Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Met deze 5 tips kun je besparen op je verzekeringen

Nu we binnenkort gaan verhuizen is het tijd om te kijken hoe we kunnen besparen op de verzekeringen. In dit artikel deel ik 5 tips die mij hierbij gaan helpen!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lemonade.

Verhuizen voelt als een reset-moment

Over een maand krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis. We blijven lekker in Delft, maar we verhuizen naar een ander huis met net iets meer ruimte. In dit artikel deelde ik al dat het een flinke klus gaat worden, voordat we er gaan wonen. We gaan zelf een deel klussen, maar we besteden gelukkig ook een groot deel uit aan een aannemer. Hij is daar veel beter in (en efficiënter).💪

Deze periode van alles regelen voor de verhuizing voelt voor mij ook als een reset-moment. De afgelopen weken heb ik dan ook al onze lopende uitgaven opnieuw onder de loep genomen om te kijken waar we op kunnen besparen. Want zo’n verhuizing gaat je financieel gezien niet in de koude kleren zitten.😬

Wat blijkt? We geven per maand behoorlijk wat geld uit aan verzekeringen. Dat kan natuurlijk beter. Hieronder deel ik 5 tips hoe je hier op kunt besparen.

1. Overzicht krijgen in je financiën

De eerste stap van besparen is overzicht krijgen in de financiën. Pak de afschriften erbij of open de bank app en bekijk welke premies er maandelijks worden afgeschreven. Op deze manier krijg je goed inzicht van je financiële situatie. Vanuit hier zie je in één oogopslag hoeveel geld je iedere maand uitgeeft (en hoeveel er binnenkomt).
Zo zit ik, op mijn zorgverzekering na, al jaren bij dezelfde aanbieder voor de andere verzekeringen. De laatste jaren is de luiheid er een beetje ingeslagen als het om overstappen gaat. Zowel qua maandelijkse premie als wat er allemaal onder de dekking valt zodra er iets gebeurt. Er is dus werk aan de winkel.

2. Kies een flexibele verzekering

Als ik denk aan een flexibele verzekering, dan denk ik aan het volgende:

  • geen ellenlang contract toegestuurd krijgt;
  • een verzekeraar die niet te moeilijk doet als je ooit een keer een schadeclaim indient;
  • en een polis waar gewoon in heldere taal wordt gecommuniceerd wat wel en niet wordt gedekt. Zonder over de kleine letters hebben te hebben gelezen.

Voor dit artikel werk ik samen met Lemonade – zij zeggen een verzekeringsmodel te hebben voor inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen die anders is dan de traditionele verzekeraars. Een verzekering anno nu, waar zij vinden dat de premie die je betaalt van jou is en niet van hen.

Dat klinkt allemaal heel nobel, maar hoe werkt dit dan in de praktijk?

Stel – je sluit een verzekering af bij Lemonade. Je bent een tijd lid, naar tevredenheid, maar op een gegeven moment verandert er iets in je leefsituatie. Hoe zit het dan met de flexibiliteit? Bij Lemonade kun je op elk moment je dekkingen aanpassen en je polis opzeggen en het ongebruikte deel van je premie terugbetaald krijgen.

Daarnaast zijn ze flexibel als het komt op het uitbetalen van schadeclaims. Zo wordt 30% van de claims binnen een paar seconden afgehandeld met behulp van kunstmatige intelligentie.

Als ik mijn gegevens invul dan kan ik een inboedelverzekering afsluiten voor 11 euro per maand, dit is inclusief aansprakelijkheidsverzekering tot 1,25 miljoen en een inboedelwaarde tot 30.000 euro. Dat is 4,50 euro goedkoper dan waar ik nu bij zit. Mooi 54 euro op jaarbasis verdiend. Plus dat je polis geen onderscheid maakt in je inboedel.

Ook kun je vanaf 3 euro per maand een anti-diefstalpakket toevoegen aan je inboedelpolis. Of je nu thuis bent, in een café, of gewoon ergens aan het chillen bent. Zij dekken je spullen als deze gestolen worden (inclusief je fiets of je mobiel).

Lemonade verdient door een vast percentage te nemen van de betaalde premie. De rest van het geld gebruiken ze om claims te betalen. De ongeclaimde premie wordt gedoneerd aan goede doelen die je zelf mag kiezen middels hun jaarlijkse Giveback programma. 💛

3. Heb je al die verzekeringen echt nodig?

Ik hoor je denken: “Welke verzekeringen heb je echt nodig?” Als we kijken naar onze situatie, dan hebben we de volgende verzekeringen afgesloten:

  • zorgverzekering
  • inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering
  • opstalverzekering
  • autoverzekering

Welke verzekeringen je afsluit zal voor iedereen net even anders zijn. Misschien heb je nog wel een telefoon-, uitvaart-, tandarts- of reisverzekering lopen. Mijn uitgangspunt hierin is: Je bent vaak veel geld kwijt voor een dergelijke verzekering. Ik verzeker dan ook alleen dingen die ik me niet kan veroorloven als ik het bedrag in één keer zelf moet betalen.

4. Ga niet altijd voor premiekorting

Bij veel verzekeraars krijg je korting als je bij diezelfde verzekeraar meerdere verzekeringen afsluit. Premiekorting wordt dat genoemd. Dat lijkt gunstig, en kan het ook zijn, maar vaak is dit toch niet het geval.

Zo is de goedkoopste inboedelverzekering bij een verzekeraar vaak een andere dan waar je de goedkoopste autoverzekering kunt afsluiten.

Vergelijk alle polissen los van elkaar en kijk welke de beste aanbieder is, zonder in te leveren op de dekking.

5. Verzeker alleen risico’s die je niet kunt dragen

Het hebben van een zorgverzekering is verplicht. Echter naast een aantal andere essentiële verzekeringen heb je niet overal een verzekering voor nodig. Door een verzekering af te sluiten, koop je een bepaalde onzekerheid of risico af. Een verzekering is heel fijn als je dit financiële risico niet kunt dragen, maar is het ook altijd nodig?

Denk eens aan een uitvaartverzekering. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig om en nabij de 6000 euro (kan een stuk goedkoper en ook duurder uitvallen). Al met al een hoop geld, maar is het nodig om tot je dood iedere maand een vast bedrag te betalen voor de verzekering? Met name verzekeringen die kapotte of gestolen apparaten verzekeren kunnen behoorlijk oplopen in je maandelijkse uitgaven.

De komende tijd blijf ik mijn financiën weer goed in de gaten houden. Stapje voor stapje, zodat het overzichtelijk blijft.

Wil je meer weten over een inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering van Lemonade? Doe dan de check op de website en zie direct waar je voor bent verzekerd, tegen welk bedrag.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Anna

    Voor mij werkt het qua zorgverzekering als volgt: ik weet dat ik mijn eigen risico bijna elk jaar kwijt ben, plus nog 1000 euro aan zorgkosten gemiddeld. Ik betaal 1600 per jaar, plus nog 400 eigen risico en 1000 aan zorgkosten, dus 3000 per jaar. Ik spaar dus elke maand 250 euro voor mijn zorg. Eens per jaar, in december, betaal ik mijn zorgverzekering. De rest gaat op de spaarrekening. Het is veel geld, maar op die manier kom ik niet voor onverwachte kosten te staan. Niet meteen een bespaartip, maar wel een manier om te kunnen anticiperen op hoge rekeningen en dat voorkomt wel aanmaningen en hogere extra kosten als je het niet kunt betalen. Als ik een jaar minder kwijt ben is dat mooi meegenomen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate