Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een keuken schoonmaak makeover – keukenkastjes schoonmaken

De grote schoonmaak vindt natuurlijk pas plaats in het voorjaar, maar een goede opfrisbeurt tussendoor kan geen kwaad. Deze week is de keuken aan de beurt! Tijd om deze ruimte eens goed onder handen te nemen met de volgende tips.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

De keukenkastjes opruimen

Een frisse keuken begint natuurlijk met een grote opruimactie. Haal alle keukenkastjes, lades en rekjes leeg en beslis wat wel en wat niet weg kan. Producten die over de datum zijn kunnen sowieso weg, net als lege pakjes en aangebroken zakjes. Gooi al deze items weg, maar let erop dat je afval, blik en papier goed gescheiden houdt.

Lades, rekken en keukenkastjes schoonmaken

Als alle keukenkastjes leeg zijn, is het tijd om de keuken schoon te maken. Begin altijd bovenaan en werk zo verder door naar onder. Begin je van onder naar boven, dan is de kans groot dat het stof en de kruimels weer naar beneden dwarrelen. Dan heb je dubbel werk en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ieder oppervlak heeft een andere schoonmaak techniek. Planken en de binnenkant van een keukenkastje kun je goed met een allesreiniger en een doekje schoonmaken, maar een keukenblad heeft een ander product en werkwijze nodig. Let daar op bij het schoonmaken. Wat ook vaak vergeten wordt is de spoelbak en de prullenbak. Vooral als je met de hand afwast, is dit belangrijk om de spoelbak regelmatig schoon te maken.

Ook de koelkast en de vriezer verdienen wat extra aandacht. Maak de koelkast en vriezer schoon op een koude dag, zodat je spullen tijdelijk buiten kunt zetten en de gekoelde producten niet weg hoeft te gooien na de schoonmaakbeurt. Vergeet de rubberen randjes van deur niet  en ook de achterwand van de koelkast verdient een schoonmaakbeurt.

Voor de vriezer is dit een handige tip: kook water en zet dat in een pan. Zet de pan voor tien minuten in de vriezer en al het ijs smelt langzaam. Dat scheelt veel hak werk. Lees ook ons artikel met meer tips om je vriezer te ontdooien en schoon te maken.

Keukenkastje opnieuw inruimen

Voordat je alle keukenspullen en producten weer terug gaat zetten in de keukenkastjes, planken en lades, is het verstandig om een bepaald systeem te bedenken. Peper, zout en andere specerijen gebruik je regelmatig, dus zet deze neer op een plek waar ze makkelijk te pakken zijn. Voorraden zoals ingeblikte tomaten, pakken rijst en andere houdbare producten kunnen in een lade – zo heb je meteen overzicht over je voorraad.

Richt in de koelkast iedere plank in met een bepaald thema. De bovenste plank kun je gebruiken voor smaakmakers, zoals zongedroogde tomaten, sauzen en augurken. De middelste plank gebruik je voor beleg en andere ontbijtproducten als yoghurt en de onderste plank en de lades voor verse producten voor het diner. Op deze manier houd je overzicht en zie je meteen wanneer je iets moet aanvullen.

De schoonmaakbeurt bijhouden

De beste tip die we je kunnen meegeven is om de schoonmaaksessie in je keuken bij te houden. Zo’n grote schoonmaakbeurt is af en toe nodig, maar kost veel minder tijd als je het goed bijhoudt. Kijk iedere week in de koelkast en bepaal wat weg kan en wat mag blijven. Doe dit ook voor de keukenkastjes. Lees ook ons eerdere artikel over 11 goede gewoontes in de koelkast om geld en het milieu te sparen.

Zorg er ook voor dat je aanrecht altijd netjes is. Dit is het eerste wat je ziet en niets is viezer dan een aanrecht voor vlekken, kruimels en andere viezigheid. Je kunt een vaatdoekje naast de kraan leggen en hiermee de viezigheid weghalen, maar dit is een bron van bacteriën. Wil je geen wegwerpdoekjes gebruiken, maak dan het vaatdoekje meerdere malen per dag schoon onder de hete kraan en gooi hem iedere keer in de vaatwasser.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 theo

  Hmm wat over datum is weggooien, terwijl bewezen is dat juist heel veel spullen die over datum zijn nog goed zijn en soms lekkerder dan juist nog lekkerder zijn. mogelijk iets om nog eens over na te denken.
  zou zonde zijn om goede spullen weg te gooien alleen om dat er iets op geprint staat..Toch!

 2. 🐐 Marie-Therese

  Elke dag je vaatdoekje in de was of gewoon speciale vochtige doekjes gebruiken. Is wel zo hygiënisch.

 3. 🐐 Tamara

  Ik vind het veel handiger om kast voor kast aan te pakken ipv alle kasten leeg halen, alles schoonmaken en dan weer inpakken….
  Overzichtelijker en als er onverwacht iets tussenkomt heb je toch een item afgerond, volgende dag het volgende kastje dan maar weer.
  Als je een kastje hebt gesopt, is het wel goed om het ook goed droog te maken voordat je de spullen er weer inzet, zodat er geen kans bestaat op schimmelvorming.
  Als je gewoon elke dag een schoon vaatdoekje neemt, en uitspoelt naar eigen inzicht, is er weinig kans op schadelijke bacterie vorming.

 4. 🐐 Ria

  Spullen die bij mij over de datum zijn bij controle van de voorraad gaan bij mij in een boodschappenkrat wat in de kast staat. Zo weet elke huisgenoot dat spullen in de krat als eerste op moeten, er wordt hier niets weggegooid.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate