Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Kinderen leren opruimen – 6 tips om je kinderen dit te leren

Ziet de slaapkamer van je kind er echt niet meer uit, nadat ze lekker een middagje gespeeld hebben? Wij leren je in dit artikel hoe je je kinderen kunt leren opruimen, lekker makkelijk en het scheelt jou weer een hoop opruimen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

1. Het goede voorbeeld geven

Laat je zelf vaak ook troep achter, verwacht dan ook niet van je kinderen dat zij alles zullen opruimen. Kinderen leren vooral dingen door het kopieergedrag van hun ouders. Ruim dus steeds alles op als je ergens klaar mee bent, op deze manier leert je het kind het op de beste manier.

2. Maak je kinderen van jongs af aan bekend met opruimen

Een kind kan pas echt opruimen als ze weten wat waar hoort. Afhankelijk van de leeftijd kun je je kind leren dat de blokjes terug in de doos moeten en dat de barbiepoppen in het barbiehuis teruggelegd moeten worden. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe normaler je kind het vindt dat opruimen erbij hoort.

3. Wees niet te perfectionistisch naar je kinderen toe

Ben je zelf altijd aan het poetsen in je huis en laat je geen kruimel op de grond vallen? Pas deze vorm van perfectionisme dan niet te erg toe op je kinderen. Als zij lekker aan het spelen zijn, dan hoort rommel maken erbij. Je kunt als je kind klaar is met spelen natuurlijk wel leren hoe ze de rommel het beste op kunnen ruimen.

4. Maak duidelijke afspraken

Kondig van tevoren aan als je samen met je kind hun kamer op wilt gaan opruimen. Doe dit wel even een kwartiertje van tevoren en spreek samen af wie wat doet. Je kind zal op deze manier weten dat ze nog een kwartiertje kunnen spelen, wat heel productief zal zijn voor het opruimen. Het kan namelijk voor een kind heel storen en onproductief zijn als ze direct moeten opruimen, zonder dat dit eerst aangekondigd is.

5. Begrijp hun gedrag

Als je begrijpt waarom een kind rommel maakt, dan zul je ook minder snel boos worden. Kinderen zijn heel erg met het moment bezig en zijn totaal niet bezig wat er later moet gebeuren (hoe mindful kun je zijn?). Hier kunnen we zeker als volwassenen nog wel wat van leren.

6. Niet boos benaderen – blijf het positief benaderen

Kinderen luisteren en leren beter en sneller in een positieve omgeving. Is de sfeer ontspannen en lekker aangenaam voor een kind, dan zullen ze hun speelgoed sneller opruimen. Straf geven heeft dus niet zoveel zin, het is beter om het positieve te benaderen en ze uiteindelijk een compliment te geven als alles opgeruimd is. Een andere goede manier is om er een klein wedstrijdje van te maken: “Wie kan het snelste alle blokken in de doos terugstoppen?”

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate