In de zomer staat de barbecue bij ons regelmatig aan, maar het kan soms nog wel eens aan wat variatie ontbreken. Bekijk deze heerlijke vegatarische barbecue recepten om jezelf en je vrienden te verrassen.
1. Tempeh met een honing mosterd marinade
Ingrediënten:
- 250 gram tempeh
- olijfolie
- sojasaus (naar eigen invulling)
- 2 eetlepels mosterd (grof of fijn)
- 2 eetlepels honing
- citroensap
- peper en zout
Snijd de tempeh in dunne plakjes. Vermeng de sojasaus, mosterd, honing, citroensap en olijfolie eerst met elkaar. Giet vervolgens de marinade van o.a. honing en mosterd over de plakjes tempeh en zorg dat ieder stukje bedekt is met deze marinade. Dek het af met wat folie en laat het in de koelkast minstens een uur marineren. Op de barbecue hoef je ze later alleen maar enkele minuten te roosteren, totdat de plakjes tempeh gaar en nog heerlijk zacht zijn.
2. Vega kipstuckjes met zoete ketjap marinade
Ingrediënten:
- 2 pakjes vega kipstuckjes
- 1 eetlepel ketjap
- wat citroensap
- olijfolie
- halve liter groentebouillon
Meng alle ingrediënten met elkaar tot een marinade en stop de vega kipstuckjes er door. Laat dit een minuut of 10 marineren en rooster deze heerlijk gemarineerde vega kipstuckjes nu een kwartiertje op de barbecue – of totdat de kipstuckjes net even dat heerlijke grill randje hebben.
3. Frisse komkommer salade
Ingrediënten:
- 1 ui
- komkommer
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel mayonaise
- 2 theelepels suiker
- verse bieslook
Snij de ui in kleine blokjes en meng dit met de mayonaise, suiker, olie en de suiker. Hak de komkommer daarna in kleine stukjes/blokjes en meng dit door de dressing heen. Garneer het als laatste met de bieslook en je hebt een een lekkere frisse komkommer salade voor bij de barbecue.
4. Lekkere avocadodip – op stokbrood
Ingrediënten:
- 2 rijpe avocado’s
- 1 rijpe ontvelde tomaat
- 1 fijngeraspte ui
- 1,5 dl zure room
- een halve theelepel chilipoeder
- halve theelepel mayonaise
- 1 theelepel citroensap
Pureer alle ingrediënten met elkaar tot een gladde dip. Laat dit daarna nog minstens een uur in de koelkast staan om weer op temperatuur te komen en daarna kan de avocadodip op tafel worden gezet als smeersel of dip tijdens het barbecueën.
5. Gepofte aardappel met heerlijke kruiden
Ingrediënten:
- 600 gram aardappels
- 4 stukken aluminiumfolie om de aardappelen in te wikkelen
- 8 teentjes knoflook (niet pellen)
- 8 takjes tijm
- 80 gram boter
- peper & zout
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes (zo’n 2 cm). Vouw de stukken aluminiumfolie éénmaal dubbel en leeg hier de aardappelblokjes op. Voeg per aardappel pakketje 2 teentjes knoflook, een kwart van de tijm en de boter en verse peper en zout toe. Vouw de pakketjes dicht en laat ze in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar poffen op de barbecue.
6. Vegetarische barbecue recepten – heerlijke wokstukjes in marinade
Ingrediënten:
- 300 gram vegetarische wokstukjes
- 3 theelepels ongezouten boter
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel citroensap
- 2 takjes fijngehakte tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- een snufje zout.
Smelt in een steelpan op gemiddeld vuur de boter en voeg de knoflook toe. Laat dit samen een minuut of 3 zachtjes borrelen. Haal hierna de pan van het vuur en voeg de citroensap, tijm, paprikapoeder en cayennepeper toe. Roer dit goed door en laat het geheel op kamertemperatuur komen.
Meng de vegetarische wokstukjes met de zojuist gemaakte marinade in een bakje. Schud het goed door en laat het nog minimaal een half uur in de koelkast marineren. Hierna kunnen de vegetarische wokstukjes in een minuut of 3-4 op de barbecue worden geroosterd.
Ik heb de ingrediënten voor alle gerechten voorgeschreven voor zo’n 4 personen. Eet smakelijk!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Hoi Billy, zondag gaan we heerlijk bbq-een op mijn volkstuin met de buren, deze recepten ga ik zeker maken!