Vegan taco’s met tofu, zoete aardappel en avocado-limoen crème

Billy van der GaagHet is weer tijd voor lekker recept. Zoals je weet ben ik gek op taco's, dit keer maakte ik vegan taco's met een vulling van verkruimelde tofu, zoete aardappel en een frisse crème. Taco fanatics - here we come!

Taco’s eten – altijd een goed idee

Ik zeg het wel vaker: een lekkere taco maakt mijn dag. En mooie dagen zijn altijd welkom in het leven. Dus besloot ik weer eens om de keuken in te duiken en lekkere taco’s te gaan maken.

Deze vegan taco’s met tofu, zoete aardappel en een crème van avocado en limoen zijn, hoe kan ik het ook anders zeggen, heerlijk. Het gaat echt alle kanten op qua smaak – zuur, zoet, pittig. Je kunt zelf invullen of je het bijvoorbeeld wat pittiger of juist minder pittig wilt hebben.

De crème van avocado en limoen maakt dit recept echt helemaal af. De romigheid van de avocado in combinatie met de koriander en limoen heeft wel iets weg van guacamole. Op de ui en specerijen na dan.

Tijd om aan de slag te gaan. Hieronder laat ik je zien hoe je deze lekkere taco’s maakt.

Ingrediënten voor 4 personen:

Met een beetje vaart staan deze vegan taco’s in minder dan een uur op tafel.

Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 30-35 minuten
Baktijd: 20 minuten

Voor de verkruimelde tofu:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels soja saus
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel uipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel cayennepoeder
  • 1 blok tofu van 400 gram – uitgelekt

Voor de zoete aardappelvulling:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui – kleingesneden
  • 1 teentje knoflook – fijngesneden
  • 1 flinke zoete aardappel – in kleine blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 100 ml water
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • Peper en zout
  • 1 blik zwarte bonen – uitgelekt en afgespoeld
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • Tacoschelpen – 3/4 per persoon

Avocado-limoen crème:

  • 2 avocado’s
  • 1 klein bosje koriander
  • sap van 2 limoenen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zeezout

taco recept met tofu

Zo maak je deze vegan taco’s:

Verkruimelde tofu:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng de ingrediënten voor de verkruimelde tofu (op de tofu na) door elkaar. Het wordt een soort bruin sausje.
  3. Verkruimel vervolgens de tofu met je vingers door het bruine sausje. Meng de tofu goed de saus.
  4. Verdeel de verkruimelde tofu op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de tofu kruimels in de voorverwarmde oven af in zo’n 30-35 minuten. Houd de tofu wel een beetje in de gaten, zodat de kruimels niet verbranden.
  5. Laat de tofu kruimels hierna enigszins afkoelen.

Zoete aardappelvulling:

  1. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hier de ui en zoete aardappel in. Dek de pan af met een deksel en roer regelmatig het mengsel door elkaar, totdat de zoete aardappel gaar is. Dit duurt al met al zo’n 15 minuten.
  2. Kook ondertussen de zilvervliesrijst gaar.
  3. Voeg hierna de knoflook toe en roer dit een halve minuut door elkaar. Voeg hierna de tomatenblokjes, water en specerijen toe (chilipoeder, komijn, peper en zout) en laat het geheel zachtjes inkoken voor 5-10 minuten. Voeg bij de laatste 3 minuten de zwarte bonen en de rijst toe aan de vulling en roer nog even goed door elkaar. Zet hierna het vuur uit.
  4. Roer de verkruimelde tofu door de zoete aardappelvulling. Proef of de vulling op smaak is en voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe.

Avocado-limoencrème:

  1. Heel simpel: stop alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer de crème tot een gladde massa. Voeg eventueel een klein beetje water toe als je vindt dat de crème te dik is.

Het vullen van de taco’s:

  1. Leg de tacoschelpen zo’n 3 minuten onder de grill om warm en lekker krokant te worden.
  2. Vul de taco’s door te beginnen met een paar eetlepels van de vulling en maak het af met een klodder crème.

tofu taco recept

Tijd om aan te gaan vallen – ik eet meestal 3 of 4 taco’s, alhoewel ik door zou kunnen blijven eten met deze taco’s. Lekker met een (alcoholvrij) IPA biertje en ik ben een blij mens.

Het lijkt misschien een hele klus om dit recept te maken, maar het valt erg mee. De oven en de pan doen het meeste werk. Verder is het gewoon wachten tot wanneer je kunt gaan eten (en misschien ondertussen alvast genieten van het zonnetje en een biertje).

Ga jij deze vegan taco’s binnenkort ook maken? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept. 🌮

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Rosita

    Die wil ik wel eens proberen. Alleen vind ik taco’s eten heel lastig. Er valt vulling uit en de schelpen breken. We hadden laatst Vistaco’s gemaakt.

  2. 🐐 Billy

    Hi Rosita, leuk, zeker doen, het is echt heel lekker! Geen garantie dat de vulling in de taco blijft zitten, maar het ligt volgens mij ook een beetje aan de smeuïgheid van de vulling. Een meer smeuïgere (is dat een woord) vulling blijft meestal goed om z’n plek zitten. 😉

    In plaats van harde tacoschelpen kun je ook zachte tacoschelpen gebruiken (kleine tortilla wraps zeg maar).

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate