Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

8 manieren om je huishoud motivatie terug te krijgen

Het huishouden is een voortslopende activiteit. Het houdt nooit op! Soms laat je de boel even liggen, maar het blijft liggen. Hoe vind je de motivatie om weer aan de slag te gaan? Onze acht tips gaan je daarbij helpen!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Voorkom niesbuien en andere ellende

Je moet er toch niet aan denken dat je hele gezin constant niezend door het huis rond loopt? Door al het stof wat blijft liggen als je niet schoonmaakt, adem je deze stofjes (deels) in. En dat is natuurlijk niet gezond!

Helemaal als je kinderen of huisgenoten allergisch zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt is het belangrijk regelmatig schoon te maken. Maar ook zonder allergieën leef je fijner én gezonder in een stofvrij huis.

2. Weg met de schaamte

Je maakt schoon voor jezelf en je gezin, maar ook als er (onverwachts) bezoek komt, wil je dat deze in een schoon en netjes huis bij je binnenkomen. Een vies en rommelig huis geeft geen georganiseerd beeld, pak daarom maar snel de stofzuiger bij de hand.

Haal de stofzuiger snel door de keuken en woonkamer en ga met een afstoffer of nat doekje over alle oppervlaktes. Vergeet ook niet op te ruimen; die paar rommeltjes geven een slechte indruk van je huis.

3. Rust in je hoofd

Het huishouden doen heeft twee voordelen: je hebt een schoon huis én je kunt je hoofd een beetje leeg maken. Door klusjes te doen waar je niet bij na hoeft te denken, krijg je ruimte in je hoofd voor andere zaken.

Probeer lekker zen te worden door je huis een goede poetsbeurt te geven. Zet een lekker muziekje op, trek comfortabele kleding aan en je verstand op nul: wedden dat je je na een uurtje schoonmaken als herboren voelt?

4. Even doorzetten en dan belonen

Belonen werkt altijd! Stel jezelf daarom een doel. Dat kan zijn een lekker stukje taart nadat je het huis hebt schoon gemaakt, maar dat kan ook op een andere manier.

Heb je iedere week alle huishoudelijke taken op tijd afgemaakt? Trakteer jezelf dan bijvoorbeeld op een lekkere lunch buiten de deur. Door jezelf te belonen associeer je schoonmaken op den duur met iets leuks, en dat is de bedoeling. Na een tijdje heb je die beloning niet meer nodig en is een schoon huis een beloning op zich!

5. Work-out

Vergaderen, kinderen naar school brengen, het huishouden doen en dan ook nog sporten? Daar heb je geen tijd voor, hoor ik je denken. Maar wat als je deze taken met elkaar combineert? Zet een timer en zorg ervoor dat je vliegensvlug je huis schoonmaakt. Wedden dat je daar behoorlijk wat calorieën mee verbrand?

6. Deel je ruimtes op

Probeer niet in één keer je hele huis schoon te maken. Daar zie je -heel logisch- als een berg tegenop. Plan daarom meerdere, korte momenten in en besteed die volledig aan het huishouden. Door de taken in stukjes op te delen, is het veel minder erg om er aan te beginnen. En bekijk eens wat je allemaal in 15 minuten kunt doen!

7. Aan de slag

Bedenk jezelf dat jij de enige bent die de nadelen ervaart van een vies huis. Je hebt geen schoon servies meer, je kleding zit allemaal in de was en alles wat je aanpakt is bedekt met een laagje stof. Daar moet nodig iets aan veranderen. Geef je daarom de spreekwoordelijke schop onder je kont en ga aan het werk!

8. Niet denken, maar doen

Probeer niet de hele tijd aan alle klussen te denken die je nog moet doen, maar ga het gewoon doen. Zet je verstand op nul en ga aan de slag.

Al die tijd dat je bezig bent met bedenken waarom schoonmaken zo vervelend is, had je ook gewoon kunnen beginnen. Sommige dingen in het leven zijn nou eenmaal niet het allerleukste om te doen, maar moeten wel gebeuren. Dat geldt ook voor het huishouden.

Kun je je echt niet aan het huishouden zetten? Jelle van soChicken heeft er fijne online uitstelgedrag cursus over gemaakt om je discipline terug te krijgen en je uitstelgedrag te verslaan. Lees hier meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Daantje

    Ik heb het maar opgegeven om te wachten tot er motivatie komt. Ik doe gewoon elke keer een klein stukje en daarna mag ik weer even wat leuks doen. Dat iets leuks doen is mijn motivatie om heel even te knallen in het huihsouden

  2. 🐐 Stella

    Ik raak altijd heel gemotiveerd als ik een aflevering van ‘Hoarders’, ‘Obsessive Compulsive Cleaners’ of ‘How Clean is Your House?’ heb gekeken.

  3. 🐐 vroon

    Als je het huishouden ziet als een ellenlange herhaling van klussen, dan ben je gedoemd te falen. Als je het ziet als een natuurlijk proces dat het leven ondersteunt, zoals ademhalen, dan is het veel simpeler. Ook dat is een cyclus waarin schone lucht wordt ingeademd om de verbrandingsprocessen te ondersteunen en waar na gebruik de afvalstoffen weer worden uitgeademd. Daarom is het belangrijk om een soort ritme te hebben in het schoonmaken. Dat ondersteunt het cyclische karakter.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate