Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vegetarische barbecue organiseren (inclusief vega recepten)

Vaak ligt er vis en vlees op een barbecue, maar een vegetarische barbecue organiseren is nét zo lekker. Wij hebben tips voor je klaarstaan om een gezellige vegetarische barbecue bij je thuis te organiseren, inclusief heerlijke vega recepten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vlees vervangen voor vega recepten op de barbecue

Veel mensen zullen zeggen dat bij het organiseren van een barbecue vlees hoort. Onzin. Haal de komende keer dat je een barbecue houdt in je tuin eens helemaal geen vlees (en vis), maar juist veel groente en een paar vleesvervangers.

Ben je nog niet helemaal overtuigd te barbecueën zonder vlees? Zorg dan voor voldoende vleesvervangers. En pindasaus – dat mag niet ontbreken tijdens iedere barbecue. Er bestaan tegenwoordig zoveel goede vleesvervangers (zoals De Vegetarische Slager, Valess, Tivall en Quorn) die goed kunnen laten zien dat vleesvervangers echt lekker kunnen zijn.

De basis voor je vegetarische barbecue is hiermee gelegd. Een groot voordeel van vleesvervangers is dat je geen aangebrand vlees meer te eten krijgt van je vriend die trots laat zien dat barbecuen helemaal zijn ding is.

Aangevuld met groente spiezen, vers stokbrood, wijn en pindasaus zijn een paar stukken vleesvervanger toch meer dan genoeg om je lekker vol te eten tijdens de vega barbecue?

Ben je ondertussen ook op zoek naar een nieuwe barbecue? Zoek dan eens op bol.com naar de perfecte bbq voor bij jou thuis.

Vegetarische barbecue recepten

1. Groentespiezen voor de bbq

Een leuke en verrassende twist om te serveren tijdens de barbecue zijn groentespiezen. Snijd verschillende groenten in flinke stukken (paprika, rode ui, aubergine, courgette, etc.) en stop ze in een kom. Stop hier wat verse kruiden (als tijm, rozemarijn en basilicum) bij, samen met wat knoflookolie en hussel de groenten door elkaar. Laat de marinade minimaal een half uurtje intrekken.

Rijg de groente aan spiezen en grill de groentenspiezen op de bbq. Groentespiezen zijn altijd leuk en lekker om te eten. Je kunt ook een lekkere boemboe of marinade maken waarmee je de groentespiezen voor de bbq nog lekkerder maakt.

Vind je het lekker om kaas te gebruiken aan de groentespiezen? Wissel de groentespiezen dan af met een blok halloumi. Deze schapenkaas smelt niet en is perfect om te grillen op de bbq. Halloumi spiezen zijn echt een feestje op je barbecue.

Naast de groentespiezen kun je natuurlijk ook maïskolven en (kastanje)champignons heerlijk roosteren op de barbecue.

2. Aardappel anders op de barbecue

Gepofte aardappelen zijn onderschatte lekkernijen en doen het erg goed tijdens een vegetarische barbecue. Je kunt er voor kiezen om de aardappelen eerst even voor te koken, maar je kunt ze ook direct op de barbecue leggen. Bestrooi de aardappelen eerst met wat vers zeezout, takjes rozemarijn en besprenkel ze met olijfolie en wikkel ze in aluminiumfolie.

Als de aardappelen voorgekookt zijn, hebben ze niet veel tijd op de barbecue nodig (10-15 minuten ongeveer). Als ze nog niet voorgekookt zijn, dan zullen ze wel minimaal een half uur tot drie kwartier op de barbecue gelegd moeten worden voordat ze gaar zijn. Heerlijk om zo te eten of met een lekkere klodder mayonaise.

Steek de barbecue maar aan

Vul je vegetarische barbecue verder aan met salade(s), lekker stokbrood, pindasaus en natuurlijk rauwe groentesnacks zoals paprika, cherrytomaatjes en komkommer. Vergeet de wijn niet. Of witbier. Essentieel tijdens een barbecue. 😉

Zonder dat je het door hebt krijg je een hele berg groente binnen. Lekker gezond en erg lekker.

Onderstaande twee boeken zijn ideaal om je barbecue van vegetarische hapjes te voorzien. Ideaal als je inspiratie zoekt.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Kim

    Goed artikel. Deze vegetarische barbecue is weer eens wat anders dan een vleesbarbecue. Het kost wat meer moeite, maar dan heb je ook wat. Dit is ook veel gezonder.

  2. 🐐 Carmen

    mag ik dit kopieren naar onze website? Op de pagina van de natuurvoedingswinkel?

    Groetjes
    Carmen

  3. 🐐 leukegeit

    Hoi Carmen,
    Bedankt voor je bericht. Hartstikke leuk dat je het artikel wilt gebruiken voor op jullie website, uiteraard mag je het gebruiken!

  4. 🐐 louwina

    tip: courgette, tomaat en feta in alufolie is een heerlijk pakketje, en ook tomaat, rode ui en basilicum is prima vulling voor een pakketje.
    ook ideaal om restjes van de vorige dag in te verwerken, zoals gekookte aardappels of rijst, zonder dat je het idee hebt alweer hetzelfde te eten.

    gr L

  5. 🐐 Roelfien Santing

    Je kunt ook een soort halva hamburgers maken. Neem net zoveel groente als gehakt bijv champignons paprika wortel voeg gewoon ei toe en 2 (of meer) x zoveel brood/beschuit als normaal lekker pittig kruiden. En de verstokte vleeseters weten niet eens dat ze voor de helft vegetariers zijn.

  6. 🐐 Sander

    Is dat lekker?
    Ja dit is heerlijk

    Snijd de moten vooral niet in te dikke plakken en olie ze goed in.

    Voor 4-6 personen
    Tijd: 30 minuten

    Gegrilde watermeloen wordt hier behandeld als groente. Het vocht kook je er grotendeels uit, waardoor er een smakelijke, kleine ‘steak’ met een geweldige textuur overblijft. Lekker tijdens een vegetarische barbecue of onder de grill. Let er wel op dat het water kan weglopen, anders krijg je een gestoomde vrucht. Lekker met gepofte aardappel en gegrilde tofoe.

    1 kleine watermeloen
    60 ml extra vergine olijfolie
    1 el fijngehakte verse rozemarijn
    zout en versgemalen peper
    partjes citroen

    Verhit de barbecue of grill tot middelhoge temperatuur en plaats het rooster circa 10 cm van de hittebron. Snijd de meloen in de lengte doormidden of in vieren, afhankelijk van hoe groot de vrucht is. Snijd in plakken van 5 cm dik en laat de schil er aan zitten. Verwijder met een vork zoveel mogelijk pitten uit het vruchtvlees.

    Meng de olijfolie met de rozemarijn en doe er zout en peper bij. Wrijf de watermeloen in of bestrijk hem met de gekruide olie. Gril de meloen 5 minuten aan beide kanten. Het vruchtvlees moet licht gekarameliseerd en uitgedroogd zijn. Serveer de vegetarische ‘steaks’ met partjes citroen.

  7. 🐐 Alysha

    Wat een leuke ideeën. Ik ga de aardappel zeker een keer proberen op de barbecue!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate