13 manieren om jezelf aan het schoonmaken te krijgen

Echt zin in het huishouden hebben, dat geldt natuurlijk voor maar weinig mensen. Voor degene die echt helemaal geen zin hebben, hebben wij dertien tips om lekker te beginnen aan dat huishouden.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

 1. Stel jezelf een doel. Neem na iedere schoongemaakte kamer bijvoorbeeld een kop koffie of beloon jezelf na een ochtendje schoonmaken met een lekkere lunch.
 2. Wat is er nou fijner dan een heerlijk schoon en opgeruimd huis? Niets! Daarom zou ik maar snel gaan beginnen.
 3. Stel jezelf een realistisch doel (lees ook ons eerdere artikel hierover). Een heel huis schoonmaken in een uurtje is natuurlijk niet mogelijk. Neem bijvoorbeeld ieder half uur een pauze, zo blijft het overzichtelijk en is het geen berg waar je niet overheen komt.
 4. Wist je dat een vies, stoffig huis heel ongezond is? Al dat stof wat je inademt is slecht voor de longen. Nog een reden dus om zin te maken en gewoon aan de slag te gaan! Eerder schreven we al een artikel over je grootste vijand in huis.
 5. Zet tijdens het schoonmaken een leuk muziekje op. Zo ben je afgeleid en voordat je het weet is je huis weer helemaal schoon gezwabberd.
 6. Als het mogelijk is, helpt het om een vaste dag en/of tijdstip aan te houden om schoon te gaan maken. Zo kun je je ergens op voorbereiden en stapelt het niet op, omdat je het iedere week bijhoudt.
 7. Ga samen de grote schoonmaak aan. Nodig je moeder, vriendin, vriend, wie je maar wil uit om samen eens lekker te soppen. Je kunt afspreken om bijvoorbeeld de ene week bij jou, en de andere week bij de ander schoon te maken.
 8. Besteed werk uit, wat je écht niet leuk vind. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg studenten of mensen zonder werk die wel een ochtendje de ramen willen lappen. Zo hoef je alleen de dingen te doen die minder vervelend zijn.
 9. Probeer een taakje als de was opvouwen of strijken leuker te maken. Zet de strijkplank of de wasmand voor de televisie en kijk tijdens dit huishoudelijke klusje een leuk tv-programma.
 10. Begin met het vervelendste klusje en eindig met het leukste. Zo doe je alles en sluit je het huishouden leuk af, waardoor je de volgende keer weer sneller aan de slag gaat.
 11. Koop schoonmaakspullen waar je zin van krijgt. Een gekleurde emmer en gestippelde handschoenen zijn toch veel meer aanstekelijk dan die saaie witte emmer en gele handschoenen?!
 12. Spreek met je partner, kinderen, huisgenoot, etc. af dat iedereen een taak heeft en zich daar ook aan houdt. Wanneer je het gevoel hebt dat iedereen mee werkt in het huishouden, maakt dat het makkelijker om te beginnen.
 13. Niet alles in het leven is leuk. Vandaar onze laatste tip: ga het gewoon lekker doen. Soms moet het nou eenmaal en als je klaar bent, ben je blij dat je er weer even af bent.

Als je na deze tips nog steeds geen zin hebt, dan is het misschien tijd om een schoonmaakster te nemen. Of om jezelf een schop onder de kont te geven en jezelf te motiveren aan de slag te gaan.

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Uschi

  Dank voor alle handige tips, ook al waren de meesten al wel bekend. Toch leuk om de kennis op te roepen en in de juiste volgorde geplaatst te zien. Het is een goede hulp bij het schoonmaken.
  De tip om een schoonmaakster in te huren is nog de beste.

 2. 🐐 Laura

  Wat dacht je van een lekker geurtje?
  Eerst even spuiten en dan heerlijk aan de slag, geeft je gelijk een goed gevoel 😉

 3. 🐐 Mink

  Ik maak er in periodes een sport van om steeds wanneer ik een ruimte in huis verlaat het net iets netter achter te laten als dat ik er binnenkwam.
  Dat betekent dat je de rommel die je net hebt gemaakt meteen opruimt plus nog iets extra’s en dat mag iets kleins zijn. Zo wordt je huis vanzelf opgeruimder en/ of schoner.

 4. 🐐 Mink

  Als je belangstelling hebt voor meditatie of mindfulness kan je van huishoudelijke klussen een meditatie-oefening maken door de handeling zo aandachtig mogelijk uit te voeren. Daarbij komt dat je niet met tegenzin werkt, maar juist ontspannen en zorgvuldig.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate