Zo nu en dan maak je eens een soep die er met kop en schouders bovenuit steekt. Vorige week maakte ik voor mijn verjaardagsfeestje (mensen bleven mee eten) onder andere deze heerlijke tuinerwtensoep. En ik mag heerlijk zeggen, want iedereen vond de soep zó lekker dat ik gisteren deze soep weer heb gemaakt. Gewoon, omdat tuinerwten zo lekker gifgroen worden als je ze pureert en dit zo'n leuk effect geeft.
Tuinerwtensoep à la Billy
Er zijn eigenlijk vier redenen waarom ik zo van soep houd:
- Je kunt de porties eenvoudig verdubbelen, verdriedubbelen of misschien zelfs wel verhonderdvuldigen. Teveel soep gaat bij ons altijd de vriezer in, zodat we op een niet-creatieve-dag gewoon een portie soep uit de vriezer tevoorschijn kunnen toveren.
- De meeste soepen kan ik zowel warm als koud eten. Warme soep is heerlijk als het buiten guur en regenachtig is, terwijl ik soep op kamertemperatuur op zomerse dagen enorm kan waarderen.
- Soep, zoals deze tuinerwtensoep, is vaak zo gemaakt. Je hoeft er geen uren voor in de keuken te staan, meestal staat er binnen een half uur een lekkere kop soep op tafel.
- Soep is ideaal als je een feestje geeft. Iedereen lust bijna soep, terwijl als je een lekkere quiche wilt maken, er altijd wel ingrediënten in de quiche aanwezig zijn die iemand niet lust. Met soep heb je dus altijd een goede binnenkomer.
Genoeg over mijn soep-adoraties, het is tijd voor het recept van deze ongelooflijk lekkere tuinerwtensoep met een flinke klodder crème fraîche.
Ingrediënten voor 4 koppen tuinerwtensoep
Of 2 XXXXL-soepkommen voor de liefhebbers, zoals wij hebben gedaan.
- 2 uien – sjalot en rode ui
- 1 teentje knoflook
- 4 kruimige aardappelen
- Olijfolie
- Een paar takjes verse tijm
- 1 liter groentebouillon (2 blokjes)
- Anderhalf pak tuinerwten (diepvries, van 450 gram)
- 1 bosje verse munt
- 1 verse limoen
- Drie flinke scheppen crème fraîche (klein bakje)
& hoe ga je tekeer op deze tuinerwtensoep?
- Pel de knoflook en uien en snijd ze in kleine stukken. Fruit de ui en knoflook ondertussen alvast met wat olijfolie aan in een pan.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes en voeg de blokjes aardappel toe in de pan. Bak de aardappel even kort mee (een paar minuten).
- Voeg de tijm toe (niet de takjes) en giet de liter groentebouillon bij de basis van de soep.
- Laat de bouillon aan de kook brengen, zodat de blokjes aardappel goed kunnen garen. Dit duurt al met al een kleine 5 minuten.
- Voeg de tuinerwten toe aan de soep en zet het vuur laag. Pureer de soep na een paar minuten met een staafmixer en breng op smaak met versgemalen peper en een snufje zout.
- Voor de niet vegans onder ons: Haal een vers bosje munt uit je tuin en snijd deze in reepjes. Meng de munt met de crème fraîche en rasp er de schil van de limoen en het sap hiervan doorheen. Een draai aan je pepermolen en het gerecht is af.
- Serveer de soep samen met een klodder crème fraîche en wat brood en je hebt een heerlijke maaltijd.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐