In verband met coronacrisis: tijdelijk ruim 40% korting op mijn populaire online tempeh workshop. ๐ŸŒฑ Lees meer

Gooi je magnetron het huis uit – 10 redenen

Billy van der GaagWe hebben onze magnetron jaren geleden weggedaan. De reden hiervan is, omdat er de laatste tijd steeds vaker berichten opduiken dat de magnetron slecht is voor de gezondheid. Wij hebben 10 redenen verzameld om je magnetron de deur uit te doen en geven je tips om te leven zonder magnetron.

Doe de magnetron de deur uit

 1. Magnetrons zijn slecht voor vitamine B12 (rijk aan o.a. lever en kaas). Deze stof wordt door het verwarmen van de magnetron inactief.
 2. Het verwarmen van een maaltijd in de magnetron in plastic bakjes kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven die vervolgens in het eten terecht komen.
 3. De magnetron haalt door de hoogfrequente straling veel voedingswaarden uit het eten, waardoor je weer snel een honger gevoel krijgt. Een baby die melk opgewarmd krijgt vanuit de magnetron zal hierdoor sneller huilen van de trek. Ook zijn er onderzoeken dat er bij het opwarmen van babymelk in de magnetron bijna geen vitaminen meer aanwezig zijn.
 4. Voedsel uit de magnetron wordt ongelijkmatig verwarmd. Je dient het eten regelmatig te husselen, om zo het eten gelijkmatiger te verwarmen. Er zullen vrijwel altijd delen van het eten extreem heet of koud zijn, dit is bijna niet te voorkomen.
 5. De magnetron bezit straling die de voeding (en dus ook de voedingswaarde) doet veranderen. Het klinkt allemaal niet zo fijn dat tijdens het verhittingsproces in een magnetron een chemische reactie plaats vindt. Doordat de voedingswaarden uit het eten verdwijnen, heb je een stuk minder energie.
 6. Er bestaan diverse onderzoeken over het gebruik van de magnetron en de gevolgen van kanker. Het ene onderzoek wijst uit dat het gebruik van de magnetron de kans op kanker verhoogt en andere onderzoeken geven aan dat er op het moment nog niet voldoende bewijs is dat het gebruik van de magnetron de kans op kanker kan verhogen. Al met al blijven de onderzoeken dus wat vaag, dus hebben wij de magnetron de deur maar uit gedaan vanwege dit soort vaagheden.
 7. De productie van de mannelijke en vrouwelijke hormoon-productie wordt ernstig verstoord en de kans op concentratieproblemen neemt toe.
 8. Bij het opwarmen van je eten in de magnetron gaan er erg veel anti-oxidanten verloren.
 9. Eten van voedsel opgewarmd in de magnetron verhoogt de kans op geheugenverlies en emotionele instabiliteit (zieย hierย een Engelstalig onderzoek waar je veel informatie kunt vinden over de bijwerkingen van het gebruik van de magnetron).
 10. Ons lichaam is niet in staat om de onbekende bij-producten af te breken die ontstaan door magnetronverhitting.

Leven zonder magnetron

Of de magnetron op de lange termijn nu wel of niet schadelijk is voor je gezondheid, het is veiliger om hem gewoon niet meer te gebruiken. Bovendien is koken zonder magnetron lekkerder. Wie weleens een ei heeft opgewarmd in een magnetron weet wat er gebeurt: het verandert in piepschuim. Niet lekker, niet natuurlijk en waarschijnlijk niet goed voor je lijf.

Maar hoe doe je dat? Hoe ga je door het leven zonder magnetron? Hieronder enkele tips:

 • Plan een beetje vooruit wanneer je vlees of brood wilt ontdooien. Brood ontdooit vrij snel (ruim ondertussen even de vaatwasser uit bijvoorbeeld).
 • Trek in een kant-en-klaar maaltijd? Of wil je een kliekje opwarmen? Kies dan voor een maaltijd (zonder E-nummers) die in de oven of in de pan op het vuur opgewarmd kan worden. Een maaltijd opwarmen in de oven is meestal binnen een 15-20 minuten klaar op zo’n 120 graden.
 • Kook je vaak voor meerdere dagen, verdeel dan de porties die je kunt invriezen. Zo kun je in de ochtend alvast je maaltijd voor de avond uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast.

14 leuke geiten ๐Ÿ๐Ÿ

 1. ๐Ÿ j. koenderink

  naar aanleiding van dit verhaal over de magnetron, zou ik graag eens van een deskundige vernemen of het juist is, dat een inductiekookplaat feitelijk ook een magnetron is (omdat eveneens werkt met magneet)?

  met vriendelijke groet, joanne

 2. ๐Ÿ Carina

  Ben 7 jaar geleden verhuis en heb toen mijn magnetron weggedaan. Heb hem in al die tijd misschien 2x gemist. Nooit spijt van gehad om de magnetron weg te doen.

 3. ๐Ÿ Brechtje

  Hoi, ik heb nog nooit een magnetron gehad en het ook nooit gemist. Op het werk heb ik er wel eens wat mee opgewarmd, maar ik vond het een te ‘agressieve’ manier van verhitten. De vermoedens die ik over de magnetron had, zie ik in dit artikel bevestigd.

  Toch zullen er mensen zijn die het met een grote korrel zout lezen. Misschien is het een idee om je bronnen te vermelden, zodat mensen de onderzoeken kunnen nalezen en zo alsnog overtuigd worden.

  Groetjes, Brechtje

 4. ๐Ÿ jaap

  Sorry, maar ik geloof echt niet dat in een magnetron chemische reacties optreden die bij andere manieren van verwarmen niet optreden.
  De gebruikte frequentie ligt net tussen de trillingsfrequentie van water en vet moleculen, waardoor die opwarmen. Geen chemische reactie omdat het geen ioniserende straling is.
  Puntje 2 ben ik het wel mee eens, al zijn het vooral de weekmakers en brandvertragers in het plastic. Plastic zelf is behoorlijk stabiel en ongevaarlijk.

 5. ๐Ÿ Suis

  Interessant verhaal, maar hoe moet je dan popcorn maken?

 6. ๐Ÿ Bruce

  Popcorn zoals we het vroeger maakten, beetje olie in een pan, mais erbij en deksel op de pan….

 7. ๐Ÿ Anoniem

  Sommige dingen zijn wel gezonder in de magnetron. Denk aan nitraat houdende groentes zoals spinazie. Hoe langer het opwarmingsproces (ook als de spinazie net uit de vriezer komt en alleen al op kamertemperatuur laat komen hoort bij het verwarmingsproces), hoe schadelijker. In de magnetron heb je je groentes opgewarmd binnen 4 minuten.

 8. ๐Ÿ Marianne

  Ik heb er jaren geleden ook eentje kort gehad. Ik vond het niet fijn omdat het voedsel niet gelijkmatig warm werd dus gebruikte ik liever de oven.
  Omdat de magnetron lekker warm was, ging de poes er vaak op liggen en kon hij ook goed naar buiten kijken; de magnetron hing aan de muur. Op een nacht hoorde ik een grote klap en lag de magnetron in stukken op de keukenvloer. Poes was gelukkig ongedeerd. Nooit meer een magnetron aangeschaft door de berichten die ik hoorde van een vriendin. Haar vriendin werkte op zo’n testlab voor magentrons en vertelde dat ze er zelf nooit eentje zou gebruiken. Dat zei me genoeg!

 9. ๐Ÿ margriet

  wij hebben ook een magnetron gebruik hem weinig maar is die stuk dan schaf ik geen nieuwe aan. De pap s’morgens kan ik ook op het gas maken. En ach ja vroeger was er ook geen magnetron en ging het ook prima het is alleen een vorm van gemakzucht.

 10. ๐Ÿ Klaas

  Koop eens vier identieke plantjes en geef twee ervan steeds gewoon kraanwater en de andere twee water wat in de magnetron is verhit. ( eerst uiteraard wel af laten koelen !! )
  Herhaal dit een poosje en aanschouw de resultaten !

 11. ๐Ÿ iemand

  Ik gebruik mn magnetron echt bijna dagelijks. Ik heb het niet zo op chemische dingen die in ons eten zitten, omdat ik denk dat ons lichaam niet gemaakt is om chemische stoffen te verteren. Anders zou aspartaam al in de oertijd zijn uitgevonden.

  Maar goed. Ik had er nooit bij stil gestaan dat magnetron-stralen dus ook chemisch zijn. Dus als chemische stoffen slecht zijn voor je is opwarmen in de magnetron dat dus eigenlijk ook. Tja,…… Eigenlijk best wel logisch. Ik hoop dan ook dat ik spoedig voldoende disipline, tijd en anti-luiheid heb gecreรซerd om dat ding langzaam, maar zeker de deur uit te werken.

 12. ๐Ÿ Adjura

  Ik gebruik mijn 25 jaar oude combi-magnetron, die het nog steeds uitstekend doet – al jaren alleen nog voor de ovenfunctie, vooral voor kleine porties erg handig. Het eten smaakt ook niet lekker nadat het uit de magnetron komt en dat heeft te maken met dat de magnetronstraling de atomaire samenstelling van voedsel verandert, dat kan ook niet gezond zijn. Inductiekoken schijnt dezelfde ongezonde effecten te hebben als de magnetron. Daarover is op internet genoeg informatie te vinden.

 13. ๐Ÿ Ingrid

  Zoveel onzin bij elkaar in 1 artikel.

  Er zijn vitamines en mineralen die worden aangetast door verwarming. Het maakt daarbij niet uit, of je een pannetje op het gas zet of een schaal in de magnetron.

  Weekmakers is plastic zijn schadelijk voor de gezondheid. Gebruik dus geen plastic voor voedsel. In de magnetron kook je gewoon in vuurvaste schalen en dan is er niets aan de hand.

  Slechte magnetrons kunnen warmte wel eens slecht verdelen. Koop een goede combimagnetron voor beter resultaat.

  Als woorden op elkaar lijken, dan zegt dat nog niets over de natuurkundige principes die ermee worden aangeduid. Radiogolven hebben niets te maken met radioactieve straling, Magnetrons koken NIET door middel van straling. Hoog frequente radiogolven brengen moleculen in beweging. De beweging van die moleculen gaat gepaard met warmte.

  Zet je een pan water op het vuur, dan wordt de beweging van moleculen in het vuur overgedragen op de moleculen van de pan en de inhoud. Zet je een ijzeren pan water op een werkende inductie kookplaat. dan zet een hoog frequent wisselen van het magnetisch veld moleculen in het ijzer van de pan in beweging. Die beweging gaat gepaard met warmte ontwikkeling die wordt overgedragen op de inhoud van de pan.

  Kook je op gas, dan is het belangrijk om je hand niet in het vuur te houden.
  Kook je in de magnetron, dan is het belangrijk dat de magnetron goed gesloten blijft. Defecte apparaten en domme gebruikers veroorzaken ongelukken.

 14. ๐Ÿ Loutje

  Ik ben erg blij met mijn magnetron IDEAAL voor een alleenstaande met een slechte gezondheid en de maaltijden van apetito een uitkomst

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ

Navigate