Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Anti allergie huis – van je gordijnen tot je tapijt allergie vrij

Billy van der GaagVeel mensen hebben last van een allergie (zoals hooikoorts, astma of een huisstofmijt). Grote kans dat iemand in je gezin ook last heeft van een allergie. Wij hebben tips voor een anti allergie huis, dit helpt je allergische reacties te verminderen en te voorkomen.

Het verminderen van een allergische reactie

Aan sommige allergieën is helaas niet veel te doen in huis. Aan de meeste allergieën juist wel. Zo is huisstofmijt in ieder huis aanwezig, maar je kunt er wel voor zorgen dat de allergische reactie minder wordt. Dit geldt voor de meeste allergieën.

De basisregel om een allergische reactie in huis te verminderen (of te voorkomen) is er voor te zorgen dat je huis -zo goed als- vrij is van stof en door rekening te houden wat voor meubels je in huis hebt staan.

Tijd om je onze anti-allergie tips te geven. Hier gaan we:

 1. Zorg dat er zo weinig mogelijk vloerbedekking in je huis aanwezig is. Probeer in je huis voornamelijk te kiezen voor laminaat vloeren, plavuizen of ander soort gladde voeren. Hiermee kun je snel met je anti-allergie stofzuiger aan de slag.
 2. Boeken en eigenlijk ook al je verzamelobjecten vangen enorm veel stof op en kun je het beste bewaren in een afgesloten (boeken)kast.
 3. De oplossing voor intense niesbuien in bed is te kiezen voor een anti-huisstofmijthoes voor je dekbed, kussens en matras. Het snotteren in bed is voorbij en jij kunt genieten van een fijne nachtrust.
 4. Houd je huis zo leeg mogelijk en zet kleine verzameldingen of andere voorwerpen in een afgesloten vitrinekast.
 5. Vind je het leuk om een tapijt of vloerkleed in huis te hebben, maar kon je dit nooit nemen vanwege je allergie? Er bestaan ook anti allergie tapijten en vloerkleden die speciaal gemaakt zijn voor mensen met een allergie. Op bol.com vind je een ruim assortiment met dit soort fijne tapijten.
 6. Borstel je huisdieren regelmatig. Voornamelijk in het voorjaar en in het najaar zal je kat of hond erg aan het verharen zijn en dus veel haren verliezen. Neem bij het uitlaten even een borstel mee (zoals de furminator die we onlangs hebben uitgeprobeerd), zodat deze haren in ieder geval je huis niet meer in kunnen komen.
 7. Afhankelijk van het soort allergie waar je last van hebt is het goed om voor synthetische materialen te kiezen zoals bij je dekbed of kussen. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat synthetische materialen beter zijn voor mensen met een allergie (ik spreek uit ervaring ;)).Uiteraard zijn er ook mensen die allergisch zijn voor een bepaald beddengoed, dus kijk goed voor synthetisch beddengoed die goed ademt. Huisstofmijt houdt namelijk van vocht en anders loop je nog steeds te niezen en heb je er niets aan. Synthetische materialen zijn én anti-allergisch én makkelijker te wassen. Zo sla je twee vliegen in één klap.
 8. Vervang je dikke stoffen gordijnen door lamellen, rolgordijnen of jaloezieën. Hier kan natuurlijk ook genoeg stof op komen, maar het is makkelijker schoon te maken en het stof trekt niet in het materiaal, wat het bij gordijnen wel doet.
 9. Kies voor afneembare plafonds en wanden waar mogelijk. Zo kun je regelmatig met een vochtige doek de wanden en plafonds afnemen.
 10. Beperk verbrandingsproducten tot een minimum. Denk bij verbrandingsproducten aan je verwarmingsketel, geiser, sigaretten (sowieso goor in huis) en de schoorsteen. Probeer het gebruik van een gaskachel te vermijden en zorg voor een goede afzuigkap. Verbrandingsproducten zijn niet goed voor je gezondheid en vooral mensen met een allergie kunnen hier erg veel last van hebben.

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Lotus

  Uit een recent onderzoek van de Duitse Astma en Allergie bond (DAAB) blijkt dat een tapijt beter is voor een allergisch persoon dan een gladde, harde vloerbedekking. Een tapijt houdt fijnstof vast, waardoor het niet door de ruimte circuleert en een allergisch persoon er minder last van heeft. zie website
  http://www.ambifloor.nl/faq/is-tapijt-goed-voor-een-allergisch-persoon/9

 2. 🐐 Billy

  @ Lotus
  Dank voor je reactie. Wel staan er een aantal voorwaarden bij zoals dat je het liefst met een speciale elektrisch aangedreven borstelende stofzuigt. Wij proberen een overzicht te geven van de basisregels en uit verschillende ervaringen en eerder gelezen artikelen voorkom je dat je allergie toeneemt als je gladde vloeren hebt (wel goed schoonhouden natuurlijk). Goed om te weten dat volgens het onderzoek tapijt niet erg is, indien het op een speciale wijze is ‘behandeld’.

 3. 🐐 Erik

  Harde vloeren zijn inderdaad beter te onderhouden (van stof) dan tapijt. Dit klopt. Maar wie dweilt elke dag zijn harde vloeren (ook onder het bed, achter de bank en kast)? Tapijt daarentegen houdt dit stof vast. Zelfs door het belopen, of deuren op en te zetten, gaat stof niet dwarrelen in de ruimte. Harde vloeren laten elke stof doen opgaan in deze situaties. Waaruit krijg je allergische reacties? Niet van het op de vloer liggen, en het stof inademen. Wel door de ruimte te lopen met een harde vloer.

  Het klopt dat tapijt ook onderhouden moet worden. Een gewone stofzuiger doet het goed. Beter is een speciaal filter. De functie van een met motor aangedreven borstel (stof)zuiger is niet meer of minder dan de (vloerbedekkings)polen / garens borstelen, zodat ze nog beter het stof (en vuil) loslaten.

 4. 🐐 Carin

  Wat de harde vloeren/tapijten discussie aangaat: misschien moet elk voor zichzelf uitmaken wat voor hem het beste is? Mijn huisstofmijten-allergie wordt aangewakkerd door tapijten, stoffen zetels, bekleding in wagens, wol, kleren die na enkele keren dragen aan de kapstok blijven hangen en alle textiel dat niet frequent gewassen kan worden.

 5. 🐐 Marian

  Ik ben astmapatiënt en wordt zeer snel benauwd door bv huisstofmijt. Juist door synthetische materialen in huis wordt ik heel benauwd. Synthetische materialen trekken stof aan als een magneet en dit is binnen de kortste keren een enorme trigger voor mijn astma, dit geldt zelfs voor de hoesjes van sierkussens op de bank. Ik heb dus zoveel mogelijk katoen in huis, te wassen op 60 graden, en anders even tussendoor flink uit laten kloppen buiten. De vloeren zijn voorzien van vinyl, en ja, deze worden door mij elke dag of anders om de dag gedweild. Op deze manier is het voor mij met recht opgelucht ademen. Zou ik het anders doen dan gaat het geheid fout.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate