Vandaag deel ik het recept voor een blauwe bessencake met jullie. Het recept voor deze cake is heel eenvoudig en bevat slechts 7 ingrediënten. En natuurlijk het belangrijkste: deze blauwe bessencake is zoals je mag verwachten lekker luchtig en kruimelig.
Met blauwe bessen en al in de krant
Steevast eet ik iedere ochtend als ontbijt een bakje havermout, amandelmelk en de nodige blauwe bessen. Afgewisseld met stukjes walnoot, gemalen lijnzaad en ander fruit. Ik kan er geen genoeg van krijgen, en dat komt voornamelijk door de blauwe bessen.
Meestal haal ik iedere week meerdere doosjes blauwe bessen uit de diepvries en soms kun je ze in de aanbieding in de supermarkt krijgen. Zo haalde ik deze week een halve kilo blauwe bessen voor maar 3 euro. Tijd om mijn blauwe bessen adoratie naar een next level te brengen.
De tijd was rijp om een cake te bakken met een lading blauwe bessen. Goed voor de vele anti-oxidanten én voor mijn humeur. Niet voor de lijn, maar je kunt helaas niet alles hebben.
Voor de krant het AD werd ik benaderd of ik centraal wilde staan voor de nieuwste editie van Aan Tafel. Een rubriek waar kookfanaten mogen vertellen waarom ze zo gek zijn op bakken. Voor deze gelegenheid heb ik dus deze blauwe bessencake gebakken – het was echt superleuk om aan mee te werken.
Deze cake bestaat uit slechts 7 ingrediënten, waarvan je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. Gebruik je blauwe bessen uit de vriezer? Laat ze dan eerst een half uurtje ontdooien, dit voorkomt dat het beslag te koud wordt.
Je bent al met al een kwartiertje bezig met de voorbereidingen. Het is daarna alleen wachten geblazen op de oven – de cake moet namelijk 50 minuten in de oven. Maar als je eenmaal je geduld op de proef hebt gesteld, dan kun je daarna ook echt van deze cake gaan genieten.
Laten we beginnen – wat heb je allemaal nodig?
Ingrediënten voor de blauwe bessencake
- 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 175 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 220 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder en een snufje zout
- 4 eetlepels yoghurt
- 200 gram blauwe bessen
& zo bereid je deze cake
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bedek de binnenkant van een normaal cakeblik met bakpapier of boter.
- Snijd de roomboter in blokjes en stop dit samen met de basterdsuiker, eieren, bloem, bakpoeder en het zout in een mengkom. Meng het geheel met een mixer door elkaar en voeg na 2 minuten de yoghurt toe. Mix het geheel nog 2 minuten, zodat het beslag goed gemengd is.
- Voeg de blauwe bessen toe aan het beslag en roer met een pollepel de blauwe bessen er doorheen. Doe dit een beetje met beleid, zodat de bessen heel blijven. Op deze manier proef je uiteindelijk de bessen in de cake het beste.
- Verdeel het cakebeslag over het cakeblik en bak de cake voor 50 minuten in de oven. Ben je er niet helemaal zeker van of de cake gaar is? Prik dan met een satéprikker in de cake om te zien of deze er schoon uitkomt. Zo ja, dan is de cake gaar. Voeg anders nog 5 minuten aan de baktijd toe om de cake gaar te laten worden.
- Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen. Daarna is het eindelijk tijd om aan te vallen!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Lekker recept en gefeliciteerd dat je in het AD staat. Daar mag je trots op zijn. 🙂
Ik woon in Den Haag en heb net je verhaal gelezen in de krant. Leuk verhaal en ik ga je volgen.