Help – te veel of te weinig schoonmaken – wat is wijsheid?

Iedereen maakt het huis schoon op zijn of haar eigen manier. Heb je er weleens bij stilgestaan dat sommige taken misschien wel te vaak of te weinig worden schoongemaakt? Wij geven je een handig rijtje!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Te veel schoonmaken – mijn rijtje

Die nette pantalon, dat jurkje dat je gedragen hebt tijdens een fancy etentje of een mooie jas – sommige kledingstukken draag je alleen tijdens speciale gelegenheden. Dan is het dus nergens voor nodig om deze iedere keer – na slechts één keer dragen – te wassen. Zo behoud je de kwaliteit van je kleding en is je wasmand iedere week een stuk minder vol.

Hetzelfde geldt voor sjaals, mutsen en jassen – ook deze items hoeven echt niet iedere week gewassen te worden. Deze items moeten zeker weten niet vergeten te worden, maar iedere week is wat mij betreft echt teveel van het goede.

Waar ik aanraad om vloerkleden, tapijten en ander textiel regelmatig schoon te maken, hoeven (vouw)gordijnen echt niet te vaak schoongemaakt te worden. Eens per jaar de gordijnen wassen is meer dan genoeg.

Sommige mensen maken iedere dag het toilet schoon. Ook dat lijkt me iets te veel. Als jij je er prettig bij voelt, ga hier dan zeker mee door. Maar bij normaal gebruik van de toiletpot, hoeft deze echt niet iedere dag schoongemaakt te worden.

Te weinig schoonmaken – mijn rijtje

Niet alleen het aanrecht in de keuken, ook de oppervlaktes rondom de wasbak in de badkamer is aan te raden bij te houden. Dit schiet er soms bij mij nog wel eens in. In de badkamer scheer je je, poets je je tanden, doe je je haar goed, etc. Allemaal handelingen die viezigheid op kunnen leveren. Houd dit dus goed bij. Vind je dit lastig? Leg dan bij de wasbak van die kant-en-klare schoonmaakdoekjes neer. Zo ben je sneller geneigd hier even een doekje over te halen.

Ook tapijten en vloerkleden zijn zo’n vervelende klus om schoon te maken. De meubels van het vloerkleed af halen, het tapijt moet buiten uitkloppen, het kleed stofzuigen en vervolgens alles weer terug zetten. Toch zou dit best wat vaker mogen gebeuren. Op een tapijt in de hal of woonkamer wordt regelmatig gelopen, gezeten en gestaan – dit kan behoorlijk vies worden.

Zoals net gezegd trekt tapijt en een vloerkleed in huis veel stof en viezigheid aan. Deze moet je dus geregeld schoonmaken. Vergeet ook de andere vormen van textiel in huis niet. Denk aan de kussens op de bank, de bank zelf, de eetkamerstoelen, etc. Altijd goed om hier even een keer extra met de stofzuiger over heen te gaan.

In de meeste keukens wordt volop geleefd, gegeten en gekletst. Hartstikke gezellig, maar dat zorgt wel voor extra viezigheid. Houd het schoonmaken van de keuken dus goed bij – het liefst iedere week. Vergeet dan vooral handgrepen, de oven, magnetron en kraanknoppen niet. Ook niet te vergeten: het dweilen van de keukenvloer.

Vooral met kinderen zitten deurposten vaak onder de vlekken van vieze kinderhanden. Niet erg natuurlijk, maar je kunt je er vast behoorlijk aan ergeren. Neem dit klusje dus altijd mee met je schoonmaakroutine.

Mekker je gezellig mee?

Navigate

Begroting maken in Excel

Wil je eenvoudig een overzicht maken van je inkomsten & uitgaven? Download dan hieronder dit gratis Excel bestand om je op weg te helpen.
Meer dan 32.500 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons. Om de week zullen we je ook onze gezellige nieuwsbrief sturen.