Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Groene tip #10 – duurzaam schoonmaken zonder plastic afval

Krachtige en ecologische schoonmaakmiddelen, wateroplosbare capsules en geen wegwerpplastic meer bij het schoonmaken. Ecopods belooft dit allemaal waar te maken. Maar of dit echt zo goed werkt? In deze groene tip lees je mijn bevindingen over deze capsules.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ecopods.

Je huis schoonmaken met natuurlijke ingrediënten

Van Ecopods kregen we een pakket opgestuurd om te zien of hun producten in ons huishouden ook goed werken.

Ze volgen ons al een tijd en benaderde ons, omdat zij erg enthousiast zijn over hun schoonmaak capsules en ze dit graag aan ons wilden laten zien.

Opvallend aan de producten van Ecopods is dat ze van gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten, je de fles kunt blijven hergebruiken (geen plastic afval meer) én de producten simpelweg gewoon heel goed zouden werken.

ecopods set review

Daarnaast blijkt één capsule genoeg om een hele fles goedwerkend schoonmaakmiddel van te maken. Dat klinkt veelbelovend.

Hoe werken de Ecopods?

De Ecopods capsules zijn wateroplosbaar. Hiermee wijken ze af van gangbare schoonmaakmiddelen. Goed om te weten is dat de schoonmaakmiddelen van Ecopods kunnen worden gebruikt voor de meeste oppervlakken.

Doordat je capsules gebruikt, zijn de producten exact in de juiste verhouding gedoseerd. Hiermee voorkom je dat je teveel schoonmaakmiddel gebruikt.

Er zijn verschillende type capsules die je binnen het huishouden kunt gebruiken:

 • Allesreiniger – Voor het reinigen van diverse oppervlakken, meubels en voor het reinigen van ramen.
 • Ontvetter – Krachtige ontvetter voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vetvlekken op harde en RVS oppervlakken.
 • Sanireiniger – Schoonmaakmiddel voor de badkamer en het toilet. De reiniger heeft een ontkalkende werking en zorgt voor een glanzend resultaat. Niet te gebruiken op delicate oppervlakken zoals marmer.
 • Vloerreiniger – Universeel schoonmaakmiddel voor het reinigen van alle soorten vloeren (inclusief delicate vloeren zoals natuursteen en (beschermde) houten vloeren).

Alle ingrediënten in de Ecopods zijn van natuurlijke afkomst. De ingrediënten bestaan uit citroenzuur, melkzuur, ethanol, kokoszeep en  alkylpolyglycoside. Die laatste naam is maar moeilijk uit te spreken, ik weet het. Toch is het volledig biologisch afbreekbaar en niet giftig (zie Wikipedia).🙌

Wat vind ik ervan?

Ik mocht de All Starter pack M testen. De inhoud bestond uit drie alluminium sprayflessen, een set allesreiniger, ontvetter, sani(tair)reiniger en twee sets vloerreinigers. Dit zou voldoende moeten zijn om je huis zo’n 9 maanden mee schoon te kunnen maken.

Het voorbereiden is echt een fluitje van een cent. Je stopt een capsule in de bijgeleverde fles, lengt de fles aan met water. Schud de fles en je kunt beginnen met schoonmaken.

De vloerreiniger werkt net even anders. Je gebruikt één capsule per volle emmer. Je doet een capsule in een emmer en vult deze met water. Laat de capsule oplossen en je kunt aan de slag.

En nu het werk in uitvoering – hoe bevielen de producten?

Als eerste ben ik aan de slag gegaan met het gasfornuis en de douchewand. Met een spons en ontvetter voor het fornuis en de sanireiniger voor de douchewand om de kalkaanslag onder handen te nemen.

Na wat kort poetswerk kan ik niet anders zeggen dat de producten goed hun werk doen. Het ruikt lekker fris, het fornuis blinkt weer en de douchewand is weer transparant. Precies wat je van een goed schoonmaakproduct mag verwachten.

Inmiddels gebruik ik de producten een paar weken en ik moet zeggen dat ik er nog steeds erg blij mee ben. De middelen ruiken nog net zo fris als in het begin en ze maken het huis goed schoon.

Het is een perfecte vervanger voor de gangbare schoonmaakmiddelen uit een fles. Vrij van plastic, ecologisch verantwoord en ze werken goed.

De prijs voor deze set is met 84,86 euro wel wat aan de hoge kant. Aan de andere kant kun je er naar verwachting 9 maanden mee schoonmaken. Plus dat je de verstuivers kunt blijven hergebruiken.

En als je zelf een paar sprayflessen in huis hebt, dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Je hoeft dan alleen de capsules in huis te halen.

Nog een paar bijzonderheden:

 • De producten nemen nauwelijks plaats in beslag, waardoor je makkelijk voor een wat langere periode producten in huis kunt halen. Lekker efficiënt en milieuvriendelijk, want er is geen extra verpakkingsmateriaal en verzending nodig.
 • De capsules lossen goed op in water. Je stopt een capsule in de fles, vult de fles met water en voilà – je kunt aan de slag.
 • De zakjes waar de capsules in geleverd worden zijn van binnen gemaakt  van maismeel en hiermee volledig composteerbaar. Na gebruiken mogen ze bij het GFT afval.

Kijk – schoonmaken blijft niet mijn favoriete bezigheid (gelukkig hebben we hulp in huis), maar nu we het schoonmaken nog een stukje duurzamer hebben kunnen maken ben ik een blij mens. Plus dat alles ook echt goed schoon wordt met deze producten. Dat wil nog weleens niet altijd het geval zijn met ecologische producten.

Wil je meer weten over deze ecologische capsules? Neem dan zeker een kijkje op de website van Ecopods – boven de 25 euro wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Lisa

  Dit is echt een aantrekkelij produkt en een fijne review. Dank je wel.

 2. 🐐 Griet

  Laatst kwam ik op een site tegen dat de oplosbare capsulles juist micro plastic achterlaten in het water. Wat is jullie mening daar over? Dan zou het betekenen dat je het nu oplost in het water maar dan verspreid over je huis.

 3. 🐐 Billy

  Hi Griet, bedankt voor je reactie. Goed dat je het vraagt. Het omhulsel van de Ecopods is gemaakt van algen en lost op in water. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar.

 4. 🐐 Griet

  Hoi Billy,

  Dank je wel voor je reactie!
  Dan is het zeker een optie deze schoonmaak producten.

 5. 🐐 Geertje

  Hoi Billy,

  Ik heb sinds kort zo goed als al mijn schoonmaakmiddelen de deur uitgedaan en ben aan de slag gegaan met schoonmaakazijn en baking soda. Het geeft eigenlijk een prima resultaat en scheelt een hoop geld. Voor een lekker geurtje een paar druppels etherische olie en het ruikt nog lekker ook.

  Groetjes Geertje

 6. 🐐 allard

  hoi allen ik heb een proefbestelling gedaan en ga kijken hoe de allesreiger werkt…
  groetjes allard

 7. 🐐 allard van der starre

  hoi daar ben ik weer; tweede bestelling gedaan…vloer en snitairreiniger…
  handig eneco vriendelijk…win win
  allard

 8. 🐐 AHC

  Hallo Billy, wat leuk dat je zulke reviews maakt!
  Maar, tóch even een beetje gemekker …
  Ten eerste hebben alle vier middelen dezelfde samenstelling, afgezien van de geurtjes. Waarom zijn er dan vier nodig? Ze zijn erg duur, ook zonder spuitfles (en je hebt gelijk, die hebben we meestal al wel in huis).
  Bovendien verklaren de ingrediënten die hoge prijs niet. Citroenzuur is los te koop bij drogisten, meestal voor 3 tot 7 euro … per kilo! Ethanol is alcohol, alkylopolyglycoside zit in ongeveer alles wat schoon moet maken (zie wiki). Melkzuur en kokoszeep zijn geen kostbare stoffen. Dan is voor 81 euro voor een startpakket en bijna een tientje per navulling een ruime winstmarge berekend!
  Fijn dat iemand meedenkt over milieuvriendelijke middelen, en nog fijner dat ze goed werken (hoewel …. citroenzuur op een natuurstenen vloer? google citroenzuur even). Maar hier lijkt onze goede wil om climate change tegen te gaan vooral te worden omgezet in rinkelende contanten.
  Veel mensen willen graag de pijn van onze aarde helpen verminderen. Maar er zijn er ook die vooral mogelijkheden zien om daar geld uit te slaan, liefst zonder al veel inspanning of kennis. Verstand van marketing heeft-ie dan weer wel, Vermelding op leuke, veel bezochte sites als die van jullie is lucratief, dat ziet hij heel goed Hij liet je zelfs delen in de winst. Maar vlieg er niet te vaak in. Jullie staan hier ver boven, in elk opzicht!

  .

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate