf gemaakt? Of is dit recept iets voor jou?  Laat het me zeker weten via Instagram, Pinterest of als reactie op dit recept. 🍞

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate