Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 Goede gewoontes die zuinige mensen van nature hebben

De één is beter in sparen dan de ander. Toch is het voor iedereen prettig om geld achter de hand te hebben. Hoe kan het toch dat sommige mensen zo gemakkelijk geld sparen? Lees snel onze 6 spaartips die zuinige mensen toepassen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Weet wat je vaste lasten zijn

De huur, de boodschappen, geld voor gas/water/licht, de telefoonrekening en dat abonnement bij de sportschool. Iedere maand worden er meerdere, grote bedragen van je rekening afgeschreven.

Helaas gebeuren al deze afschrijvingen vaak niet op een vast moment in de maand, daarom is het verstandig om een overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven per maand (download ons gratis vaste lasten excel sheet). Vooral als je inkomsten iedere maand niet altijd gelijk zijn, is het vooral belangrijk om het bedrag aan vaste lasten per maand uit te rekenen. Zodra rond de eerste van de maand alle inkomsten binnen zijn, trek je het bedrag van de vaste lasten hieraf en uit deze rekensom blijkt hoeveel geld je deze maand te besteden hebt voor leuke dingen én om te sparen.

2. Begin direct met sparen

Sparen – dat komt in de toekomst wel.. Fout! Zuinige mensen denken aan de toekomst, juist door in het nu te leven. En als het op sparen aankomt, betekent dat dat je op dit moment al geld van je lopende naar je spaarrekening moet zetten. Zodra al je inkomsten binnen zijn, is de eerste ‘uitgave’ die je doet een mooi bedrag naar je spaarrekening overboeken. Niet wachten tot volgende week, want voor je het weet heb je het geld alweer uitgegeven aan onnodige kniebeschermers of henna tattoos.

3. Spaardoelen stellen

Sparen voor ‘later’ of voor ‘zomaar iets’, dat is aardig lastig. Je hebt geen concreet doel en daarom is de drang om naar dit vage doel te werken ook minimaal aanwezig. Misschien ga je binnenkort verhuizen en ben je toe aan een nieuwe inrichting. Of ben je toe aan een welverdiende, luxe vakantie. Zomaar wat doelen die het sparen net iets gemakkelijker maken.

Trigger jezelf door een foto van jouw spaardoel als achtergrond op je telefoon, tablet of laptop in te stellen, zodat je steeds geconfronteerd wordt (in de positieve zin natuurlijk) met het feit dat je geld moet en wil sparen. Wedden dat jij die droomvakantie en die perfecte bank zo bij elkaar gespaard hebt?

Een aantal nuttige spaarartikelen die je zeker moet lezen:

4. Effectieve manier om te sparen

Iedere maand een bedrag naar je spaarrekening overmaken is belangrijk, maar éffectief sparen is misschien nog wel net zo belangrijk. Wie wil er immers gratis geld laten liggen? Ga dus uitzoeken bij welke bank je de meeste rente over je gespaarde geld krijgt.

Hoewel de spaarrente op dit moment natuurlijk ook de lage kant is, geeft de ene bank toch meer spaarrente dan de andere bank. Zonder al te veel moeite te doen, maak jij je gespaarde bedrag steeds hoger. Wie wat meer risico kan én wil lopen, kan zijn of haar geld ook beleggen; hier zijn vaak meer winsten te behalen. Beleggen kent natuurlijk een prijs: namelijk een groter risico. Dit is dus niet aan te raden als je weinig geld hebt. Lees meer over je geld aan het werk zetten…

5. Alle kleine beetjes helpen

Twintig euro gewonnen met de loterij, een tientje van een familielid gekregen of een hoop muntjes gevonden in een oude sok. Het lijkt allemaal niet veel geld, maar uiteindelijk kunnen deze bedragen bij elkaar een leuke toevoeging voor jouw spaarrekening zijn. Probeer dus onverwachte inkomsten (die je dus niet ingecalculeerd hebt en dus niet nodig hebt) direct weg te zetten. Dit geld mis je niet op je lopende rekening, maar is wel een leuke toevoeging voor je spaarrekening.

6. Sparen en tegelijk besparen

Niet alleen door bewust geld weg te zetten spaar je geld. Ook door simpelweg minder geld uit te geven kun je jouw spaarrekening een flinke boost geven. Nog niet zo goed in het besparen van geld? Lees dan zeker dit artikel en krijg 50 bruikbare bespaartips voor in en rondom het huis.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 dini

  “ik spaar elke maand automatisch, dus geen omkijken naar en kom nooit voor “financiële” verrassingen te staan.

 2. 🐐 Veronica

  Ik bestrijd dat dit van nature is. Het enige dat misschien van nature is is dat mensen die dit doen in aanleg bedachtzame mensen zijn. Maar ook dat is niet nodig.Tot ik als zeventienjarige ging studeren e. op mezelf ging wonen in een vreemde stad had ik nooit meer zeggenschap gehad dan over 2 gulden per week. Ineens moest ik alles zelf doen. Dan krijg je de eerste keer studiefinanciering binnen, je kijkt naar wat eruit moet en wat je dan nog overhoudt. Ik ben ook naar de bieb gegaan om er wat over te lezen en te lenen.
  M.a.w. alles is te leren. Ook dit soort zaken.
  Overigens nooit schulden gehad, behalve de studieschuld.

 3. 🐐 Anneke

  Ik zet alles op verschillende rekeningen. Zodra mijn loon binnenkomt verdeel ik het dezelfde dag nog.
  -Vaste lasten gaan van 1 rekening af (hoef ik nooit naar te kijken)
  -Tanken, sigaretten van een andere rekening
  -boodschappengeld pin ik eenmalig en gaat in mijn portemonnee, zeer overzichtelijk.
  -kleding/uitjes/terrasjes/cadeaus zeg maar alles wat er nog overblijft gaat ook van een aparte rekening.

  Volledig overzichtelijk! Ik zweer erbij.
  Daarnaast mijn spaargeld ook onder 3 verschillende doelen verdeeld. Spaargeld wordt er alleen afgehaald voor het doel en niet tussendoor eraf gesnoept voor sneakers ofzo. Ik wil nooit meer anders. Mijn leven is nog nooit zo overzichtelijk geweest en het sparen gaat als een trein.

 4. 🐐 Marieke

  Niet roken! Ook een heel goede gewoonte van zuinige mensen, je bespaart minstens €5,- tot €25,- aan sigaretten per dag (en wat al niet meer aan extra’s voor wasmiddel, extra schilderen van je huis, gezondheidszorg).
  Is al €1800,- – €9000,- per jaar!
  Als je dat in je hypotheek kan stoppen…
  Of in een leuke vakantie, of goede fiets, biologisch eten…

 5. 🐐 Willem

  Sparen moet je zelf doen, een ander doet het niet voor je, dus gewoon gezond boerenverstand gebruiken en je afvragen of je volgende aankoop wel zo nodig is , of dat je de spaarrekening weer eens aanvult.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate