Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Maak kennis met de douchewc – alternatief voor toiletpapier

In Japan weten ze niet beter, maar in Nederland is een douchewc toch nog een beetje wennen. Langzaam wint de douchewc hier aan populariteit en ook in onze nieuwe badkamer hebben we er eentje laten plaatsen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Saniweb geschreven.

Het begon allemaal in Japan

Een tijdje geleden schreef ik een artikel met alternatieven voor toiletpapier. De aanleiding van het artikel was een bezoek aan Japan. In de AirBnB in Tokyo waar ik een week verbleef had ik de luxe om kennis te maken met een Japans toilet.

Een Japans toilet, ook wel een douchewc genoemd, is een toilet en bidet in één. Dan hoef je niet zoals in veel Zuid-Europese landen twee losse apparaten in je badkamer te hebben. Scheelt weer ruimte en schoonmaken. 😉

De douchewc in Japan beschikte over allerlei moderne snufjes en technologie. Na een paar keer flink achter mijn oren te hebben gekrabd kwam ik erachter hoe het werkte. Eenmaal terug in Nederland wilde ik er dolgraag één thuis laten installeren, maar zoals vaak het geval is – het kwam er niet van.

Fast forward naar nu – aangezien we én gaan verhuizen én de badkamer wordt verbouwd hebben we eindelijk de mogelijkheid om een douchewc te laten installeren.

Op de website van Saniweb stuitte ik op een groot assortiment aan douchewc’s. En na wat contact over en weer heb ik gekozen voor de Sensia Arena douchewc van Grohe.

Hoe werkt de douchewc?

De Grohe douchewc ziet er uit als een gangbaar toilet, maar werkt net even anders. Ben je klaar om je toiletbezoek af te ronden door je onderlichaam schoon te maken? Dan kun je met behulp van de afstandsbediening je onderlichaam laten reinigen, zonder nog toiletpapier te hoeven gebruiken.

Klik op de juiste knop en er komt een sproeier tevoorschijn die je onderlichaam met warm water schoonmaakt. De sproeier beweegt en zo zorgt het ervoor dat alles goed gewassen wordt. Of je nu naar het toilet bent geweest voor een grote of kleine boodschap (voor vrouwen) – aan beide bezoeken is gedacht, zodat het onderlichaam goed wordt gereinigd.

Om de douchewc ervaring compleet te maken, kun je na het spoelen kiezen voor het drogen van je natte billen door middel van een krachtige föhn. Op die manier hoeft je na de spoelbeurt je billen niet droog te deppen met toiletpapier. Je zet de warme föhn even kort aan en klaar ben je. Weer helemaal fris en fruitig.

En om een fontein-spektakel te voorkomen is het wel belangrijk dat je tijdens de spoelbeurt niet op gaat staan. 😉

Na mijn bezoek aan Japan was ik al verkocht aan de douchewc, maar nu ik er zelf één heb al helemaal. Je hoeft geen toiletpapier meer te gebruiken en het is lekker hygiënisch.

Welke functies heeft de Grohe douchewc?

Als je de functies bekijkt wat deze Grohe douchewc allemaal kan, dan zijn deze eindeloos. Van een nachtlampje tot het automatisch openen en sluiten van de toiletbril.

Hieronder een overzicht van de meest belangrijke functionaliteiten van de douchewc:

 • Na ieder toiletbezoek wordt je onderlichaam gereinigd met een door jou gekozen instelbare watertemperatuur. Zo blijft de boel daar lekker fris, de hele dag door.
 • De douchewc beschikt over een ladydouche functie – dit zorgt voor een zachte en reinigende douchestraal.
 • Na de spoelbeurt kun je, zoals gezegd, je onderlichaam droog laten föhnen. Geen toiletpapier meer nodig.
 • Geïntegreerde geurafzuiging, zodat onaangename geuren worden geminimaliseerd. Het luchtzuiveringssysteem werkt nog een paar minuten na, er is dus geen extra ventilatie nodig. Geldt niet voor mij hoor, ik ruik altijd naar rozen.🌹
 • De wc-pot heeft geen spoelrand – heel fijn, want onder de spoelrand hoopte zich altijd veel viezigheid op.
 • Beschikt over een nachtlampje – zodat je ’s nachts niet een felle lamp aan hoeft te zetten als je even snel naar het toilet moet.
 • De toilet gaat automatisch open en dicht via een speciale sensor. Je hoeft dan ook geen bril meer aan te raken, maar mag natuurlijk wel als het je allemaal niet snel genoeg gaat.
 • De Grohe douchewc beschikt over een afstandsbediening, zodat je de douchewc kunt aanpassen aan jouw wensen.
 • Verder beschikt de douchewc over een speciale Triple Vortex spoeling – een slim design dat de hele toiletpot reinigt.

Er is alleen één nadeel: je moet wel gewoon zelf het toilet door blijven trekken. Een hele handeling.😉Je kunt ook dit verhelpen door voor een meerprijs een automatische flush kit te installeren.

De douchewc in onze nieuwe badkamer. De badkamer is bijna af, alleen nog even de laatste afwerkingen.

Op de website van Saniweb zijn er al douchewc’s te vinden vanaf een paar honderd euro tot ruim 4000 euro. Ze zijn dus te verkrijgen in diverse prijscategorieën met daarbij behorende functies. Ons model, de Grohe Sensia Arena zit in het midden segment met 1800 euro. Wij zijn zelf erg blij met alle functies van deze douchewc.

Het hangt verder helemaal af van wat je zelf belangrijk vindt. De goedkopere modellen hebben vaak minder functies (zoals geen warm water mogelijkheid). Een duurder model beschikt vaak ook over een verwarmde toiletbril en gebruikersherkenning.

Een douchewc is in ieder geval erg fijn als je gek bent op hygiëne en technische snufjes. Heb jij weleens op een douchewc gezeten?

Wil je meer weten over douchewc’sNeem dan zeker een kijkje op de website van Saniweb.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 hetty

  Ik heb een soortgelijke wc bril in Japan gekocht voor 150 euro, van Toshiba, die kan meer dan die jij hier hebt staan.
  daarna een transformator, wat leidingaanpassingen, een 3D printje erbij aangeschaft en all by all kom ik dan op 450 euro, met het voordeel dat ik een nieuwere generatie losse bril kan kopen in Japan, zelfde merk, voor 100-200 en zo op de toiletpot (3D plaatje) kan klikken en dan zonder verdere kosten. Heb je er bijna uit voor een retourtje Japan!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate