Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit kun je allemaal met baking soda schoonmaken

Met baking soda schoonmaken in huis - het web staat er vol mee. Maar welke tips voor schoonmaken met baking soda werken nou eigenlijk écht? Wij zetten ze voor je op een rij!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Baking soda schoonmaken – 8 tips om het in huis te gebruiken

Baking soda is een veel gehoord product. Maar wat is het nou eigenlijk? Dit witte poeder wordt voornamelijk gebruikt als rijsmiddel in baksels in de keuken. Het bakingsoda bindt zuren aan elkaar, waardoor er een chemische reactie ontstaat.

Een ander woord voor baking soda is zuiveringszout. Je kunt het ook in en rondom het huis gebruiken voor het schoonmaken. Daarnaast is baking soda ook nog een stuk goedkoper dan dure (kant-en-klare) schoonmaakmiddelen. Je kunt het bij sommige drogisterijen kopen en bij de toko hebben ze het gegarandeerd.

 1. Het beste middel tegen vlekken is baking soda. En ook nog eens veel goedkoper dan dure vlekverwijderaars. Maak een pasta van twee eetlepels zuiveringszout en een paar druppels water, tot je een consistentie krijgt die lijkt op een pasta. Smeer de pasta op de vlek en laat dit even goed intrekken. Vervolgens stop je het kledingstuk met de vlek in de wasmachine en je staat versteld van het resultaat!
 2. Een verstopte gootsteen is een veelvoorkomend probleem, vooral in huizen waar veel mensen leven. Ook in deze situatie is baking soda heel bruikbaar! Doe wekelijks drie à vier eetlepels baking soda in de gootsteen en spoel dit goed door met heet water. Voorkomen is beter dan genezen!
 3. De vloer met baking soda schoonmaken is een ware held. Neem een half kopje van het witte poeder met een emmer heet water en neem hiermee de vloer af. Reinig de vloer na met wat water en jouw woonkamer ziet er weer spik en span uit.
 4. Niet alleen in huis, ook in de tuin is baking soda een handig middel om bij de hand te hebben. Vooral als je veel last van mieren hebt. Strooi wat baking soda op de plekken waar deze beestjes vaak komen en met verloop van tijd zijn alle mieren verdwenen.
 5. Hoewel het nog niet zover is, de decembermaand komt angstaanjagend dichtbij en zo ook de feestdagen. Hier alvast een tip: baking soda is hartstikke handig om je zilveren bestek mee schoon te maken. Meng een deel water met drie delen zuiveringszout en poets met een doek het zilverwaar op. Vervolgens goed afspoelen en je zilveren bestek glimt weer als vanouds.
 6. Een matras opfrissen is best wel een klus. Zeker als je niet beschikt over een tuin is het moeilijk om een matras te laten luchten. Laat baking soda daar nou een perfecte oplossing voor zijn! Als het beddengoed in de was zit, strooi je een beetje bakingsoda over het matras heen, waardoor muffe geurtjes worden geabsorbeerd. Laat dit een paar uur staan en zuig het poeder vervolgens op met de stofzuiger. Simple as that!
 7. Nog een handige manier om baking soda voor het sanitair te gebruiken: strooi een half kopje baking soda in het toilet en giet daar wat schoonmaakazijn over. Laat dit een paar minuten staan en spoel de wc vervolgens goed door. Alle aanslag en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 8. Zoals net verteld, helpt baking soda vieze geurtjes weg te nemen door ze te absorberen. Dit werkt ook goed op een plek waar veel eten (en dus geurtjes) samenkomen: in de koelkast. Zet een pakje geopende zuiveringszout achterin de koelkast, hierdoor zullen alle vieze geuren verdwijnen. Vervang het pakje iedere maand voor een frisse lading baking soda. De ‘oude’ baking soda hoef je niet weg te gooien, dit is nog heel geschikt voor het schoonmaken van de afvoer of het toilet.

Ben je op zoek naar baking soda schoonmaken?  Hier schaf je heel goedkoop een pak baking soda aan.

Meer tips zijn altijd welkom! Wat is jouw ultieme tip om baking soda in huis te gebruiken voor het schoonmaken? 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

45 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Sophie

  Sprenkel baking soda over je aanrecht en in je gootsteen, giet daarover voorzichtig azijn. Dit mengsel gaat bruisen en zorgt ervoor dat je aanrecht en gootsteen weer schoon en glanzend worden. Even laten inwerken en afspoelen. En voila, alles weer schoon.

 2. 🐐 Sophie

  Een pasta maken van baking soda en chloor. Deze pasta smeer je in de voegen tussen de tegels in je badkamer. Laten inwerken, afspoelen. Schoon zijn je voegen weer.

 3. 🐐 nicole

  Baking soda met n drupje afwasmiddel op n vochtig sponsje, daar de douche bak of bad mee poetsen, vettige aanslag is zo weg. Dan nog wat bs en dreft in de afvoer scheut schoonmaak azijn er over. Laten bruisen dan heet water van de water koker er achter

 4. 🐐 jeannette

  Verwarring, artikel super soda geeft aan: Let op!!! verwar soda niet met baking soda.
  Wat nu te gebruiken bij schoonmaken???
  Jeannette

 5. 🐐 leukegeit

  Hoi Jeannette,

  Met soda in dit artikel bedoelen we (zilver) soda wat op zout lijkt. Zowel baking soda als het andere soda hebben dus ieder z’n eigen toepassingen. 🙂

 6. 🐐 Sytske

  Vieze geurtjes in je schoenen? Ik doe er s avonds baking soda in en de volgende dag klop ik ze buiten uit. Weg nare geurtjes. De kinderen doen het inmiddels met hun gymschoenen. “dan stinken onze gymkleren niet !”

 7. 🐐 Fieke

  @Jeanette : Zeker baking soda gebruiken !

 8. 🐐 Wilma

  Ik gebruik baking soda (natrium bicarbonaat) als waskracht versterker. Flinke eetlepel bij elke was in het bakje van de machine.
  Verwijdert vuil en geurtjes.
  Aangekoekte pan in de week met baking soda en water. Eerst even een pasta van maken en met je borstel goed door de pan boenen en daarna een paar uur laten staan.
  Baking soda is een echte slow cleaner. Hoe meer geduld je hebt des te beter resultaat.

 9. 🐐 Katherine

  voor makkelijker te pellen eieren 1 eetl bakingsoda bij het water toevoegen
  of al je fruit ermee wasssen zeker niet biologisch sinaasappels
  onderin je prullenbak strooien om nare geurtjes tegen te gaan daarna kan je het gebruiken om je prullenbak ermee schoonte maken
  1 thl bakingsoda bij al je baksels toevoegen in combinatie met karnemelk, citroensap of banaan zeker aan te bevelenvoor luchtige pannenkoeken

 10. 🐐 germa

  Met Baking soda kan je ook je tanden mee poetsen, wel heel zachtjes poetsen. Het maakt ook je tanden wat witter.
  Je kan het ook als een scrub gebruiken voor je lichaam. Handen nat maken, beetje soda erbij en lekker je benen oid mee scrubben. Goed afspoelen. Gegarandeerd gladde benen.

 11. 🐐 Daniella

  Mag het ook gebruikt op blauwe steen of travertin?

 12. 🐐 Margreet

  soda en azijn levert een chemische reaktie op waardoor het elkaars werking opheft. Bruist even leuk, heeft geen enkel nut…

 13. 🐐 wim

  over witte accupolen druppelen en deze worden weer als nieuw, daarna invetten met vaseline

 14. 🐐 Judith

  waar koop je baking soda? (en waar staat het in de desbetreffende winkel?)

 15. 🐐 nicole

  Heb je een ongemakkelijk gevoel in je maag: een koffielepeltje baking soda in een glas water, goed roeren en opdrinken? Wordt in belgie ook wel “maagzout” genoemd

 16. 🐐 Jessica

  Bakingsoda koop je vandaag de dag gewoon in de supermarkt. Jumbo €1,60 AH €2,50. Groot verschil ja.
  Bij de Jumbo staat t bij de bak producten en bij de AH bij de reform producten.

 17. 🐐 johanna

  Kan het ook gebruikt worden voor het schoon maken van natuursteen?

 18. 🐐 Dianne

  50 gram backing soda in een jampotje, gaatjes in het deksel maken en een paar druppels etherische olie erin. Heerlijke luchtverfrisser!

 19. 🐐 Aad Nootebos

  Bakpoeder kan – in combinatie met wat andere ingrediënten – worden gebruikt om een simpele raket de lucht in te sturen. Groot succes op mijn (voormalige) school!!

 20. 🐐 Vroon

  Grote hoeveelheden baking soda, wat ze bicarbonaat noemen (3,40 per kilo) koop je bij Pit en Pit online. Ze hebben ook citroenzuur hetgeen ook een heel nuttig schoonmaakmiddel is.

 21. 🐐 Vroon

  Schoonmaken van zilver is nog makkelijker dan beschreven. Vul een plastic of glazen kom met een velletje aluminium folie, leg daar het schone zilver in. Strooi er een handje gewone soda (hoeft geen baking soda te zijn) overheen en gietber heet water op, tot het onder staat. Binnen een oaar minuten is alles zonder poetsen de aanslag kwijt. Alleen even naspoelen met schoon water en afdrogen en klaar. Let wel op met zilver waar bijvoorbeeld een benen handvat aan zit. Dat moet niet onder water belanden.

 22. 🐐 Vroon

  Derde opmerking. Als je een base (soda) en een zuur (schoonmaakazijn) samenvoegt ontstaat er in een explosieve reactie (bruisen) gewoon water. Het ziet er spectaculair uit, maar die reactie neutraliseert in effect eigenlijk de werking van beide middelen. Wat je beter kan doen is ze onafhankelijk van elkaar gebruiken. Eerst soda en dan azijn.

 23. 🐐 Vroon

  Voor de meeste toepassingen is trouwens ook het veel goedkopere wassoda te gebruiken. Behalve daar waar het gaat over opeten of gebruik op plekken waar het in voedsel zou kunnen belanden. In de Angelsaksische landen is baking soda een veel algemener verkrijgbaar product dan washing soda. Overigens zijn beide soorten ook heel goed om als je een zwerend wondje aan voeten of handen hebt het betreffende deel in een kom warm water te steken waar soda in opgelost is.

 24. 🐐 Vroon

  Overigens zijn citroenzuur kristallen te verkrijgen goedkoop en in grote hoeveelheden bij Pit en Pit online een uitstekende manier om echt hardnekkige aanslag in bijvoorbeeld toilet of echt vieze wasmachines etc. op te lossen. Let op! Het is levensgevaarlijk om bij zuren zoals schoonmaakazijn of citroenzuur chloor te gebruiken er onstaat dat een dodelijk gas, dat zeker in kleine, ongeluchte ruimtes je binnen een minuut of wat het leven kan kosten. Een dergelijke waarschuwing is misschien ook verstandig om in het artikel op te nemen.

 25. 🐐 Frank

  Bij de Jumbo kost het slechts 1,44 euro voor 454 gram.

 26. 🐐 gi

  ook goed voor je tanden te reinigen bakpoeder met citroen.

 27. 🐐 Leo van der Burg

  Is bakingsoda ook te gebruiken om Belgisch hardsteen mee schoon te maken ?

 28. 🐐 Ina Bakelaar

  Helpt bakingsoda ook voor onkruid en mos bestrijding op tegels ( buiten)

 29. 🐐 fernan

  soda gebruiken voor bad te kuizen maar de soda blijft plakken in het bad wat moet u doen voor weer proper te krijgen geef raad.

 30. 🐐 Jacqueline

  Doordat bij ons de rookkanalen verkeerd aangesloten zijn heb ik last van nare luchtjes o.a nicotine en etensluchtjes bij elkaar van de onderburen.
  Weten jullie hoe ik dat op kan lossen ( a.u.b gewoon serieus reageren )
  B.v.d.

 31. 🐐 N. Schoelink

  Heel erg dankjulliewel voor al die ontzettend interessante tips/wetenswaardigheden over baking soda!!!

 32. 🐐 Kim

  Ik gebruik Baking Soda altijd als shampoo, een paar eetlepels in een bakje aanlengen met water, dit mengsel over je haren gieten, inmasseren en goed uitspoelen. Doe dit zo’n 2-3 keer per week en je hebt geen shampoo meer nodig en je hebt geen vet kapsel maar een beetje stug goed in model te brengen en fris ruikend haar!!!

 33. 🐐 Betty

  Ik voeg Baking Soda op het allerlaatst (1 theelepel) toe aan mijn bakmeel, tesamen met een kneepje citroen. Dat samen er nog even snel doorroeren en dan gauw de oven in. Resultaat: een perfect gerezen cake of taart!

 34. 🐐 Jose

  Kan er ook kranen in de douche mee
  ontkalken en schoonmaken?

 35. 🐐 Lia Bastiaanse

  Een theelepel baking soda als je tomatensoep te zuur is gaat geweldig.

 36. 🐐 Gidget

  Hallo Daphne,

  Waar kan ik zo’n groot pak kopen en welke is het beste?

  Zou het ook werken voor de kattenbak? Kun je het ook in de wasmachine doen om kleding ‘eters’ mee te doden?

  groetjes

 37. 🐐 Wilma

  Was al jaren al mijn wasgoed met een beetje baikingsoda .Schoon helder van kleur .Geen luchtjes en een schone wasmachine.

 38. 🐐 Familie Zon

  Ik gebruik baking soda als scrub op mijn gezicht, werkt ook heel goed tegen een vettere huid en ontsmet puistjes. Droogt niet uit en neutraliseert je huid.

  Gezicht nat maken, beetje baking soda op het puntje van je vingers en daarna zachtjes over je gezicht wrijven, steeds een beetje toevoegen zoveel als nodig. Daarna met lauw water afspoelen en gezicht afdrogen.

  Voor pubers met huidproblemen, vooral jongens 🙂 een uitkomst, hoef je niet met “beauty” producten in de weer.

  Bij wondjes, ontsteking of geurtjes in je mond, spoelen met een glas water en een theelepel bakingsoda erin.

  Voor als je gevoelig bent voor reguliere deo of zeep:
  Tegen zweetluchtjes, oksels wassen met water en daarna scrubben met bakingsoda, afspoelen met water.

  Te koop bij de supermarkt bij de bak afdeling of bij het zout, ook bij de action op de schoonmaak afdeling (altijd opletten dat het bakingsoda is die je ook kan eten) of bij de reform winkel in grotere zakken op de schoonmaakafding.

 39. 🐐 Anja

  weet iemand hoe ik witte kringen uit mijn kleding krijg die ontstaan is nadat ik bakingsoda als deodorant gebruikte?

 40. 🐐 Henriette

  Hoe kan ik hondegeur uit mijn bank krijgen! Moet dat net als bij je bed, een beetje bakinsoda erover strooien, laten intrekken en dan stofzuigen?
  En kan ik het airfryer mandje hier ook mee schoonmaken? Zo ja, hoe dan?

 41. 🐐 Gonnie

  Ik heb met baking soda de bekleding van mijn autostoelen schoongemaakt. De vlekken zijn weg, maar er blijft een witte waas achter, ook na meerdere malen stofzuigen. Hoe kan ik deze nog wegkrijgen?

 42. 🐐 Wim

  Kan ik baking soda gebruiken om mijn witte was witter te maken, en hoeveel moet ik er dan in doen?

 43. 🐐 Corrinne

  Goede tips! Maar dat van die mieren had er van mij uitgelaten mogen worden: waarom zou je in godsnaam mieren verdelgen/wegjagen buiten. Omgekeerde wereld als je het mij vraagd.

 44. 🐐 Carla

  Bericht van Vroon niet doen. Aluminiumfolie en soda tast op den duur je zilver aan (Vul een plastic of glazen kom met een velletje aluminium folie, leg daar het schone zilver in. Strooi er een handje gewone soda (hoeft geen baking soda te zijn) overheen en giet er heet water op, tot het onder staat. Binnen een paar minuten is alles zonder poetsen de aanslag kwijt…EN NA EEN TIJD AL HET ZILVER!

 45. 🐐 Macy

  Leuk artikel, behalve dat over die mieren! Laat de mieren gewoon lekker hun gang gaan in de tuin, mag er nog een klein beetje natuur zijn? 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate