Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoeveel geld heb je nodig om rond te komen?

Hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen ligt voor iedereen net even anders. In dit artikel deel ik mijn kijk op deze vraag, geef ik voorbeelden en laat ik financiële experts aan het woord over hoeveel geld je nodig hebt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Stel jezelf deze belangrijke vraag

De vraag “Hoeveel geld heb je nodig om rond te komen?” is vrij simpel, maar ik had ‘m me nog niet eerder gesteld.

Gek eigenlijk, want ik praat graag over geld. Zowel hier op mijn site als in mijn offline leven brabbel ik graag over dit onderwerp. Of dit nu gaat over de hoogte van mijn boodschappenuitgaven, passief inkomen of over geld (be)sparen – ik vertel er met plezier over en luister graag hoe andere mensen hier over denken.

Om antwoord te krijgen op de vraag: “Hoeveel geld heb je nodig?” is het goed om eerst te kijken naar wat cijfers. Cijfers over uitgaven zoals de huur, elektriciteit, verzekeringen, boodschappen, etc – om zo een indicatie van de minimale uitgaven per gezinssituatie te krijgen.

Overzicht van noodzakelijke uitgaven

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft een zogenoemde armoedegrens opgesteld. Kosten die je minimaal moet maken om maandelijks rond te komen. Hieronder vind je een overzicht van de noodzakelijke uitgaven (armoedegrens) per gezinssituatie volgens het SCP.

GezinssituatieArmoedegrens
(netto per maand)
Alleenstaande € 1.039
Stel zonder kinderen € 1.423
Gezin met 1 kind € 1.694
Gezin met 2 kinderen € 1.922
Gezin met 3 kinderen € 2.120
Alleenstaande met 1 kind € 1.340
Alleenstaande met 2 kinderen € 1.548
Alleenstaande met 3 kinderen € 1.797

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft het hierboven echt over een basisbehoeftenbudget. Minimale kosten die je maandelijks moet maken om rond te komen. Liggen jouw uitgaven onder dit bedrag, dan wordt er door het SCP gesproken van armoede.

Daar kunnen we natuurlijk allemaal wat van vinden. Toch vind ik het goed om een soort ondergrens te hebben, zodat je een getal hebt om mee te werken. Een lijstje met uitgaven die iedere maand weer terugkomen. Vaak in dezelfde lijn der grootte.

Hoeveel geld kost jouw leefwijze?

Hoeveel geld heb je nodig hangt wat mij betreft af hoeveel jouw leefwijze kost. Laatst luisterde ik naar de goed met geld podcast en werd ik geïnspireerd om de hoogte van mijn leefwijze te berekenen. Je leefwijze bestaat voor mij uit een factor van de noodzakelijke vaste lasten en uitgaven die jij maakt om een goed en leuk leven te leiden.

Als mensen kijken naar onze financiën, dan kijken ze graag naar hoe goed de buren, vrienden of familie het hebben.

 • “Weer een nieuwe auto voor de deur. Waar doen ze het van?”
 • “Nou schat, ik denk dat wij ook maar een tuinarchitect moeten inschakelen om de tuin op te knappen.”

Uit onderzoek blijkt dat we het prima vinden om niet in het geld te hoeven zwemmen, zolang het maar net iets meer is dan de mensen in je directe omgeving. Dat voelt zo lekker comfortabel aan.

En dat is best gek, want zo leer je nooit echt tevreden te zijn met wat je hebt. Tevreden te zijn hoe je leven nu is in combinatie met je huidige salaris en bijbehorende uitgaven – en dat als je het zo bekijkt je het prima voor elkaar hebt.

Het berekenen hoeveel je ideale leefwijze kost is wat mij betreft het uitgangspunt als je wilt weten hoeveel geld je nodig hebt om rond te komen. Hieronder geef ik een voorbeeld hoe een aanpassing in je leven kan zorgen voor meer tijd, rust en plezier.

Voorbeeld van een ideale leefwijze

Een gezin bestaande uit twee ouders en 1 kind. Eén ouder werkt 4 dagen in de week en de ander 5 dagen.

Huidige totale inkomsten: 4700 euro per maand

De hoogte van de uitgaven liggen al een paar jaar rond de 3000 euro per maand. Het geld dat overblijft wordt voor het grootste deel naar de spaarrekening gestort. Iedere maand rond de 1400-1600 euro. Dit geld wordt gespaard voor o.a. een jaarlijkse luxe vakantie.

Beide ouders besluiten dat ze gelukkiger worden als ze allebei een dag minder in de week gaan werken. Ze nemen genoegen met totaal 1000 euro minder salaris per maand. Deze extra vrije dag in de week gaat hen meer rust opleveren en meer tijd met hun kind. Op deze gezamenlijke vrije dag besluiten ze iedere week een leuk uitje met hun kind te doen. Ze weten hun maandelijkse uitgaven met 350 euro per maand te verminderen. Ook besluiten ze om minder luxe op vakantie te gaan, omdat ze het Franse platteland, Limburg of de Ardennen als bestemming net zo leuk vinden.

Totale inkomsten: daalt van 4700 naar 3700 euro p.m.
Uitgaven: daalt van 3000 naar 2650 euro p.m.
Jaarlijkse vakantie: bespaart 2000 euro
Spaarrekening: daalt van ca. 1500 naar 1050 euro p.m. (= 3400 euro minder per jaar)

Als je naar het voorbeeld kijkt lijkt het niet aantrekkelijk om die extra werkdag op te geven. Toch laat het voorbeeld zien dat je met meer vrijheid (extra vrije dag in de week) nog altijd ruim 28% van je inkomsten kan sparen (het Nibud raadt minstens 10% aan).

Wil je ook berekenen hoeveel jouw ideale leefwijze kost. Volg dan onderstaand stappenplan:

 • Vul mijn gratis Excel sheet in om je vaste lasten te berekenen.
 • Je ziet direct hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel er aan salaris/inkomsten binnenkomt.
 • Word je blij van deze cijfers? Of kun je hier en daar aanpassingen doen?
 • Pas deze aan in de Excel sheet (of maak een kopie) en bekijk of deze aanpassingen je meer of minder geld gaan kosten.

Op basis van dit stappenplan krijg je een helder inzicht hoeveel je leefwijze gaat kosten. Beslis echt voor jezelf (of met je partner/gezin) wanneer je tevreden bent. Wil je juist een extra dag gaan werken om jezelf een uitgebreide vakantie te gunnen? Of juist andersom? Wil je nog wel zoveel geld blijven uitgaven in restaurants, de bioscoop of op het terras? Of kan het met een fractie van dit bedrag net zo goed ergens in een park of in je achtertuin?

Bespreek jullie dromen met elkaar en speel wat met de getallen in de Excel sheet om te zien hoe jullie ervoor staan.

Financiële experts aan het woord

Via Instagram vroeg ik aan drie mensen in het vak over hoe zij aankijken tegen de vraag: “Hoeveel geld heb je nodig om rond te komen?” Financieel blogger Tom, Financieel planner Koen de Clercq en bewindvoerder Eveline Zweistra geven antwoord. ⤵️

 • Bewindvoerder Eveline Zweistra van Zweistra Beheer & Advies: “Om rond te komen is het belangrijk dat er voldoende geld is om in alle basisbehoeften te voorzien. In Nederland hebben wij de Participatie wet welke stelt hierin te kunnen voorzien.” Eveline is echter van mening dat dit onvoldoende blijkt wanneer je je ideale leefwijze wilt leven. Hierbij zou je volgens haar niet afhankelijk moeten zijn van alle voorliggende voorzieningen voor de basisbehoeften.
 • Financieel blogger Tom van Tips van Tom heeft zo’n 1000 euro per maand nodig om rond te komen. Daar zitten de boodschappen, auto, woonlasten en verzekeringen bij inbegrepen. “Door flink aflossen is onze hypotheek gedaald, daardoor leven mijn vriend en ik nu goedkoper dan een aantal jaar geleden.” Alle andere kosten komen daar nog wel bij, zoals nieuwe kleding, cadeautjes, uit eten. Daar geeft hij tussen de 200 en 400 euro per maand aan uit – “Ik besteed mijn geld alleen aan spullen en ervaringen die echt belangrijk voor mij zijn.”
 • Koen de Clercq van Build and Thrive schat in dat je in Nederland minimaal 1400 euro per persoon per maand te besteden moet hebben om enigszins comfortabel je uitgaven van te kunnen betalen. Met samenwonen (als koppel) zou ik zeggen +1000 euro en per thuiswonend kind minimaal +500 euro. “Als we heel eerlijk met onszelf zijn, dan is eigenlijk alles wat je meer uitgeeft vooral aan dingen die je niet direct nodig hebt, zoals vakanties of etentjes.” Daarnaast raadt hij aan om het opbouwen van een financiële buffer ook mee te nemen in het minimale inkomen. Hij adviseert meestal om minimaal 20% van het netto inkomen hieraan te besteden. Dan komen we uit op op een minimum leefbaar netto inkomen van ongeveer 1800 euro per maand.

Ik ben benieuwd hoeveel geld jij nodig hebt om rond te komen. Laat een reactie achter in de comments.

Bouw een goed leven met je geld

Bundel budget geldstress stuwdamtheorieOp welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In de compacte Broednest cursus van soChicken zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de kracht van budget tips en het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Ontdek hoe je veel geld kunt besparen en hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.
Gratis deelnemen aan cursus

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Kim

  Voor een gemiddeld eenpersoonshuishoude, in het bezit van een auto en zonder opgebouwd vermogen, is 1000 Euro absoluut niet realistisch. Daar zal vermoedelijk het salaris of de vergoeding afkomstig van zijn partner zijn bijgeteld. Ik denk dat het Nibud een realistisch beeld schept van het absolute minimum(zonder auto), en dat voor mijzelf rond de 1400 euro zou gelden als enigszins comfortabel minimum.

 2. 🐐 HereIsTom

  Wij leven al jaren van minder dan 1000 euro per maand en doen alles wat we leuk vinden.
  Wel hadden wij de hypotheek in 15 jaar al afgelost en goed gekeken naar de maandelijkse lasten.
  Verder kopen we alleen dingen die we echt nodig hebben.
  Doordat onze uitgaven zo laag zijn konden we meer sparen en daardoor konden we weer minder gaan werken, waardoor we nu een 4 daags weekend hebben en nog steeds kunnen sparen, als we 55 zijn gaan we helemaal stoppen met werken.

 3. 🐐 San

  ik ben een alleenstaande moeder met 2 kids. Ik zou van minimaal €1548 rond moeten komen per maand. Laat ik er nu bijna €100 onder zitten, inclusief boodschappen, benzine voor de auto en zakgeld voor de kids. Ook heb ik Netflix, Disney+ en Spotify. Ik woon echter niet in een grote stad en ik heb een sociale huurwoning, dus de woonlasten zijn lager dan wanneer je een koophuis in/bij een grote stad hebt.

 4. 🐐 Caroline

  Ik woon in een tussenwoning (koop), alleen.
  Nu is mijn inkomsten rond de 1600. Binnenkort ga ik een carriereswitch maken en ga ik beginnen met 1450. Ik vind dit zelf nogal een behoorlijk verschil. Dus ben heel benieuwd. Ik paar wel heel structureel elke maand, voor vaste uitgaven en een buffer en dat wil ik wel blijven doen. Nu hou ik per maand net geen 300 over om boodschappen te doen, tanken en leuke dingen. Persoonlijk vind ik dat nu al een beetje aan de krappe kant.

 5. 🐐 Jeetje

  “Minimale kosten die je maandelijks moet maken om rond te komen. Liggen jouw uitgaven onder dit bedrag, dan wordt er door het SCP gesproken van armoede”. Gaat het echt over uitgaven of over minimale inkomsten om alle basisbehoeften van te kunnen betalen? Ik zou zeggen: Liggen jouw uitgaven onder het genoemde bedrag, dan houd je geld over en kun je sparen! Ik kan me voorstellen dat iemand met een afgeloste hypotheek en een royale moestuin hier onder zit. Die is in mijn ogen niet arm, maar rijk en creatief! Doet me denken aan het Friese spreekwoord: ‘In lyk man is in ryk man.’ Oftewel: Iemand die ‘lyk’ is, dus geen schulden heeft uitstaan, is rijk. Ik kwam vorige week toevallig een Youtube-filmpje tegen van “Mr Money Mustache” een Canadees die op zijn 31e ‘met pensioen’ kon (niet meer hoefde te werken voor zijn inkomen, maar de klussen kan doen waar hij zin in heeft en alle tijd heeft voor de opvoeding van zijn zoon, zelf gezonde maaltijden koken, sporten en tijd met vrienden doorbrengen) door niet mee te doen aan alle trends van groot-groter-grootst, alles op afbetaling en vrijwel alle maaltijden buiten de deur eten (V.S.) en daardoor zoveel geld opzij kon leggen dat hij kan rentenieren. Dat is toch geen armoede? Dat is vrijheid en rijkdom! Hij heeft inmiddels allerlei volgers “Mustachers” die er een soortgelijke levensstijl op na houden. Inspirerend!

 6. 🐐 Maria

  Bij je tabel van de armoedegrens vergeet je te melden dat je hiernaast ook toeslagen kunt ontvangen boven deze normen. Zonder huurtoeslag, zorgtoeslag en eventueel andere toeslagen kan je niet leven als je maandelijks deze inkomsten hebt.
  Wel kon ik zelf nog sparen toen ik een bijstandsuitkering had, ook omdat ik minder luxe nodig had.

 7. 🐐 Doortje

  Wij leven als gezin van 6 op 1 inkomen. Netto zo’n 2150€ incl toeslagen. 2 van de kinderen hebben een ziekte waarbij er gewoon iemand thuis beschikbaar moet zijn als er iets aan de hand is. Daardoor werd de keuze snel gemaakt om te minimaliseren in onze uitgaven. We vallen volgens alle cijfers onder de armoedegrens maar zo voelen wij ons echt niet. We hebben geen auto, maar alles op loop en fietsafstand dus ook niet nodig. De kinderen komen ook niks tekort. We konden vorige maand gewoon een nieuwe fiets kopen voor onze dochter bijvoorbeeld, zonder krom te liggen. En 3 maanden daarvoor de wasmachine vervangen die plots stuk ging. Ik zou graag nog iets meer willen sparen, maar vind dat we het echt niet slecht doen met ons kleine inkomen.

 8. 🐐 Susan

  Ik kan rondkomen van 1200 euro als het moet. Op dit moment zit het dichterbij 1400 inderdaad en dat kan ook. Ik ben alleen en mijn inkomen is momenteel rond 1800 euro, maar ook eeleens rond de 1000 dan voelt het toch behoorlijk krap.

 9. 🐐 Anna

  Als student kon ik inclusief toeslagen rondkomen van 1100 per maand (huur was 500). Gezien ik mijn huur van een spaarrekening betaalde en 90 euro zorgtoeslag kreeg was dat dus ongeveer 500 euro per maand. Nu zou ik, als het moet, kunnen rondkomen van 1300 per maand (hypotheek 700 waarvan ik 50 kan terug krijgen dus netto 650). Dat is als alleenstaande. Dan leef ik wel vrij karig vind ik zelf. Gelukkig zijn mijn inkomsten daar ruim boven, dus kan ik redelijk sparen.

 10. 🐐 Emma

  Mijn man en ik leven al jaren van een inkomen van €1400,-
  Prima te doen…. we zijn tevreden en geven niet overdreven veel uit waardoor we hebben kunnen sparen en nu voor ons gevoel alles kunnen doen wat we willen. We proberen onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden en hebben daardoor juist heel veel financiële vrijheid.

 11. 🐐 Mieneke

  Ik viel n paar jaar geleden ineens terug van 1800 naar 1000 euro,alleenstaande, chronisch ziek en geen uitzicht op werk. je leest hier allemaal “opbeurende” verhalen van mensen over hoe geweldig ze kunnen rondkomen van bijna niks….allemaal bullschit !! Natuurlijk kun je overleven van 1000 euro maar leven….echt leven van dat bedrag in dit welvarend landje ?? NO WAY !! Wacht maar tot je ineens toch die 385 eigen bijdrage moet ophoesten of je huishoudgeld wordt n keer gejat of je krijgt geen kwijtschelding gemeentelijke lasten omdat je auto 100 euro teveel waard is….zolang ambtenaren debiele regeltjes verzinnen om de lage inkomensgroepen te bestelen zullen we het echt nooit beter krijgen!!!

 12. 🐐 Miera

  Rondkomen van 1000 ero per Maand? Ik betaal al 800 euro aan huur. Ik heb niet genoeg inkomen voor een koophuis en sta al 6 jaar ingeschreven voor een huurhuis. Hoe kan ik in godsnaam rondkomen van 1000 euro per maand? Ik kom iedere maand tekort en werk fulltime.

 13. 🐐 Iris

  Er staat in het artikel dat jullie geen hypotheek meer hebben, maar inmiddels wel weer toch?

 14. 🐐 Billy

  Hi Iris, alert van je! We hebben inmiddels weer een hypotheek op ons huidige huis, het is aangepast in het artikel.

 15. 🐐 Michiel

  Interessante info. zelf geef ik inclusief eten en alles 378 euro per maand uit, inclusief huurtoeslag en zorgtoeslag. Mijn inkomen ligt rond de 1000 euro per maand, kleine zelfstandige. Alles op de fiets, naar de markt, en veel gratis cultuur in Amsterdam maakt dit mogelijk. Ik heb een sociale huurwoning, waar ik veel in heb geklust om het mooi te maken. Tips
  doe dingen zelf.
  Ga naar de markt.
  Gebruik Too good to go.
  Ga langs bij Gideon Italiaander
  Gebruik een vriezer, zodat je niks hoeft weg te gooien.
  Schors je abonnementen als je ze niet gebruikt.
  Maak je eigen koffie.
  Geef etentjes.
  Doe aan woningruil.
  Ik zie het als een rijk leven.
  In de winter woon ik in Zuid-Italie, zodat de verwarming niet aan hoeft. Dat scheelt een vermogen.
  Ik ben eigenlijk hierdoor al Financieel onafhankelijk.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate