Kiki en haar gezin gaan graag op reis. Tot op het moment van vertrek is het alleen nog niet zeker of ze mee kunnen aan boord. Deze zomer was het na drie keer scheepsrecht en reisden ze met alleen handbagage voor 6 weken door Thailand en Vietnam. Bekijk mijn interview met Kiki Hermus over de reizen die ze maken en hoe minimalisme en zuinig leven dit mogelijk maken.
Reizen met kinderen en hoe minimalisme en zuinig leven dit mogelijk maken
Kiki Hermus (geen familie van Jelle overigens 😊) is 37, getrouwd met Daniël en samen hebben ze 3 dochters in de leeftijd van 5, 8 en 12 jaar. Ondanks het drukke gezinsleven met twee onregelmatige banen is Kiki altijd in de weer om het leven gemakkelijker te maken. Zo heeft ze een passie voor minimalisme, zuinig leven en persoonlijke ontwikkeling. Ze noemt zichzelf ook wel een frugal-minimalist. Haar favoriete hobby is reizen met alleen handbagage. Kijk – daar houden we van.😃
Nu ik zelf vader ben, ben ik heel benieuwd naar hun reisavonturen als gezin. Hoe ervaren ze de verre reizen met hun drie kinderen met alleen handbagage? Hoe plan je een reisbudget? En hoe ervaart Kiki de onzekerheid om tot het moment van vertrek geen duidelijkheid te hebben of ze mee kunnen op de vlucht of niet.
Ik kon niet wachten om haar te interviewen en al mijn vragen op haar af te vuren. Vandaag is het tijd voor het verhaal van Kiki – over de verre reizen die ze maken met hun kinderen en hoe minimalisme en zuinig leven dit mogelijk maken. Hieronder lees je het interview dat ik onlangs met haar had in Dudok Rotterdam.
Interview met Kiki over reizen
Hoe is de passie ontstaan om te reizen met kinderen?
Mijn man en ik hielden altijd al van reizen. We zijn echter pas gaan backpacken en lowbudget gaan reizen, nadat we kinderen hebben gekregen. We zijn al tig jaar samen, maar vroeger gingen we voornamelijk op vakantie naar resorts in landen als Curacao en Mexico. Beetje luxe doen en aan het strand hangen.
We zijn getrouwd nadat onze oudste werd geboren en we zijn op huwelijksreis gegaan naar Thailand. We zijn begonnen met één grote koffer met z’n drieën. In de loop der jaren zijn we steeds minder bagage mee gaan nemen, meer het avontuur op gaan zoeken en meer low budget gaan reizen. Inmiddels hebben we allemaal een eigen backpack en voelen we ons zo vrij als een vogeltje.
Hoe bereid je je voor als je alleen met handbagage op reis gaat?
We hebben nu met z’n vijven 4 lange reizen gemaakt. Het is wel een proces van jaren. Meer kinderen, minder spullen. Het is voor ons niet uitdagender om met z’n vijven te reizen in plaats van met z’n vieren.
Ik lees meerdere reisblogs en ik heb elke keer een inpaklijst die ik aanpas. Voor iedere soort vakantie heb ik een aparte inpaklijst – van stedentrip, wintervakantie tot zomerbestemming. Vorig jaar ben ik met mijn dochters 3-4 weken op fiets kampeervakantie geweest. Ook voor deze vakantie heb ik een inpaklijst gemaakt. Wat beviel wel, wat niet – alles heb ik opgeschreven. Mocht ik dit ooit nog gaan doen, dan weet ik dat ook weer. 😃
Voor iedere soort vakantie heb ik een aparte inpaklijst – van stedentrip, wintervakantie tot zomerbestemming.
Inmiddels na jaren reizen weet ik het meeste wel, maar de eerste paar keren heb ik veel op internet gespeurd. Op het forum van verre reizen met kinderen ben ik begonnen met actief schrijven, vragen stellen en contacten opdoen.
Tot er iemand een keer aangaf alleen te reizen met haar kind en alleen een rugzak. Toen zei ik: “Dat kunnen wij niet, want wij hebben nog een baby en we zijn met twee kinderen.” Waarop zij antwoordde: “Ik kan het in mijn eentje met één kind.” Toen dacht ik: “Waarom zouden wij het met 2 kinderen niet kunnen, het is dezelfde verhouding.”
Zij heeft mij laten inzien dat het wel degelijk mogelijk is. Vanaf dat moment zijn we steeds minder bagage mee gaan nemen. Mijn rugzak heeft een inhoud van 28 liter, mijn man heeft een backpack van 35 liter, de jongste dochter 14 liter en mijn andere twee dochters hebben allebei een rugzak van 30 liter. Gemiddeld wegen onze rugzakken tussen de 2 en 7 kilo.
Wat mag er echt niet ontbreken in jouw rugzak?
In ieder geval drie outfits per persoon. Afritsbroeken heb ik geprobeerd om ons hele gezin aan te krijgen, maar het gaat ‘m niet worden. Alleen mijn man die draagt ze wel, hij is ook de enige bij wie het normaal staat. Ik zie er niet uit in een afritsbroek, hoe handig en praktisch ze ook zijn. Het zit niet lekker en het staat me gewoon niet. 😂
Hoe ervaren jullie kinderen het reizen?
Onze kinderen vinden de verre reizen heel leuk, maar ik denk dat het voor de kinderen niet heel veel uitmaakt. Die zouden het ook prima vinden om op de camping te zitten. Dus uiteindelijk doen we het omdat we het zelf heel leuk vinden.
Als de kinderen er na een lange reis eenmaal zijn, dan hebben ze het natuurlijk heel erg naar hun zin. Het maakt gewoon niet zo heel veel uit waar je family time doorbrengt. Of je dat in Vietnam doet of op de camping in Nederland. Ik geloof niet dat het voor de kinderen heel veel uitmaakt waar dat is. Ik denk wel dat ze er heel veel van leren en er onbewust veel van mee krijgen.
Tijdens de vlucht werkt het entertainmentsysteem voor onze kinderen prima. Ik hoop dat ze tijdens een vlucht een paar uur slapen en ik zorg er voor dat ik altijd iets te kleuren bij me heb. Desnoods een pen en een kladblokje. We hadden dit jaar een mini iPad bij ons waar ze ook wat spelletjes op konden doen.
Er zijn heel veel mensen die als tip geven om kleine cadeautjes mee te nemen tijdens de reis, maar dat is niet aan mijn besteed. Dan sleep ik al die kleine cadeautjes mee in mijn kleine rugzak. Ik trakteer ze liever op iets lekkers als we geland zijn.
Jullie gaan zonder zekerheid van een vliegticket naar de luchthaven. Hoe werkt dit?
Dat komt omdat mijn man bij Transavia werkt. We vliegen dan IPB – indien plaats beschikbaar. Je koopt wel tickets online en als er plek is dan kunnen we mee op de vlucht.
Weet je dat pas als het vliegtuig de lucht in gaat?
Dat ligt eraan. Als het vliegtuig halfvol is dan kun je bij wijze van spreken al een stoel toegewezen krijgen. Deze zomer hebben we drie keer gehad dat we echt tot het laatste moment niet wisten of we mee konden aan boord. De grondstewardessen gaan dan echt puzzelen om te zien of we er nog bij passen. We zijn nu natuurlijk ook met zijn vijven, dat is wat uitdagender.
We zoeken ook altijd naar alternatieve routes. We wisten dat we naar Bangkok wilden en dit keer zijn we via Hong Kong gevlogen. Bangkok is een hub en we kunnen met een heleboel maatschappijen hier naartoe vliegen (alle maatschappijen waar Transavia regelingen mee heeft). Deze speciale tickets zijn alleen voor mensen die voor een luchtvaartmaatschappij werken.
Hoe ga je om met deze onzekerheid?
Je stelt je er op in, maar als ik zie hoeveel geld het scheelt, dan is het het echt waard. Al gaan we 5 dagen met de trein op en neer naar Schiphol. We besparen er echt honderden euro’s op.
Donderdagavond ben ik met mijn oudste en jongste dochter naar de luchthaven gegaan en hebben we geprobeerd om op twee vluchten mee te gaan. Die vluchten zijn niet gelukt en we zijn weer naar huis gekomen.
Deze zomer konden we tot drie keer toe niet mee op de vlucht. Donderdagavond ben ik met mijn oudste en jongste dochter naar de luchthaven gegaan en hebben we geprobeerd om op twee vluchten mee te gaan. Mijn middelste dochter moest op vrijdag nog verplicht naar school, dus die bleef met mijn man thuis. Die vluchten zijn niet gelukt en we zijn weer naar huis gekomen.
Had één van die vluchten wel gelukt, dan was mijn man met onze middelste dochter een dag later naar Bangkok gekomen. Vrijdagavond zijn we met zijn vijven weer naar de luchthaven gegaan en konden we uiteindelijk op de vlucht mee.
Besluiten jullie unaniem wat jullie gaan doen – welke uitstapjes jullie gaan doen of waar jullie gaan slapen?
Mijn man en ik hebben van tevoren heel veel uren gestoken in het zoeken van accommodaties. We hebben de route uitgestippeld en we weten waar we naartoe gaan. Verder hebben we heel veel reisblogs gelezen en artikelen zoals “top 10 things to do in Bangkok” – dat soort dingen.
We maken een Excel bestand van to-do’s en openingstijden daarvan. Activiteiten die 30 euro per persoon zijn schrijf ik niet op, want dat gaan we toch niet doen. Maar wel activiteiten zoals gratis musea en parken worden opgeschreven in dit bestand.
Wat accommodaties betreft weten we ongeveer waar we willen zitten. Het meeste wordt geboekt via booking.com, waar we altijd accommodaties boeken die nog geannuleerd kunnen worden. Dat is wel heel handig. We maken vaak een top 3 van accommodaties en daar boeken we er één van.
Je noemt jezelf een frugal minimalist – stel je iets van een reisbudget/budget op? Hoe?
Ik zoek altijd naar dagbudgetten van backpackers – van heel low budget backpackers. Ook kijk ik naar de prijzen van een georganiseerde reis wat ze aan daggeld rekenen voor eten, drinken, uitstapjes, etc.
Meestal houd ik uiteindelijk een dagbudget aan van een low budget backpacker keer 3 in ons geval. Met 2 volwassenen en drie kinderen tellen makkelijk voor één. In Thailand en Vietnam hoef je niet extra bij te betalen als we met zijn vijven in een vierpersoonskamer willen slapen. We boeken online dan een vierpersoonskamer en er staat dan altijd bij de regels dat extra kinderen geen extra geld kosten als ze in de bestaande bedden slapen. Onze jongste heeft heel lang bij ons in bed geslapen.
In Thailand en Vietnam hoef je niet extra bij te betalen als we met zijn vijven in een vierpersoonskamer willen slapen.
In nachttreinen boeken we ook een vierpersoons coupé en dan moeten we opsplitsen. De jongste slaapt dan altijd bij mij in bed anders zouden we moeten opsplitsen in meerdere coupe’s. Gelukkig ben ik niet zo groot, dat scheelt.
Bij nachtbussen gaat dit net zo. Soms boeken we een stoel voor iedereen en vaak gaat de jongste bij mij op schoot en dan hoeven we niet extra bij te betalen.
Dit jaar hadden we een reisbudget 125 euro per dag, exclusief de heen- en terugvlucht. Ik gebruik de app TravelSpend – alles wat we uitgeven zet ik in deze app. Hierdoor houd je heel goed overzicht. Het totale reisbudget dit jaar voor onze reis van 6 weken kwam uit op 5000 euro. Dat vond ik een mooi rond bedrag.
We hoeven niet enorm op ons reisbudget te letten, omdat we van onszelf vrij zuinig zijn.
Hoe speelt zuinig leven een rol tijdens het reizen?
Vanuit ecologisch oogpunt hebben we allemaal een Dopper waterfles bij ons. Zo hoeven we niet voor 6 weken lang voor 5 personen elke dag water te kopen. Op veel plaatsen kun je gefilterd water vullen en anders filter ik het water zelf. Ik heb altijd een waterfilter bij me en daar sluit ik een grote fles op aan en dan knijp je het water zo in de Dopper waterflessen. Dit werkt heel goed. Niet alleen voor kraanwater, maar ook voor water uit de rivier.
Zuinig leven op vakantie houdt ook in dat we geen dure excursies doen. We zagen een leuk reuzenrad en dit bleek onderdeel te zijn van een pretpark met bijbehorend pretpark prijskaartje. Dat gaan we dan ook niet doen. Af en toe hebben we wel een wat duurdere excursie gedaan, zoals een boottocht in Halong Bay. Dan zit je op één dag wel heel erg boven je dagbudget. Alleen aan dat tourtje ben je dan al meer dan 100 euro kwijt.
Er zijn ook dagen dat we maar 50-60 euro per dag uitgaven. Dat heft elkaar dan weer op. We hebben geen dingen niet gedaan – die we heel graag wilden doen – omdat ze die dag meer dan 125 euro kosten. We kijken naar het totale plaatje. We hebben dit jaar alle dingen gedaan die we heel graag wilden doen.
Er is in Vietnam een hele bekende brug met van die grote handen. Hier staat iedereen mee op de foto. De brug is onderdeel van een heel park en de entree voor dit park is 36 euro per persoon. Die brug ziet er heel mooi uit, maar je moet volgens mij om 7:00 uur ‘s ochtends komen. Dan moet je rennen om een foto te hebben waar niemand anders op staat en voor de rest van de dag is het ontzettend druk. Daar hadden we al geen zin in en we hadden ook geen zin in die grote uitgave. Dus dat hebben we dan ook niet gedaan.
Er zijn zoveel dingen in Azië die heel weinig geld kosten en die ook heel leuk zijn, zoals van die kleine krakkemikkige kermissen. Daar betaal je dan 10 cent per ritje. Dat vinden onze kinderen ook heel hilarisch en wij liggen in een deuk. Iedereen komt bij ons staan, want er lopen verdere helemaal geen toeristen rond.
Er zijn zoveel dingen in Azië die heel weinig geld kosten en die ook heel leuk zijn. Zoals van die kleine krakkemikkige kermissen voor 10 cent per ritje.
Wij hoeven niet heel luxe te slapen. Het liefst hebben we allemaal een bed, niet persé. Als het maar schoon is en als er een buitenruimte is, dan vinden we het prima. In Vietnam hebben we geslapen vanaf 11 euro per nacht. We kijken naar de beoordelingen. Als er in de beoordelingen staat: “de kraan lekt”, “er zit schimmel op het plafond” en “de douche hangt boven de wc” – dan denken we wel: “Dat is Azië, dat maakt ons niks uit.”
We eten heel vaak street food. Dit scheelt heel veel geld. Ik hou van simpel eten, zoals pad thai. Mijn kinderen kun je blij maken met bahn mi of een stokbroodje met bijvoorbeeld la vache qui rit. Dan heb je meer geld over voor het reizen naar andere plekken.
Welke top 3 tips heb je voor mensen die willen reizen met kinderen?
- Hoe minder spullen je bij je hebt, hoe makkelijker het reizen is. Alles wat je eventueel mist kun je in het land zelf vaak kopen. Liever weinig spullen mee, maar wel de goede spullen mee.
- Flexibel zijn. Jezelf alvast instellen op ‘zoals het is, is het goed genoeg’. Vanaf het moment dat we thuis de deur uitstappen om op reis te gaan dan hebben we vakantie. Je hebt over de meeste dingen geen controle. Dus wees echt lekker flexibel, want je kinderen nemen jouw stijl over. Als jij je druk maakt, dan vinden je kinderen het ook niet meer leuk.
- Doe vooral dingen waar je heel blij van wordt. Als je heel blij kunt worden van een luxere slaapplaats met bijvoorbeeld een zwembad, maak het dan kloppend door aan andere dingen waar je niks om geeft geen of minder geld uit te geven. Zodat je wel de reis kunt maken die je heel graag wil, zonder dat het allemaal perfect hoeft te zijn.
Wil je Kiki en haar avonturen volgen? Volg haar dan zeker op Instagram en neem een kijkje op haar reisblog, hier vind je ook hun minimalistische inpaklijsten.
Bedankt voor het interview en je mooie antwoorden, Kiki. Ik bewonder je levensstijl en het was heel leuk en inspirerend om je te interviewen.
Ik ben heel benieuwd wat de lezers van Leukegeit.nl ervan vinden. Wat vond je van het interview en ben je net als Kiki fan van reizen met kind(eren) en alleen handbagage? Of wil je graag eens wat langer op reis gaan en heb je nog vragen? Laat dan zeker een reactie hieronder achter! 😃
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
10 leuke geiten 🐐🐐
Dit artikel komt als geroepen!! Met mijn twee kinderen die wel een stukje ouder zijn dan jouw jongste willen we eens wat langer op reis en dan niet met grote koffers. Ik ga je website bekijken voor de paklijst.
Ik zou dit ook wel willen doen, maar dan een lange reis door Europa. Oost Europa lijkt me wel wat en dan met de trein. Ik houd niet zo van vliegen en dus lijkt de trein me een beter alternatief.
Als ik nu zie hoeveel spullen we meenemen met de auto naar Frankrijk, dan hebben we nog een lange weg te gaan haha. Alleen onze kinderen (vijf en acht) nog zover krijgen…
Ontzettend leuk interview om te lezen! Ik moet er zelf niet aan denken aan die onzekerheid, maar petje af hoor voor jullie.
Wat een leuk interview! Inspirerend om te lezen hoe de familie hun reis beleeft. En weer wat leuke tips opgedaan voor mijn volgende reis! Ik zeg: vaker zulke interviews, Billy! 🙂
Onze kinderen waren 5 en 3 jaar toen we besloten om de vakantie in Frab
nkrijk door te brengen. We rijden geen van beiden auto, dus het werd een beetje een avontuur. De bestemming was een gehuchtje boven op een berg; we huurden een oude wijnschuur waar bedden en kookgelegenheid waren. Het was redelijk zuidelijk. De trein was ons vervoermiddel: goedkoopste plaatsen in de Thalys. In Parijs op de heen- en terugweg 2 nachten jeugdherberg geboekt. Dat stelde ons in staat om de lange reis te onderbreken. De dag tussen de 2 nachten bekeken we 1 bezienswaardigheid en picknickten we in één van de vele parken die Parijs rijk is. Het eten kwam uit de supermarkt. Brood, wijn, kaas en wat rauwe groenten…prima! Tijdens het verblijf in de wijnschuur waren we voor he doen van de boodschappen afhankelijk van de Nederlandse verhuurster. We waren zuinig , gunden onszelf een expresso in de ochtend en een pastis in de avond. We keken naar wat goedkoop maar toch gezond was en vaak hebben we daar wilde groenten van het veld en wild fruit, zoals bramen en wilde pruimpjes bij gedaan. Ik had een dagbudget en het was een sport om daar dagelijks wat van over te houden. Dat hield ik over voor een extraatje in Parijs. De relatief lange treinreizen waren met kaartspelletjes en voldoende voorleesmateriaal En de onderbreking van 1½ etmaal, heel goed te doen. ‘s Avonds een wandeling en kijken wie de eerste ster gewaar werd. Overdag de wandelingen die vaak uitmondden in (geoorloofd) wildplukken. Was goed!
Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ga zelf ook vaak IPB’en met een vriendin. Heb er ook een blog over geschreven hoe het in z’n werk gaat (https://www.nenehschoice.nl/2019/01/ipb-zo-werkt-dat/).
Verder reis ik ook graag met m’n twee tieners. Vooraf heb ik ze gewaarschuwd: “Als jullie dat reizen leuk vinden en we er met z’n allen verslaafd aan raken, moeten we keuzes maken.” Zo gezegd zo gedaan, en dus proberen we op het gebied van eten, kleding etc. zuinig met ons geld om te gaan. We weten waar we het voor doen.
Ik volg Kiki al een hele tijd op instagram en het is echt fascinerend hoe ze die prachtige reis gedaan hebben met enkel een rugzakje. Tof ook om hier te lezen hoe ze het praktisch aanpakken 🙂
Sorry als ik roet in het eten strooi. Maar wat ik hier mis is het massaal verre reizen ondernemen en het effect hiervan op ons klimaat. Nergens een kritische vraag hoe hiermee omgegaan wordt. Er wordt met geen woord over gerept. Ik zou verwachten dat dit toch op zijn minst ter sprake zou komen.
1 lange verre reis is milieutechnisch altijd gunstiger dan meerdere lange verre reizen.
@Joris, neemt niet weg dat reizen met het vliegtuig voorlopig nog altijd de meest belastende vorm van reizen is. Ver of minder ver. Helaas is er vaak geen ander alternatief als je echt ver weg wil.
Denk echter wel dat we allemaal kritischer mogen zijn of we dan ook echt zo ver moeten willen gaan.