Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Leven zonder auto – wel of niet doen?

We overwegen om de auto de deur uit te doen. Een enorme geldbesparing of is een auto hebben toch wel erg handig? De voor- en nadelen van een leven zonder auto.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Leven zonder auto – onze situatie

We wonen in het centrum van Delft en hebben een klein autootje (Peugeot 107) in de wijk staan – helaas is er voor onze auto niet altijd plek voor de deur. We hebben altijd gedacht dat we een auto echt nodig hadden, maar sinds we lekker aan het minimaliseren zijn denken we er de laatste tijd ook over na om te leven zonder auto. De meeste activiteiten zijn gewoon per fiets of met het OV te verrichten: het halen van de boodschappen gebeurt altijd al op de fiets, naar onze flexwerkplekken in Den Haag en Rotterdam gaan, de stad in gaan, etc.

We zijn gewend dat er altijd maar een auto voor de deur staat die van jezelf is. Niks te hoeven regelen, gewoon de sleutel in het contact steken en rijden maar. Lekker makkelijk, veilig en zorgeloos de wijk uit rijden op weg naar je bestemming. Maar heeft bezit nog wel de toekomst?

Ik denk dat we de auto zo’n 1 tot 2 keer per week gebruiken en dan met name voor ritjes naar onze ouders en een aantal vrienden die niet makkelijk per openbaar vervoer te bereiken zijn.

Onze afwegingen om te gaan leven zonder auto:

 • Een auto hebben kost altijd geld, of je de auto nou veel of weinig gebruikt (afschrijving, verzekering).
 • Het bezitten van een auto maakt je leven niet makkelijker. Er moet altijd wel iets aan gebeuren (onderhouden, tanken, olie bijvullen, parkeren, etc.). Om één of andere reden gaat er bij ons bijvoorbeeld altijd iets mis met de ruitenwissers.
 • In onze wijk is er bijna nooit ruimte om de auto te parkeren, het treinstation is slechts 5 minuten lopen.
 • Impact op het milieu.

Een auto voelt als een paar warme sloffen

Het hebben van een auto voelt alsof je een paar warme sloffen aantrekt: Comfortabel en ze brengen je naar je bestemming (met een beetje hulp van je reflexen). Toch is het de vraag of je in de wereld van nu met een eigen auto door het leven moet.

Dit is één van de redenen waarom we binnenkort onze auto weg waarschijnlijk zullen gaan doen. Het is geen echte energieslurper, maar net als bij de boodschappen kost het je vaak meer geld dan je zou denken.

Bij het benzinestation gooi je de tank vol. Patsboem, minimaal 60 euro armer. En veel mensen doen dit iedere week (ruim 3000 euro per jaar). Wij gebruiken de auto niet zoveel (zo’n 1-2 keer per week), maar vullen onze tank toch iedere maand bij (ruim 700 euro per jaar).

Leven zonder auto - wel of niet doen?

Kijk ons schattige Peugeotje eens staan langs de weg in Frankrijk. 😉

Wat betaal ik aan mijn auto?

Ik heb twee overzichten gemaakt van een aantal gebruikelijke autoritjes die we zo nu en dan maken. Op deze manier krijg ik een goede indicatie wat de auto ons kost.

Het eerste overzicht is enkel het verschil tussen de kosten voor het openbaar vervoer en de daadwerkelijke benzinekosten. Het tweede overzicht laat zien wat de effectieve verschillen zijn (dus alle autokosten meegerekend) om te kijken of een leven zonder auto de moeite is. Hierbij ben ik uitgegaan dat we de auto twee keer per week gebruiken.

Verschil benzine- en OV-kosten

Waar naartoe?BenzinekostenOV-kosten
Ritje naar mijn ouders€ 3,60 – 38 km€ 6,48 p.p.
Ritje naar schoonouders€ 6,40 – 68 km€ 8,36 p.p.
Langs vrienden (in Amsterdam)€ 11,36 – 120 km€ 16,06 p.p.
Naar de sportschool€ 0,60 – 6 kmGa lekker met de fiets

Effectieve kosten auto en OV

In de daadwerkelijke autokosten heb ik een berekening gedaan van de benzinekosten + de jaarlijkse kosten voor de wegenwacht (€ 85 per jaar), autoverzekering (€ 240 per jaar), wegenbelasting (€ 180 per jaar) en APK kosten en onderhoud (€ 200 per jaar).

Zoals je kunt zien liggen de daadwerkelijke autokosten nu een stuk hoger. En deze kosten zijn exclusief afschrijving van de auto.

Toen we deze auto 3 jaar geleden aanschaften kostte hij € 5.800, ik verwacht dat de auto nu nog € 3.300 oplevert. Dit is een verlies van € 2.500 over drie jaar tijd = € 833 per jaar. Als ik dit weer terugreken naar het gemiddeld verbruik per rit, dan komt hier -schrik niet- ruim € 8 per rit bovenop de kosten. En dat tikt behoorlijk aan.

Waar naartoe?AutokostenOV-kosten
Ritje naar mijn ouders€ 3,60 +€ 6,86 = € 10,26
(= € 18,26 incl. afschrijving)
€ 6,48 p.p. of gratis met de fiets (10km)
Ritje naar schoonouders€ 6,40 +€ 6,86 = € 13,08
(= € 21,08 incl. afschrijving)
€ 8,36 p.p.
Langs vrienden (in Amsterdam)€ 11,36 +€ 6,86 = € 18,04 excl. parkeerkosten
(= € 36,30 incl. afschrijving)
€ 16,06 p.p.
Naar de sportschool€ 0,60 +€ 6,86 = € 7,46
(= € 15,46 incl. afschrijving)
Ga lekker met de fiets

 

Wat zijn alternatieven om je auto te vervangen?

 • Pak de fiets. Ja, dus. Logisch. Inderdaad, het is logisch om de fiets voor veel (korte) afstanden te pakken. Neem de fiets naar de supermarkt, de markt, het schoolplein, etc.
 • Neem het openbaar vervoer. Reken eens uit wat een trein- of busrit kost naar je ouders of goede vriend. Het zal je vast een paar euro kosten, maar dit ben je ook zeker kwijt als je met de auto gaat (hint: het kost je zelfs nog meer).
 • Huur een auto alleen als je het nodig hebt. Nee, je hoeft tegenwoordig niet meer bij de grote autoverhuurbedrijven een auto te huren. Naast Greenwheels bestaat er sinds een paar jaar ook Snappcar. Snappcar is een website waarbij je je eigen auto te huur aan kunt bieden. Mensen in de buurt kunnen jouw auto dan lenen of jij kunt voor een klein bedrag hun auto huren voor een dagje. Hoe fijn is dat.
 • Vraag of je de auto van een vriend of buur kunt lenen. Dat vinden ze vast niet erg, zeker niet als je er een lekkere chocoladereep tegenover zet. Dat hele leven zonder auto klinkt zo slecht nog niet toch? 😉

De kans is groot dat we de auto binnenkort zullen verkopen. In het begin zal het voornamelijk een experiment worden om te ervaren of het bevalt om te lezen zonder auto. En als het bevalt, dan zullen we vanzelfsprekend niet zomaar meer een auto kopen. Het lijkt me in ieder geval een leuke uitdaging.

En jij? Overweeg jij ook om je auto weg te doen of heb nooit een auto gehad? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening en ervaringen. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

37 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Ellen Shamir

  Waar geen rekening mee is gehouden, is de tijd die er mee gemoeid is met het Openbaar Vervoer (hoewel, files zijn ook niet alles)

 2. 🐐 Dunja

  Helaas is het naar mijn werk nu ruim 25 km (en als ik volgende maand verhuisd ben nog steeds 20 km)
  Bovendien ga ik in een dorp wonen waar het weliswaar heel rustig is (HEERLIJK!!) maar waar buiten een basisschool, kerk en dorpshuis niet veel te vinden is. Voor de boodschappen zal ik minimaal 10 km verderop moeten zijn.
  Als laatste reis ik voor mijn hobby (scheidsrechter bij tennis) door zo’n beetje heel Nederland. Daarbij probeer ik zo veel mogelijk te carpoolen maar van de 90 dagen dat ik daarvoor onderweg ben lukt dat maar voor maximaal 15.
  Dus nee, ik probeer wel bewust auto te rijden maar hij gaat zeker niet de deur uit.

 3. 🐐 GerJo

  Wij, mijn man en ik, hebben de auto al jaren geleden de deur uit gedaan. Wij zijn echte scooterraars, en de auto stond de hele week stil voor de deur, gewoon zonde. Onze dochter woont in Den Haag, en wij in Amersfoort, en vinden heerlijk om met de bus en de trein en dagje die kant op te reizen. En mijn dochter gaat iedereen dag met het openbaar vervoer naar had week in Utrecht, terwijl zij ook en auto voor de deur heeft staan. Zij vind dat heerlijk relaxed, en in de trein kan zij nog even op de iPad werken. Dus het openbaar vervoer is bij ons favoriet.

 4. 🐐 GerJo

  Even een corrective: moet zijn… “En mijn dochter gaat iedereen dag met het openbaar vervoer naar haAR weRk in Utrecht,”

 5. 🐐 Samantha

  Nee zonder onze auto’s kunnen we niet. Het zou echt het laatste punt zijn waar ik op bezuinig. Onze bewuste keuze dat we twee kleine auto’s hebben en de ene inmiddels 13 jaar is en de andere 6 jaar.

  Met twee kleine kinderen vind ik een auto echt heel fijn.

 6. 🐐 alex

  hallo allemaal. ja ik ga ook mijn auto weg doen. ik heb schizofrenie en rij 3 keer per week naar de zorgboerderij met de fiets. ( heen en terug 50 km) ook met storm en regen.
  ik krijg er alleen maar meer energie van. wel veel ademhalingsoefeningen van wim hof op de fiets doen.tot juli is de auto goedgekeurd en zolang doe ik mijn boodschappen met de auto.
  ook doe ik al een jaar koud douchen . en stook weinig. de temperetuur is binnen maar 17 graden.
  je kunt meer dan je denkt.

  mvrgr alex gerpot

 7. 🐐 ria koehorst

  ik heb nooit een auto gehad,heb altijd met ov gereisd, onderweg heb je de leukste ontmoetingenen je kunt lekker lezen in de trein.

 8. 🐐 Wil

  Wij overwegen de auto weg te doen, mede omdat we beiden slecht zien in het donker. Ik heb een ovkaart om onbeperkt met de trein te reizen buiten de spit. Kosten 42 euro per maand. Het geeft wel veel vrijheid, maar ook veel gedoe en geld. Nooit meer krabben, nooit meer de auto wassen. Hoe fijn is dat. Ik kan lopend naar het station. De boodschappen doe ik op de fiets. In de stad kun je moeilijk de auto kwijt en het is duur. minder spullen is ook minder zorgen.

 9. 🐐 Dames Rosenbaum

  Wij doen principieel alles met de fiets of met het OV. Alleen als het echt niet anders kan, huren we een auto. Alweer jaren geleden hebben wij de auto weggedaan. Wij herinneren ons nog dat dit wel even wennen was! Je kunt echter (bijna) overal komen met het OV, soms in combinatie met een OV-fiets. Je moet je trip goed voorbereiden, dus als ‘t kan niet teveel meenemen. Soms moet je wat extra reistijd plannen. Je wordt er vanzelf handig in, en, zoals hierboven ook al werd opgemerkt, je hebt wel eens een aardig gesprek. Of je hebt eindelijk eens tijd om te lezen, wat voor je uit te mijmeren of lekker weg te dutten. Heus, het went! Wij adviseren iedereen van harte om de stap te nemen en je van je auto te ontdoen. Je krijgt er geen spijt van!

 10. 🐐 Wanda Sluyter

  Een paar jaar geleden heb ik een half jaar zonder eigen auto proberen te leven en gebruik gemaakt van Greenwheels en OV. Dat was erg slecht voor m’n humeur. Moest voortdurend op de tijd letten (stress!), kon niets substantieels vervoeren en was zeker niet in staat om onverwachts snel bij ouders of anderen te kunnen zijn. En echt, goedkoper was het niet maar dat komt omdat ik m’n leven lang al relatief goedkope auto’s rijd waardoor afschrijving vrijwel nihil is. Met reparatiekosten valt het echt mee. Kortom: vrijheid, een goed humeur en mogelijkheid om spullen te vervoeren en anderen te helpen zijn me de kosten waard!

 11. 🐐 Margreet

  Met de auto ben ik 25 minuten onderweg naar mijn werk, met openbaar vervoer een uur en een kwartier…. geen optie voor mij.

 12. 🐐 Lucienne

  Beste Billy,

  Ik volg jullie website al een geruime tijd en ook die van Sochicken. Ik wordt steeds weer geprikkeld door jullie artikelen.
  Nu vroeg ik mij af of jullie al een keuze gemaakt hebben omtrent de auto? En zo ja hoe jullie dit bevalt.
  Ik vind het zo ontzettend moeilijk om de knoop door te hakken of ik wel of niet mijn auto moet weg doen. Ik ben er zeker al een half jaar over aan het wikken en wegen.
  Voor woon/werk verkeer kan ik hem niet gebruiken en omdat ik heel erg aan het minimaliseren ben komt steeds weer de auto als een puntje naar voren. Ik woon in Den Haag dus het openbaar vervoer is geen probleem en toch ben ik bang hem te erg te gaan missen.

  Groetjes Lucienne

 13. 🐐 Billy

  Hoi Lucienne,

  Bedankt voor je reactie. Leuk dat je zowel Leukegeit.nl als soChicken al een hele tijd volgt. 🙂 We hebben nog geen definitieve keuze gemaakt omtrent de auto (we zijn op dit moment op reis), maar hebben steeds meer het idee om de auto echt weg te doen. Wij wonen zelf in Delft en dus net als bij jou in Den Haag is het OV erg goed geregeld.

  Als we terugzijn van onze reis hakken we de knoop door. Als we besluiten om de auto weg te doen en we ‘m enorm gaan missen, kunnen we er altijd weer eentje aanschaffen. Succes met je beslissing, ik ben erg benieuwd wat je gaat doen. Misschien inspireer je ons wel enorm! 🙂

 14. 🐐 Lucienne

  Hoi Billy

  Dank je wel voor je reactie.
  Ik zit er aan te denken om hem 2 maanden elders onder te brengen bijvoorbeeld bij vrienden zodat ik niet in de verleiding kan komen om hem te pakken.
  Als ik hem echt mis dan kan ik hem terug halen, zo niet dan doe ik hem weg:-).
  Geniet van jullie reis!

 15. 🐐 Marjolein

  Sinds een paar jaar doen mijn partner en ik het zonder auto. Ik heb het geluk dat ik op 10 minuten fietsen van Utrecht Centraal woon, waar een directe intercity gaat naar mijn werkstad. Ook daar is het maar 10-15 minuten naar kantoor.
  Een paar jaar geleden merkte ik dat de reistijd met auto en ov nauwelijks verschilde. Bovendien is OV goedkoper, zeker met een abonnement. Mijn auto stond zoveel stil dat het de belasting en verzekeringskosten gewoon niet waard was.
  Als we nu naar een plek moeten waar we écht moeilijk met het ov kunnen komen (uithoeken van Zeeland, bijvoorbeeld), dan huren we een auto via Snappcar. Dat vind ik echt ideaal; het is zo goedkoop of duur als je het zelf wilt maken, afhankelijk van de auto die je kiest. En je hebt voor elke gelegenheid de perfecte auto; nooit meer een opel corsa met uitstekende Ikea-kasten!

  Al met al bevalt het auto-loze leven ons prima!

 16. 🐐 Ingrid

  Wonend in Amsterdam had ik geen auto en wilde ik geen auto. In de stad is het alleen maar een last. Maar woon je buiten stedelijk gebied, dan is er geen ander vervoer. Zelf doe ik best veel lopend, ook boodschappen. Maar lopen met boodschappen is toch weer wat anders dan een wandeling. Online bestellen in plaats van winkelen is prima en scheelt auto kilometers. Maar overal komen bezorgkosten bovenop en retourneren kost nog weer extra. Weeg die kosten ook, bij je vergelijking.

  Als je twijfelt of je de auto kunt missen, zet hem dan minimaal 3 maanden stil. Ondervind wat het betekent zonder auto je aankopen te doen, te werken en je te vermaken. Dan heb je een idee, wat het voor jou gaat betekenen.

 17. 🐐 Helen

  Morgen gaat onze auto de deur uit! We gaan zoveel mogelijk fietsen en OV gebruiken. Maar soms is de auto veel handiger dus we menen ook een abonnement voor Greenwheels. Ik ben toch benieuwd of we de auto gaan missen.

 18. 🐐 Billy

  Hoi Helen, ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring om zonder auto door het leven te gaan. Uiteindelijk hebben we besloten om de auto nog even te houden, maar ik moet zeggen dat het moment wel heel dichtbij komt om de auto ook weg te doen.

 19. 🐐 Kim

  Hoi Billy,
  Mijn man en ik hebben vorig jaar lente besloten om de auto weg te doen. Nouja, weg doen. De auto is afgekeurd en rijp voor de sloop. We hebben toen besloten tijdens de zomermaanden geen nieuwe auto aan te schaffen. We wonen in Den Haag. Mijn man heeft een treinabonnement naar Utrecht. En ik pak de tram naar mijn werk. Het beviel ons zo goed dat we tot heden nog geen nieuwe auto hebben aangeschaft. Misschien in de toekomst als we kinderen krijgen. Maar dat is voor mijn man en ik een zorg voor later. En het bevalt ons prima! We hebben zo meer ruimte om te sparen!

 20. 🐐 Suzanne

  Wij hebben nu juist bewust geïnvesteerd in de auto. Het is een cabrio met een harde, automatische kap en leren bekleding. Ik ben er heel blij mee en het reist heerlijk. We gebruiken hem beiden niet voor woon-werk, maar wel voor ritjes naar familie enzo. Het draait uiteindelijk om keuzes maken. Ik haat het openbaar vervoer, en ik vind het fijn dat ik lekker de auto kan pakken. Ja, het kost geld, maar dat heb ik er voor over. Sparen doen we ook genoeg, maar ik leef nu. Ik werk hard en wil ook genieten.

 21. 🐐 Linda

  Net vandaag mijn auto verkocht. Mijn autoloze tijdperk breekt aan na 15 jaar altijd een auto voor de deur te hebben gehad….. Ik heb eerst een proefperiode gehouden waarin ik de auto bijna niet gebruikte. Wat ik ontdekte was, toen ik wel eens naar de stad ging met de auto, me ontzettend stoorde aan al dat verkeer, de drukte en het gestresst in de auto…. (terwijl ik in het Noorden woon, hier ook al!)
  Ik ben afgelopen zomer op fietsvakantie geweest en ontdekte dat ik met de fiets overal kan komen en nooit last van files heb. Autoloos zijn vraagt meer planning, bijvoorbeeld niet meer elke dag naar de winkel hoeven, maar kost niet meer tijd… het is voor mij anders gebruiken van tijd. Ik ben blij dat ik autoloos ben!

 22. 🐐 Pien

  Deze week staat mijn auto stil. Geen kinderen, geen werk en geen verplichtingen waarbij de auto noodzakelijk is. Wel wenselijk om naar familie te rijden waar ik nu binnen 1,5 uur ben en dan pas na 3 uur, ik moet er zelfs een bus bellen om in dat dorp te komen. Ik vind het een luxe maar met minder dan 7000 km per jaar, is dit een kostenpost die met de kosten van het OV te vergelijken is. Bij dag 1, met veel regen, bleef ik al thuis. Het geeft ook rust want ik doe niet even dit en even dat….. Ik test het eerst uitgebreid uit.

 23. 🐐 Deavy

  Ik zou ook heel graag, echt heeeeeel graag, de auto weg doen. Maar mijn partner wil niet echt mee. Zij vindt het nodig dat we nog steeds die vrijheid hebben. Hoewel ik nu een volledig schooljaar met mijn fiets of openbaar vervoer naar mijn werk gefietst heb (elke dag 54 km met een elektrische fiets max 25km/u) kan ik haar nog steeds niet overtuigen. Toegegeven, mijn zus woont 50 km verder en dan zouden we wat moeilijker langs kunnen gaan. Maar eigenlijk, wonende aan de rand van Brugge, hebben wij door de week geen auto nodig. We hebben ook eens de berekening gemaakt en die milieuvervuiler zal ons na 250.000km €5000 per jaar gekost hebben! En dat zonder nieuwe banden of herstellingen!!! Vreselijk vind ik het! Hoe overtuig je iemand die er nog niet klaar voor is om deze luxe op te geven?

 24. 🐐 SnappCar

  Wat goed om te lezen dat jullie de overweging maken om de auto weg te doen. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst! 🙂

 25. 🐐 Timmie Smet

  Ik lees vaak dat men pakweg een half uur ‘s ochtends pendelt met de wagen, terwijl dat met het OV makkelijk het drievoudige kan zijn. Dit is geen uitzondering (bij mij hetzelfde). Maar dan zeggen de meesten direct dat het geen optie is om de wagen weg te doen. Ooit al eens gedacht aan veranderen van werk? Zoals De Wever zegt: wie werk wil, vindt werk! Of zijn er nog zoveel die geloven dat een decennialange carrière bij eenzelfde werkgever de norm is? Ik ben nu ‘s ochtends ook meer dan een uur kwijt met OV, heb geen auto, en overweeg ernstig om van job te wisselen. De waarheid is dat de gemiddelde Vlaming veel te honkvast is. Je job definieert niet wie je bent hoor!

 26. 🐐 lambertus switijnk

  ik heb tegenwoordig een velomobiel
  ,zonder elektrische onderstuening ,top 45 kruissnelheid 33-38km en je zit ook nog droog

 27. 🐐 Bart

  Wég gedaan die auto. Veel te duur voor nog steeds slechte of geen service!!

 28. 🐐 John

  Ik heb nu ruim een jaar mijn auto. Hij rijdt heel zuinig en heeft weinig kilometers (69200) op de teller. En toch al 18 jaar oud. Nu heb ik recent een reparatie gehad van ruim 700 euro, nu zijn er weer dingen kapot en binnenkort heb ik ook de APK dus waarschijnlijk komt er weer zo’n rekening. De dagwaarde van de auto ligt rond de 900 euro. Je begrijpt dat ik enorm twijfel of ik hem weg doe. Door een chronische ziekte kan ik niet ver lopen of fietsen. Hier in het centrum van de stad is alles wel dichtbij maar familie woont buiten mijn stad. Daar gebruik ik hem vooral voor. Groot dilemma.

 29. 🐐 Wijnmaalen

  Hallo, ik heb geen auto en ook geen rijbewijs. In m’n jeugd was daar ook geen geld voor in ons grote gezin. Daar hadden alleen de 2 jongsten uit het gezin destijds geld voor. Ik kwam op deze site uit toen ik mensen via google zocht die ook nooit auto hadden gereden. Ik fiets dus al m’n hele leven en maak gebruik van het OV. Alleen als middelbaar scholier heb ik een poosje een brommer gereden. Ben nu bijna 63 dus dat autorijden zal er wel nooit van komen 😉

 30. 🐐 Susanna

  Hoi! Ik kwam je verhaal zomaar tegen. Wat goed dat jullie dit overwegen! Wij hebben een gezin met 3 jonge kinderen en wonen in Enschede. Wij hebben 2 keer voor kort een auto gehad (gedeeld en één voor vakantie in het buitenland). Daarna direct verkocht. Alleen mijn man kan autorijden, maar hij werkt in de stad waar hij altijd per fiets heen gaat. Wij kunnen alles prima met de fiets of ov doen. We hebben een fietskar waarmee we de kinderen konden vervoeren toen ze klein waren. Ook andere grote dingen of veel boodschappen kon erin. Als je creatief ben kan je de gekste dingen op de fiets kwijt 😉. Nu de oudste 9 jaar is en de middelste 7 gaan we samen al 2 jaar op fietsvakantie. De kinderen genieten van het avontuur! Als er echt iets nodig is met de auto vragen we er één te leen bij vrienden . Meestal kan dat wel. Dus je ziet, het is heel goed te doen zonder auto mits je het niet nodig hebt voor je werk. Goed voor je conditie, het milieu en heel erg voor je portemonnee. Zo blijft er meer over voor andere dingen waar je van kunt genieten. Maar eerlijk is eerlijk. Soms geeft de maatschappij je het gevoel dat je er één zou moeten hebben omdat je anders raar of arm bent. Volg je eigen hart. Succes met jullie keuze!

 31. 🐐 G.J. Reitsma

  Ik wil de auto ook wel kwijt. In ieder geval wordt er over gedubd. We gebruiken hem nog heel weinig.
  Er is maar 1 probleem. Soms kun je even niet zonder (bijvoorbeeld als er wat zwaars/onhandelbaars vervoerd moet worden of als het weer afschuwelijk is).
  Of als je met weinig tijd ergens moet zijn tijdens mantelzorg.
  Echter, dat zoiets voorkomt is eigenlijk maar heel weinig. En dus los je dat wel op… Of toch niet?!? Het is een echt oude Corsa, hij is niet al te duur in het niet gebruiken. Isolatie/localisatie dreigt..? We zijn er nog niet geheel uit. 🙂

 32. 🐐 Kevin

  Allereerst dikke duim voor een ieder die het zonder auto volhoudt!

  Zelf overweeg ik zo nu en dan m’n auto weg te doen (vooral als ik de rekening voor onderhoud voorgeschoteld krijg :p). Ik fiets naar werk, maar reis met de auto gemiddeld 2x per week op-en-neer om langs ouders te gaan (~400km per week in totaal). De afschrijving van mijn auto is inmiddels verwaarloosbaar en de jaarlijkse kosten zijn €2000 tot €2500 (brandstof/belasting/onderhoud/wa+ verzekering). Het dal-vrij abonnement kost €1260 per jaar en omdat ik een aantal keer tijdens de spit zal moeten schat ik dat het totaal rond de €1500 liggen. Daarmee ben ik dus €500 tot €1000 goedkoper uit met OV.

  Ruim 5 jaar met OV reizen tijdens studie is geen motiverende ervaring: minder flexibiliteit, langere reistijden, letterlijk in de kou staan, vertragingen. Het voordeel van OV is dat je wat alcohol mag consumeren, maar je daartegenover kun je het niet laat maken, tenzij je ergens blijft overnachten.

  Als ik de verloren tijd met OV zou omrekenen naar geld, dan is het OV niet goedkoper dan de auto, maar zelfs als ik dat buiten beschouwing laat: in de blog omschrijf je de auto als “warme sloffen”, maar zoals ik zie draag je deze sloffen op het ijs. Met de NS doe je dit op blote voeten. In mijn geval is het prijsverschil het comfortverschil niet waard. Daarvoor zou het OV gratis moeten zijn. De resterende afweging is het klimaat.

 33. 🐐 Kevin

  Kleine correctie op vorige bericht: dit moet geen 400km, maar 200km per week zijn.

 34. 🐐 rechelle

  Met kleintjes is het bezitten van een zuinige stadsauto prettiger. Nu coronavirus verspreid is, is auto blijkbaar nog veiliger. Toen ik besloot om geen auto meer te bezitten, na 4 jaar ben ik helaas schadevrij voordeel voor de verzekering kwijt geraakt en nu moet ik heel hoge premie voor betalen, an 25 euro naar 70 euro per maand premie :-O ….. dus extra kosten dan eerder. Dat is dus niet meegenomen in je verhaal, natuurlijk is bij mij anders als bij jullie m Jerry 😀 Fietsen met twee kinderen of OV is voor me heel karwei en gedoe. Wanneer kinderen groot genoeg zijn om zelfstandig te gaan fietsen en begrijpen hoe de stad in Rotterdam veel te druk is en dat coronavirus er bijna niet meer is, is auto verkopen prima overwegend als je zeker weet dat je nooit meer auto wilt gaan kopen ivm schadevrij verzekering kwijt raken.

 35. 🐐 Joyce

  2 jaar geleden maakte ik kennis met minimaliseren. Inmiddels heb ik ook het gezin besmet & mijn man wilde de auto eruit doen wegens eeuwige pech en gebreken, aan alle auto’s die we hebben gehad. Wel wilde hij direct een nieuwe….

  Na velen gesprekken en het aanschaffen van 2 z.g.a.n. fietsen, hebben we besloten om eerst eens te kijken hoe het ons bevalt gewoon ‘zonder auto’ .

  Onze 3 jongste kinderen zijn dol op fietsen & gaan toch al nooit ver buiten de stad. Nu we ook zijn begonnen met gezonder te leven, kunnen we net zo goed overal naar toe fietsen ipv, fietsen in de muffe sportschool.. helemaal top.

 36. 🐐 Martijn

  Groeten uit Zoetermeer – mooi fietsen naar jullie Delft 🙂 Goed artikel, leuk dat jullie deze afwegingen delen. Bij ons komt het plaatjes voor zonder auto waarschijnlijk nog beter uit. We hebben namelijk een Renaut Trafic diesel minivan. We hebben 4 kinderen , en op lange reizen kunnen ze ‘s nachts in het brede voertuig goed slapen. en namen vaak veel sportuitrusting mee dus de ruimte komt ook goed uit. Eerder woonden we in Hongarije en België, waar de belasting gering was. Nu in Nederland betalen we 550 EUR per kwartaal aan wegenbelasting – terwijl we het gebruik juist beperken waar dat maar kan. (Met een vast hoog bedrag aan wegenbeslasting wordt je helaas juist gestimuleerd zoveel mogelijk te rijden, zeer contraproductief voor behalen van klimaatdoelstellingen.) Dus we denken er ook om zonder auto te gaan.

 37. 🐐 Christian

  Nee eigenlijk niet ik zou er niet aan willen/moeten denken om zonder auto door het leven te moeten.

  Ik snap dat veel mensen in de steden het nut er niet van in zien ik woon in een plattenland dorpje 60 km van mn werk zonder goed toegang tot ov (ja ook nog steeds in nederland is dit) 60 km fietsen no go voor mij maakt 120 op een dag en meerdere uren ov kan maar daar ben ik 7 uur op een dag aan het reizen en krijg alleen mn reis vergoed niet de uren.. dis dan maar de auto/motor max 1 uur als het druk is. Dan nog het grote feit dat het ov altijd afwachten is of het rijd waneer het rijd en hoe laat het rijd. Pandemie epidemieën super conductors (het ov).

  Ik vind trouwens dat we niet moeten zeuren of deze vraag moeten stellen maar eerder kijken hoe kan het schonen tha electrische auto nope niet schoon benzine nope niet schoon waterstof nog niet rendabel synthetische brandstof kan maar moet eerst door breken diesel goede optie schoner dan benzine als we praten over diesels van 2018 en nieuwer

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate