Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Het huishoudboekje van de toekomst

Al je inkomsten en uitgaven handmatig bijhouden, daar denkt Dyme anders over. In dit artikel lees je alles over het huishoudboekje van de toekomst. Een gratis app die je inkomsten en uitgaven automatisch organiseert én categoriseert.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Dyme geschreven.

Waarom zou je een huishoudboekje bij willen houden?

Om maar met de deur in huis te vallen: Met een huishoudboekje krijg je in één oogopslag zicht in je inkomsten en uitgaven. Door te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel geld je maandelijks uitgeeft, krijg je een duidelijk beeld hoe je financiën er voor staan.

Dit kan nogal behoorlijk tegenvallen. Je steekt jezelf dan wellicht niet in de schulden, toch geef je vaak onverhoopt meer geld uit dan je in eerste instantie dacht. Een nieuw paar schoenen, sluipende abonnementen, teveel eten thuis laten bezorgen – je kent het vast wel.

Een huishoudboekje is dan ook een perfecte tool om te kijken hoe je er financieel gezien voor staat. Je kunt handmatig een huishoudboek bijhouden, een Excel-sheet invullen óf je kunt gebruik maken van een app die dit allemaal voor je uit handen neemt – zoals Dyme.

In een eerder artikel schreef ik al eens over mijn ervaring met Dyme, maar nog even in het kort: Dyme is een gratis app voor Android en iOS die je veilig kunt koppelen aan je eigen bankrekening. Door je bankrekening te koppelen met Dyme kun je de app als volwaardig digitaal huishoudboekje gebruiken.

Hoe werkt Dyme’s digitale huishoudboekje?

Bij het koppelen van mijn rekeningen werden de bij- en afschrijvingen automatisch ingeladen en in diverse categorieën ingedeeld. Ik hoefde hier zelf niks voor te doen. Zo zijn er allerlei categorieën waar de inkomsten en uitgaven onder vallen.

Zo vallen uitgaven in de supermarkt bijvoorbeeld automatisch onder het kopje boodschappen en een uitgave bij de bouwmarkt in de categorie renovatie. Vervolgens kun je inzien hoeveel geld je in een periode hebt uitgegeven in een bepaalde categorie. En dat is wat mij betreft precies het grote voordeel van een huishoudboek.

En als de app iets niet (goed) herkent, kun je dit zelf heel eenvoudig aanpassen, waardoor de uitgaven in de juiste categorie terechtkomen. Zoals ik hieronder heb gedaan.⤵️

 1. Uitgaven van afgelopen maand aan boodschappen, restaurants en lunch & koffie.
 2. Take away maaltijd van 15,35 euro verplaatst van boodschappen naar restaurants.
 3. Overzicht van de betaling – klik op het potlood bij transactie bewerken om categorie aan te passen.
 4. Superfijn: je kunt andere betalingen van dezelfde partij automatisch meeverhuizen naar de juiste categorie. Een volgende keer valt een transactie van deze aanbieder automatisch in de juiste categorie.
Dyme huishoudboekje
Het verplaatsen van een uitgave naar een andere categorie.

Met de app van Dyme kun je je vaste en variabele lasten automatisch bijhouden. Naast de overzichten van je vaste lasten, abonnementen en je inkomsten kun je in de app ook zien wat je elke maand uitgeeft aan boodschappen, kleding, woonaccessoires, horeca of wat dan ook.👌

Zelf ben ik erg fan van het eens in de zoveel tijd bijhouden van een huishoudboekje. Het geeft mij iedere keer weer een goed overzicht waar mijn geld naartoe gaat, waardoor ik minder geld uitgeef aan dingen waar ik niet persé blij van word. De balans in het huishoudboek gaat er steeds rooskleuriger voorstaan.

Het positieve saldo zet ik vervolgens weer in voor de volgende dingen:

 • het vergroten van mijn spaarbuffer;
 • een deel van dit geld gebruik ik om mee te beleggen;
 • het aflossen van de hypotheek (is inmiddels volledig afgelost in 2017), waardoor mijn maandlasten verder zijn teruggeschroefd.

Naast de gratis app van Dyme is er nu ook een ook Premium versie voor 6,99 euro per maand (of 11,99 euro voor 3 maanden), waarmee je een aantal voordelen krijgt zoals gratis hulp van het opzeggen van abonnementen, het zelf aanmaken van categorieën en het exporteren van je data naar een .xlsx format. De Premium versie is trouwens gratis te gebruiken als je een uitkering ontvangt of op/onder bijstandsniveau verdient.

Hoe ga je aan de slag?

Om aan de slag te gaan met het digitale huishoudboekje is het van belang om de app op je telefoon te hebben staan. Hieronder heb ik een kort stappenplan om meteen aan de slag te gaan:

 1. Download de app.
 2. Meld je aan en geef aan bij welke bank je zit (let op: op dit moment alleen mogelijk als je bij ING, ABN Amro, Rabobank, ASN, SNS, Regiobank, Triodos of bunq zit.)
 3. Koppel je bankrekening(en) aan de app.
 4. Je ziet nu een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van de afgelopen tijd.

Wil je ook aan de slag met het huishoudboekje van Dyme? Download dan de gratis app en zie direct waar al je geld naartoe gaat.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Alison

  Werkt Dyme ook in andere landen dan Nederland?

 2. 🐐 Billy

  Hi Alison, naar mijn weten werkt de app ook in andere landen. Het enige is dat je vooralsnog alleen Nederlandse banken kunt koppelen met Dyme.

 3. 🐐 Monic

  Ik vind het een overbodige app.

  Want de Rabobank heeft dit systeem in de app verwerkt, en kan je ook rubrieken aanpassen.

  Het heet: Waar gaat mijn geld naartoe

  Bij de Rabobank ben je verzekerd van het feit dat er geen externe partijen met jou gegevens aan de haal gaan.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate