Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo motiveer je jezelf in het huishouden – 7 tips

Er zijn altijd leukere dingen te bedenken dan het huis schoonmaken. Toch zul je er af en toe aan moeten geloven. Maar waar haal je de motivatie vandaan? Krijg je motivatie terug en ga aan de slag in huis!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Een open deur

Je houdt je huis schoon en netjes, omdat je daar zelf lekkerder in kan leven natuurlijk. Toch is het ook fijn om onverwachts bezoek zorgeloos binnen te kunnen laten. Je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om je huis op het oog schoon te laten lijken en ook hoef je niet van tevoren al excuses te bedenken. Met een schoon huis staat de deur altijd open.

2. Rust in je hoofd

In plaats van met een dweil aan de gang te gaan, kun je ook lekker uitstellen en op de bank gaan liggen en je favoriete tv-programma gaan kijken. Een heerlijk idee, maar waarschijnlijk niet zo goed voor de rust in je hoofd. Je blijft aan het stof en de viezigheden denken.

Dus – aan de slag! Even met de stofzuiger en een sopje door je huis, dan kun je daarna zonder zorgen relaxen.

3. Gezondheid boven alles

Schoonmaken is vervelend, maar ziek worden is nog veel vervelender. Een huis zonder frisse lucht en stofwolken zijn behoorlijk ongezond. Probeer je dat te realiseren als je een keertje écht geen zin hebt om te gaan poetsen. Pak dus je lap, ventileer je huis en ga tekeer in huis.

4. In stukjes

Het hele huis opruimen en soppen kan best een kluif zijn waar je erg tegen op kijkt. Deel een schoonmaakdag in stukjes. Er zijn altijd klusjes die je leuker en minder leuk vindt – wissel deze taken af, zodat je een vervelend klusje (zoals ramen zemen), afwisselt met een leukere taak (bijvoorbeeld je kleding opruimen).

Zo heb je tijdens het nare klusje extra motivatie om dit snel af te maken, want dan mag je aan iets leuk(er)s beginnen.

5. Buig het om en ga mindful schoonmaken

Tegenwoordig moet alles leuk, spannend of enerverend zijn en vinden we het moeilijk om stomme dingen te aanvaarden. Helaas is niet alles in het leven leuk, zoals de administratie, tegenslagen en het huishouden. Deze dingen zullen op den duur wel moeten gebeuren, dus leg je er bij neer.

Door je steeds te verzetten tegen schoonmaken wordt het alleen maar vervelender. En in die tijd had jij al zeker de helft van je huis kunnen opruimen. Ga daarom mindful aan de slag in huis en ervaar hoe lekker ontspannen dit is.

6. Energie krijgen door schoon te maken

Lekker aan de slag gaan geeft je energie! Niet alleen na een rondje hardlopen heb je het gevoel dat je bergen kunt verzetten: ook  een ochtend stevig schoonmaken is een workout. Alle calorieën die je verbrand zijn mooi meegenomen en je huis is lekker schoon. Door net even wat intensiever te poetsen is dat koekje bij de thee er zo weer af. Twee vliegen in een klap.

7. Terug van weggeweest

Deze tip is voor echte chaoten – bedenk wat je tijdens een rondje opruimen allemaal terugvindt. Dat leuke boek, de oplader van je telefoon, een mooi sieraad, enzovoort.

Door alles door te spitten en te beslissen wat weg kan en wat mag blijven (en het vervolgens op de juiste plek op te bergen) vind jij ongetwijfeld oude schatten terug.

Heb je dingen terug gevonden die je niet meer wil hebben, maar nog wel waarde hebben? Verkoop het op marktplaats of geeft het aan iemand die je lief is.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Kirsten

    of je sluit je aan bij een groep die vervelende klusjes aanpakt en registreerd. op fb is er een groep, een kastje per dag.
    Let op; werkt erg motiverend en voor je het weet pak je weer een kastje aan:)

  2. 🐐 Judith

    Ik heb het geluk dat dat koekje bij de thee er uberhaupt niet aan komt 😉 Helaas ben ik geen ochtendmens dus ‘s ochtends “lekker” aan de slag is niet voor mij weggelegt. “Gelukkig” heb ik geen baan dus kan ik de hele dag schoonmaken… “jippie”…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate