Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Huis schoonmaken met slechts één sopje

Hoe fijn is het om met slecht 1 sopje, je hele huis schoon te kunnen maken? Heel fijn, en dat is ook mogelijk! Lees in dit artikel voor welke ruimte, je welke schoonmaakspullen nodig hebt.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Vul die emmer met sop maar

Omdat je je hele huis met slecht 1 sopje schoon wil maken, is het belangrijk om je vuile doekje/spons/dweil niet in het schone water uit te spoelen en uit te wringen. Voordat je begint moet je dus een emmer met een sopje maken en een emmer klaar zetten met heet water.

In de keuken beginnen

In de keuken bereid je het eten voor. Het is dus belangrijk dat deze plek schoon is. Als je je huis met één sopje schoon wil maken, moet je dus beginnen met de keuken. Het sopje is nu nog helemaal schoon. Ga met het doekje over het aanrecht en de kastjes en spoel het vieze doekje boven de gootsteen uit. Dit geldt ook voor de koelkast, maak deze helemaal schoon en spoel vervolgens het doekje uit boven de gootsteen.

Pak de woonkamer aan

Omdat de woonkamer een groot oppervlak is, is het handig om hiervoor een dweil te gebruiken. Met een dweil kom je in ieder hoekje en het gaat lekker snel. Door een dweil met een lange steel te kopen, krijg je ook geen last van je rug. Haal het doekje van de dweil en dompel deze onder in het sopje. Zodra het doekje vies is, spoel je hem en in de emmer met het hete water en wring je hem uit. Dompel hem steeds weer in het sopje als de dweil volledig schoon is.

Voor meubels afstoffen geldt hetzelfde: dompel het doekje eerst in het sopje, maak er dan mee schoon totdat het doekje vies is, spoel en wring hem uit in het hete water en voordat je aan een nieuw oppervlak begint, dompel je het doekje in het sopje.

De badkamer en het toilet

De badkamer, maar vooral het toilet worden heel vaak gebruikt. Het toilet wordt snel vies, daarom moet je dit als allerlaatste schoonmaken. Ga met je spons of doekje door het sopje en maak het oppervlak van de badkamer en het toilet schoon.

Omdat je ook de vorige ruimtes al hebt schoongemaakt met dit sopje, is het waarschijnlijk aardig vies geworden. Pak daarom een spray flacon met allesreiniger en spuit dit op de toiletbril en in de wasbak. Ga met het schoongemaakte doekje of sponsje over het oppervlak en zorg dat het blinkend schoon wordt.

Waarom slechts één sopje gebruiken?

Je vraagt je misschien af waarom je je huis schoon zou maken met één sopje? De voornaamste reden is dat het lekker makkelijk is en je je huis snel kunt schoonmaken. Je kan met slechts één sopje je hele huis schoonmaken, waardoor je water, tijd en geld bespaart.

Toch raad ik je aan om voor een grondige schoonmaak die emmer met sop wel iets vaker te vervangen. Al is het maar, omdat je dan weer een nieuw scheutje allesreiniger in de emmer te doen voor een frisse geur.

Nog meer tips om je huis met een sopje schoon te maken:

 • Gebruik microvezeldoekjes. Deze doekjes zijn gemakkelijk uit te spoelen en nemen veel vocht en viezigheid op. Hierdoor hoef je dus minder vaak het doekje uit te spoelen.
 • Kies voor een schoonmaakmiddel dat je prettig vindt ruiken in de keuken, woonkamer en badkamer. Je gebruikt slechts één sopje voor alle ruimtes, dus kies een neutrale, maar frisse geur.
 • De emmer met schoon en heet water wordt snel vies, omdat je hierin het vieze doekje uitspoelt. Als het water echt donker is geworden, is het verstandig toch het sopje na een paar ruimtes te vervangen.
 • Heb je een groter huis met meerdere kamers? Dan werkt het schoonmaken met één sopje waarschijnlijk niet. Maar, als je twee sopjes nodig hebt kun je bovenstaande tips wel gebruiken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Danielle

  Goede tip inderdaad!

  Ik gebruik altijd een sopje van sunlight-zeep. Dat ruikt heerlijk, is goedkoop en het is inderdaad overal voor te gebruiken…. 🙂

 2. 🐐 Annelies

  Ik gebruik een sproeiflacon met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Sproeien op de doek en alles schoon. Is nog voordelig ook en je gebruikt minder water.

 3. 🐐 Fieke

  Het lijkt me een aardig idee. Toch wat aanvulling: een vloer schoonmaken doe je toch echt als laatste in de woonkamer. En ik zou voor het toilet een apart doekje nemen. Ik heb in de schoonmaakwereld gezien dat ze daar wel een doekje met afwijkende kleur gebruiken.

 4. 🐐 Erika

  Microvezeldoekjes mag je nooit met sop gebruiken, alleen met heet water. Ze moeten in de wasmachine gewassen worden op 60 graden zonder wasverzachter (wasmiddel mag wel) en mogen beslist niet in de droger.
  Dit alles om de microvezeldoekjes hun bijzondere werking te laten behouden.

 5. 🐐 Roos

  Ik gebruik een emmer met sop om alles af te stoffen, een emmer met sop voor de wc’s en een emmer met sop voor de badkamer en een emmer met sop voor de vloer. Ik ga toch niet voor het hele huis 1 emmer met sop gebruiken. Hoe kom je op dit idee? Als je 1 emmer gebruikt heb je aan het einde koud water over….

 6. 🐐 Tobias

  Een hele goeie tip!
  Vooral voor mensen die niet zoveel geld hebben komt deze tip goed uit!
  Wel jammer dat mensen dit artikel altijd heel erg lopen te verzieken met hun (HAAT) reacties.

 7. 🐐 Jessie

  MICROVEZEL DOEKJES ZIJN ONTWORPEN OM HET MILIEU TE SPAREN EN ZONDER SCHOONMAAKMIDDEL TE GEBRUIKEN, DUS DAT IS NOG ZUINIGER.

 8. 🐐 van loo greet

  Hoe poets ik mijn ramen ? ? ? Wel na een hevige regenbui als de ramen nog goed kletsnat zijn ga ik er gewoon met een lange aftrekker (voor ramen) over : je gebruikt dus het regenwater en gegarandeert : je ramen blinker zonder extra water of zonder schoonmaakmiddel . Probeer hert zeker maar eens uit.
  Groetjes, Greet

 9. 🐐 Alie

  Ik neem toch echt eerst de meubels af voordat ik de vloer ga dweilen ?

 10. 🐐 claudia

  Je meubels zou ik droog afnemen en als vies is met een licht nat doekje en droogvrijven nat maakt alles viezer stof blijft dan liggen plakken en niet in de woonkamer eindigen met dweilen maar in de gang en deur open droogt het snel woonkamer dweilen dan opdrogen dan de gang en keuken en slaapkamer dat doe ik

 11. 🐐 riakoehorst

  Ik vind citronella schoonmaakmiddel fijn. Je kunt het in een grootverpakking kopen . is goedkoop en ruikt lekker

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate