Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

10 tips om geld te besparen op je auto

Je auto kent een aantal vaste lasten per maand. Als je een auto hebt, krijgen we allemaal te maken kosten als benzineverbruik, wegenbelasting, autoverzekering en de jaarlijkse APK-keuring. Bekijk onze tips om maandelijks veel geld te besparen op je auto.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Tips om minder benzine te verbruiken:

 • Vermijd de auto voor korte afstanden. Pak de fiets voor de (kleine) boodschappen, voor naar de sportschool of voor het brengen van je kind naar school toe. Een beetje frisse lucht is goed voor je en zeker in de ochtend zal het je helpen om wakker te worden.
 • Op tijd het gaspedaal loslaten. Zie je dat het stoplicht voor je al op oranje springt? Haal dan je voet van het gaspedaal en je zult merken dat het op termijn behoorlijk wat benzine zal besparen.
 • Zorg voor de juiste bandenspanning. Bij vrijwel iedere benzinepomp kun je gratis de spanning van je banden laten doen. De juiste bandenspanning levert een besparing van het benzineverbruik op tussen de 2% en 5%. De hoogte van de bandenspanning is afhankelijk van het type auto. In de binnenkant van de deur bij de bestuurder hangt meestal een sticker waar dit op staat. Ook vind je op op de bandenspanningsmeter bij de benzinepomp een sticker met de meest voorkomende autotypes en de hoogte van de bandenspanning.
 • Rijd in de juiste versnelling. De campagne van de overheid om bij 80 km in de vijfde versnelling te rijden zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Het loont echt om op tijd naar een hogere versnelling te schakelen als je harder rijdt. Rijd verder zo veel mogelijk met een constante snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. De richtlijn is om bij 50 kilometer in de vierde versnelling te rijden en bij circa 80 kilometer naar de vijfde versnelling te schakelen.
 • Houd ramen gesloten tijdens het autorijden. Door de ventilatie-openingen volledig open te zetten in plaats van de ramen te openen kun je tijdens het rijden tot wel 10% aan brandstof besparen.

Lagere maandpremie autoverzekering

Ik heb zelf inmiddels als een aantal keer meegemaakt dat je toch steeds weer een goedkopere autoverzekering af kan sluiten. Keer op keer denk ik dat ik de beste deal heb gesloten als ik een nieuwe autoverzekering heb.

Onlangs betaalde ik voor mijn huidige autoverzekering (WA + beperkt casco) nog bijna 35 euro per maand, terwijl ik dit nu voor nog geen 18 euro per maand heb afgesloten. De website van Pricewise biedt een overzicht van de beste prijs-kwaliteit verhouding en je kunt zelf bepalen wat je belangrijk vindt (zoals eigen risico, all-risk etc.) wat meegewogen moet worden.

Goedkopere of gratis wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting hangt af van het type auto. Sinds 1 januari 2010 hoeven een groot aantal auto’s (personenauto’s) met een lage CO2-uitstoot weinig tot geen wegenbelasting meer te betalen.

Ben je van plan om je auto een tijd niet te gebruiken, dan kun je een schorsing aanvragen voor je auto. Je hoeft dan geen wegenbelasting te betalen. Daarnaast hoef je je auto niet APK te laten keuren en geen WA verzekering af te sluiten. Lees hier meer over het schorsen van je auto.

Tips voor een goedkopere APK-Keuring:

 • Als je autobanden 20% zachter zijn dan wordt geadviseerd, dan wordt de levensduur van de banden verkort met 25%. Zorg er voor dat je banden de juiste spanning hebben en controleer dit regelmatig.
 • Er moet voldoende olie, rem- en koelvloeistof aanwezig zijn. Het scheelt behoorlijk wat geld door dit zelf bij te vullen (arbeidsloon).
 • Werkt er een lampje niet? Grote kans dat je vriend (of iemand anders) dit kan vervangen. Net als bij het bijvullen van de olie bespaar je aanzienlijk op arbeidskosten en hoef je je vriend alleen te trakteren op een lekker koud biertje.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Janneke

  Kijk zeer handige tips!

 2. 🐐 Danielle

  Goede tips! Vooral ook dat zelf kleine dingen oplossen aan de auto, dat scheelt enorm veel geld, want ze vragen echt bizarre uurlonen in garages.

 3. 🐐 Ingrid

  Een lampje vervangen kun je toch zelf wel? Je kunt meer dan je denkt.

  Bekijk je auto eens goed. Doe de motorkap open en zie wat er aan techniek te bewonderen is. Lees iets over de werking van je voertuig. Haal die pluggen uit je oren en luister naar de motor. Is er ineens een raar geluidje, dat wijst op een beginnend defect? Of is dat een normaal geluid, waar je eerder niet naar luisterde. Weet je hoe de banden op de weg klinken, als de spanning goed is? Wanneer moet een ventilator starten om de motor te koelen? Leer er goed mee omgaan en bespaar veel kosten, door geen schade te veroorzaken en kleine dingen zelf te doen.

  Veel mensen wassen en poetsen hun auto, maar doen zelf niets aan onderhoud. Kun je die auto zelf bijhouden, dan gaat je voertuig langer mee.

  Wie kwam ooit op het idee, dat je een auto elke 2, 3 of 4 jaar moet inruilen? Vervang je de stofzuiger soms ook telkens als er een nieuw model op de markt is?

  Ik heb mijn auto al meer dan 30 jaar niet hoeven te vervangen. Elk jaar vervang ik wel iets anders. Soms nieuwe banden, of nieuwe lampjes, ruitenwissers, een slang, een rubber of een kabeltje. De sproeier van de carborateur moest vervangen omdat die bij de verplichte keuring kapotgedraaid werd. Die kosten zijn nog altijd vele malen lager dan de wegenbelasting, die voor old-timers geen nultarief meer heeft. De verzekering is extreem goedkoop, omdat de verzekering vindt dat de auto geen waarde meer heeft. Hij is niet meer zo mooi als toen hij nieuw was, maar het is nog steeds een goed vervoermiddel tegen lage kosten.

  Woon je in een stad als Amsterdam, dan kun je beter geen auto hebben. Weg ermee, want je kunt er alleen maar vervuilend in de file staan tussen woningen met mensen die je de adem beneemt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate