Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Lekker barbecuen zonder vlees

Het is goed warm en dat betekent dat we weer lekker kunnen barbecueën. En om het eens over een andere boeg te gooien, laten we je kennis maken met barbecuen zonder vlees!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Barbecuen zonder vlees – maar met veel groenten

De ideale en meest gezonde optie om te barbecuen zonder vlees is om de bbq vol te leggen met verschillende soorten groenten. Je kunt bijvoorbeeld maiskolven roosteren op de barbecue of spiesjes maken met wat grotere stukken aubergine, courgette en uien. Of je snijdt heel dunne plakjes van de groente en grilt deze heel kort aan. Eventueel nog wat kaas en/of kruiden erover en je hebt een heel lekker barbecue recept.

Niet alle groenten hoeven natuurlijk warm gegeten te worden. Je kunt ook een lekkere salade maken voor bij de barbecue. Kies niet te veel zware ingrediënten, aangezien dit een bijgerecht is. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere caprese salade met basilicum, tomaat en mozzarella of maak wat rucola aan met olijfolie, peper en zout.

Ook lekker: druivensalade met feta, dragon & rucola
&: watermeloen salade met feta

2. Barbecuen met lekkere bijgerechten

Vlees vult vaak heel erg door de eiwitten, maar tijdens deze vleesloze barbecue slaan we dat natuurlijk over. Het is daarom belangrijk om genoeg vullende gerechten bij de barbecue te serveren. Stokbrood is altijd een goede optie volpropper, maar dat kan spannender.

Zo is het lekker om stukjes brood met olie en knoflook in te smeren en deze licht aan te grillen op de barbecue. Je kunt ook variëren met de soorten brood, bijvoorbeeld pita broodjes (deze worden lekker krokant) of Turks brood.

3. Verse vangst

Vlees is veruit het minst duurzaam, maar vis wordt over het algemeen ook niet zonder milieuvervuiling gekweekt en/of gevangen. Toch noemen we het in dit lijstje, omdat het een heel gebruikelijke vleesvervanger is.

Vis kun je in z’n geheel op de barbecue leggen, maar je kunt de (stukjes) vis ook verpakken in een stuk aluminiumfolie met wat olijfolie en kruiden. Vooral compacte vissoorten als zalm en kabeljauw zijn geschikt. Deze vallen minder snel uit elkaar.

4. Aardappel roosteren op de bbq

Niet alleen (stok)brood vult de magen tijdens een barbecue zonder vlees, ook aardappels zijn heel geschikt om op de barbecue te gebruiken. Probeer in plaats van de standaard aardappel eens de zoete aardappel. Prik deze goed in en smeer de aardappel in met een mengsel van olijfolie, Marokkaanse kruiden, een beetje komijnzaad en natuurlijk peper en zout.

Leg de aardappel vervolgens op de bbq en laat ze een tijdje roosteren. De kruiden trekken in de aardappel en daardoor krijg je een exotisch gerecht, lekker voor op de barbecue.

Ook leuk om te lezen: een vegetarische barbecue organiseren – inclusief de nodige recepten

5. Vegetarisch hapje

Champignons -en met name portobello’s- zijn heel lekker als vegetarisch hapje op de barbecue. De binnenkant van de portobello kun je vullen met geitenkaas of brie en vervolgens roosteren op de barbecue. De portobello krijgt een lekker grill-smaakje en de kaas smelt.

6. Vegaburger recept – ook lekker op de bbq

In veel restaurants staat tegenwoordig wel een vegaburger op het menu en deze is ook heel gemakkelijk zelf te maken en aan te bakken op de barbecue. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare vegetarische burger kopen in de supermarkt, maar zelf maken is net zo makkelijk.

Zo zou je een vegetarische burger van champignons kunnen maken. Dit doe je door champignons aan te bakken en vervolgens in heel kleine stukjes te snijden. Je kan ook de blender gebruiken. Laat het vocht goed weglopen en meng er een ei, een eetlepel bloem en kruiden door. Als het mengsel nog te nat is, kun je wat broodkruim toevoegen.

Als de substantie lijkt op die van gehakt, kun je balletjes draaien en deze een beetje aandrukken. Eventueel wentel je ze nog even door wat broodkruim en daarna kunnen ze direct op de barbecue. Eet smakelijk!

Ook lekker: deze heerlijke vegaburger van zoete aardappel


Heb jij weleens een barbecue zonder vlees georganiseerd? Of ben je van plan om voortaan wat vaker vegetarische hapjes bij de barbecue te serveren? Ik ben heel benieuwd hoe jouw ideale barbecue eruit ziet! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate