Vegan nachos

Billy van der GaagBekijk mijn versie voor deze kleurrijke vegan nachos - met 2 verschillende soorten 'kaas'. Deze ontzettend lekkere borrelhap wordt de ster van iedere avond.

Nachos in Salt Lake City

Nachos is een bekend Mexicaans gerecht bestaande uit een laag tortilla chips, gesmolten kaas en de nodige garnering – zoals jalapeño pepers, ui, mais, bonen en avocado. In de vleesvariant zitten ook nog stukjes chorizo.

Toen ik een paar jaar geleden in Salt Lake City was, at ik weer eens een goede portie nachos. Vegetarische nachos, dus zonder chorizo. Wel met een hoop gesmolten kaas en creme fraiche.

Samen met Jelle en twee vrienden die we hadden leren kennen via CouchSurfing aten we deze nachos in Park City. Dit is stadje grenzend aan Salt Lake City, een stad waar in 2002 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Het was zo tof om in dit Olympische dorp te lopen. De plek waar Nederlandse sporters in totaal 3 gouden en 5 zilveren medailles behaalden. 🥇

vegetarische nachos
Deze vega nachos aten we in Salt Lake City. Boordevol gesmolten kaas en crème fraiche.

Voor deze vegan nachos variant gebruik ik geen echte kaas en crème fraiche – ik heb mijn eigen kaassaus en plantaardige zure room gemaakt. Je kunt mijn kaassaus en zure room natuurlijk altijd vervangen voor traditionele zuivelvariant óf je kunt het eens proberen en je laten verrassen door deze heerlijke smaak. Zoals ik in dit recept ga laten zien.

Mijn versie voor vegan nachos - zo lekker!
Mijn versie voor vegan nachos – zo lekker!

Voordat je begint aan dit vegan nachos recept, een paar dingen:

  • Je maakt meer dan genoeg kaassaus en zure room – deze kazen kun je de volgende dag gebruiken om bijvoorbeeld vegan mac & cheese te maken. Macaroni koken, de overgebleven saus er door roeren en klaar ben je.
  • Deze versie bevat de nodige plantaardige eiwitten. Zo gebruik ik voor de crème fraiche onder meer cashewnoten en tofu. Voor de kaassaus gebruik ik een blik witte bonen. Beide plantaardige kazen komen qua smaak echt zo dicht in de buurt van de real deal.🙏
  • Aangezien je genoeg vulling en ‘kaas’ hebt gemaakt – kun je deze vegan nachos de avond zelf keer op keer blijven bijvullen. Lekker en wel zo makkelijk.

Wat heb je nodig voor deze vegan nachos?

Het maken van nachos is niet heel veel werk. Als je zelf je eigen vegan kaassaus en zure room gaat maken, duurt het wel iets langer dan alleen wat kaas te smelten. Als je dan eenmaal deze vegan nachos op tafel hebt gezet, ben je als een kind zo blij. Het is echt een heerlijke borrelhap geworden.

Of – je bent net als ik en – je eet gewoon een portie vegan nachos als avondeten. Want ja, het leven is een feestje waar je zelf de slingers op moet hangen. 🙋‍♂️

Het maken van de kaassaus: 15 minuten
Het maken van de zure room: 5 minuten (+20 minuten wachttijd)

Ingrediënten voor de vegan kaassaus:

  • 50 gram edelgistvlokken
  • 1 blik witte bonen (360 gram) – afgespoeld en uitgelekt
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • snufje peper en zout naar smaak
  • 1 zoete aardappel (van zo’n 200-220 gram)
  • 70 gram margarine – op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel tahini
  • optioneel: snufje cayennepeper

Ingrediënten voor de vegan zure room:

  • 140 gram ongebrande cashewnoten – 20 minuten laten weken in kokend water
  • 120 gram tofu – ongeveer 1/3 van een blok tofu (van de AH)
  • 2 eetlepels citroensap + rasp van een kwart citroen
  • flinke snuf zout
  • 1 eetlepel agave- of ahornsiroop
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 125 ml water
  • snufje knoflookpoeder, peper en chilipoeder
  • optioneel: 2 eetlepels sojamelk – voor wat extra romigheid

Overige ingrediënten:

  • jalapeño pepers – in dunne ringen
  • blik kidneybonen – afgespoeld en uitgelekt
  • avocado – ik kleine blokjes
  • rode ui – in dunne ringen
  • tomaat – in kleine blokjes
  • blikje mais – afgespoeld en uitgelekt
  • bosje verse koriander
  • flinke zak tortilla chips
vegan nachos opmaken
Stap 1 – tortilla chips, kaassaus en pepers kort grillen in de oven.
Stap 2 – nachos bedekken met overige groenten en vegan zure room.

Bereidingswijze:

  1. Voor het maken van de kaassaus: snijd de zoete aardappel in kleine blokjes (mag met schil) en kook deze in een pan met water gaar. Dit duurt zo’n 10 minuten.
  2. Voeg hierna alle ingrediënten voor de kaassaus in een keukenmachine en meng het geheel tot een gladde saus. Verdun de saus eventueel met wat water.
  3. Voor het maken van de zure room: mix de geweekte cashewnoten met de overige ingrediënten in een keukenmachine tot een romige en zachte zure room.
  4. Vervolgens kun je aan de slag met het opbouwen van de vegan nachos. Laagje voor laagje. Begin met de tortilla chips, een beetje kaassaus en jalapeño pepers. Zet dit bordje voor 3 minuten onder de grill, tot de tortilla chips warm zijn geworden.
  5. Haal het bord uit de oven en garneer de nachos met de kidneybonen en de overige groenten. Leg in het midden van de nachos een bolletje zure room en garneer de vegan nachos met verse koriander.

Kijk nou hoe kleurrijk het geheel is geworden. Dit wil je toch serveren op een verjaardag of feestje? Deze vegan nachos zijn echt heerlijk. Boordevol groenten, romigheid en krokante bite.

Ga jij dit recept binnenkort ook maken? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gewoon gezellig als reactie op dit recept. 🌽

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate