Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

7x oude kranten hergebruiken (in huis)

Tegenwoordig worden er een stuk minder kranten gelezen; toch zijn er in bijna ieder huishouden wel een of meerdere kranten te vinden. Na het lezen gooi je ze bij het oud papier. Of toch niet? Met deze tips kun jij je kranten hergebruiken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Kranten als onderzetters voor je kids

De kinderen gaan knutselen of jij wil beginnen met het schilderen van de hal. Om je tafel, vloer en/of andere meubels niet vies te maken, kun je kranten op de tafel en de vloer leggen.

Krantenpapier is dun, dus zorg ervoor dat je een aantal vellen over elkaar heen legt. Hou er verder rekening mee dat de kranten niet alle verfspatten tegen kunnen houden. Laat je kinderen dus niet op de dure houten tafel een ecoline kunstwerk maken.

2. Kranten als aanmaakblokjes

Langzaamaan zwaaien we de zomer uit en komt het herfstige weer onze kant op. Tijd om lekker de kaarsjes aan te steken, warme chocolademelk te drinken en lekker voor de haard gaan zitten. Die laatste maak je natuurlijk aan met aanmaakblokjes, maar in combinatie met een stukje krantenpapier.

De kranten moeten wel droog zijn. Berg deze daarom op, op een droge plek, om ze vervolgens aan te kunnen steken. Wordt het onverwachts nog een prachtige nazomer? Dan zijn de kranten ook heel geschikt om de barbecue mee aan te maken!

3. Kranten in de oven

De aangekoekte resten in een oven kun je bijna niet voorkomen. En is het gebeurd, dan moet je deze snel schoonmaken om flinke rookwolken in je keuken te voorkomen.

Begin niet meteen met een spons en een sopje te schrobben, maar haal eerst met een dubbelgevouwen krant alle zwarte resten weg. Als alle aangekoekte stukjes weg zijn, kun je voorzichtig met wat heet water en een spons de oven schoon maken.

4. Ramen zemen met oude kranten

Een onverwachtse tip, maar een die zeker werkt: je ramen of glazen tafel schoonmaken met krantenpapier. Je zou denken dat het inkt afgeeft en voor strepen zorgt, maar niets is minder waar. Spray wat schoonmaakmiddel op de ruit of het glazen oppervlak en ga er met een krant voorzichtig overheen. Je zult zien dat je ramen flink blinken én streeploos schoon zijn.

5. Kranten als kattenbak held

De kattenbak schoonmaken is een vervelend klusje. Alle korrels moeten uit de bak en de bak moet met een sopje goed schoongemaakt worden. Door een aantal kranten onder de kattenbakkorrels te leggen, haal je deze er gemakkelijk uit en wordt de bak zelf veel minder vies.

De kranten kun je regelrecht in de prullenbak gooien; dat scheelt een hoop opruim- en schoonmaakwerk!

6. Kranten als inpakpapier

Sommige kranten zijn de moeite waard om te bewaren; bijvoorbeeld de New York Times, als souvenir uit The Big Apple. Maar ja, wat moet je ermee? Nieuws is immers na een dag alweer gedateerd. Gebruik daarom deze krant als inpakpapier. Met een mooi, sierlijk gekleurd lint geef je je pakje een nostalgisch gevoel. En het is ook nog eens goedkoop.

7. Kranten in de prullenbak

Een afvalbak of prullenbak kan behoorlijk stinken. Omdat het zonde is om een half lege zak weg te gooien, kun je een stapeltje kranten op de halflege bak gooien. Het krantenpapier absorbeert de geurtjes, waardoor je langer met de prullenbak kunt doen. Dat scheelt een hele hoop afvalzakken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annemarie Robben

  Je kan ook krantenpapier bovenop je keukenkastjes leggen om vette aanslag op te vangen. Kun je af en toe dat papier weggooien ipv dat vet weg te moeten poetsen. Ook gebruik ik een stuk krant bij het schillen van de aardappels.

 2. 🐐 willemien de jong

  ook kan je met oude kranten een mand vlechten
  knip stroken van zo’n 4 cm breed plak ze in de lengte aan elkaar tot je een gewenste lengte hebt leg 4 stroken op de grond naast elkaar vlecht er 4 doorheen zo krijg je in het midden als het ware de bodem dan ga je met de volgende stroken omhoog werken en in het rond of vierkant zo je wilt vlecht zo door tot je de gewenste hoogte hebt en klaar is je mooie kranten mand neem je de stroken dubbel( dus eerst stroken van 8cm breed die je vervolgens dubbel vouwt in de lengte dan word je mand steviger

 3. 🐐 jeanette

  stop wat proppen kranten in je natte schoenen, ze zijn de volgende morgen gegarandeerd weer (bijna) droog

 4. 🐐 Jannie

  Speciale gebeurtenissen uitknippen en opplakken. Daarna plastificeren. Leuk kadootjes als er eens een bekende in de krant staat en te gebruiken als placemat

 5. 🐐 cora

  prop kranten in stinkende sportschoenen tegen de stank

 6. 🐐 cora

  Als het heeeel koud is … krant onder je trui en de wind gaat er niet doorheen.

  (tip van vroeger)

 7. 🐐 Lucy

  nog meer TIPS:
  1.aangekoekte oven? pak natte kranten erop en laten inweken.Daarna is het makkelijker weg te poetsen.
  2.in een oud huis heb ik ooit allerlei gaten van oude buizen van CV etc eerst met papier-marche in laagjes(drogen, weer een dun laagje nat krantepapier)er in en als bijna gevuld na heel goed drogen(het wordt dan keihard)pas met stuck er over heen. Scheelt heel veel geklieder.
  3. op de composthoop laagje krantenpapier natgemaakt leggen. Voorkomt uitdrogen en de pieren vinden het er heerlijk in en helpen met het omzetten. Is een tip van Gardener’s World op de BBC. Krantenpapier bevat tegenwoordig geen giftige inkten meer, dus veilig.Ook goed als isolatiemateriaal in de winter.
  4. blokken van persen voor de open haard/vuurkorf.
  rolletje krant werkt goed als vliegenmepper.
  enzoverderenzoverder.
  WIE VERZINT ER NOG MEER LEUKE TOEPASSINGEN?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate