Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geef je keuken een schoonmaak metamorfose

De keuken is de plek waar het hele gezin vaak samenkomt. Er wordt gegeten, gekookt, gelachen en geleefd. Dit betekent dat er een rommel en vuil achterblijft, zowel aan het oppervlak als tussen allerlei gaatjes en kieren. Lees hier hoe je je keuken op een snelle manier een schoonmaak metamorfose kunt geven!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

1. De kracht van zout en schoonmaakazijn

Eerder vertelden we al dat schoonmaakazijn een wondermiddel is, ook in de keuken. Ook is het gebruik van zuiveringszout een must have voor iedere schoonmaker. Bewaar het zout in een strooibus en strooi het op alle vlekken die ontstaan. Erg handig als je een grote vlek hebt gemaakt op de houten tafel of op het tafelkleed. Zorg ervoor dat je een sprayfles met schoonmaakazijn hebt staan om op een snelle manier vette vetvlekken weg te werken.

2. Aanrecht en keukenkastjes schoonmaken

Het aanrecht wordt sprankelend schoon als je het insmeert met een vochtig vaatdoekje met wat zuiveringszout. Veeg het na met wat azijn om de achtergebleven zoutresten te verwijderen en het aanrecht is weer schoon.

Je kunt ook je keukenkastjes schoonmaken met een vochtig doekje en schoonmaakazijn. Dit werkt lekker ontvettend en zorgt ervoor dat je keukenkastjes weer lekker schoon worden.

De chromen ringen op het kookplaat worden snel vuil en vet. Leg deze ringen in een bak met heet water en met één of twee scheppen zuiveringszout, schrob het even goed na met een borstel, spoel en droog ze af en je zult zien dat ze weer glimmen als nieuw.

3. Recept keukenapparaten reinigen – met een frisse geur

 • 1 eetlepel borax

Wat is borax? Borax is een krachtige alkali die ervoor zorgt dat een actieve stof beter werkt. Borax werkt ontsmettend en verwijdert vlekken en zorgt ervoor dat vieze luchtjes geabsorbeerd worden.

 • 75 ml citroensap
 • 30 ml schoonmaakazijn
 • 1 eetlepel vloeibare olijfoliezeep
 • 70 ml heet water
 • 300 ml water

Los de borax op in het hete water, giet vervolgens alle overige ingrediënten in een spuitfles en schud het goed door elkaar. Spuit het mengsel nu op de buitenkant van een keukenapparaat, zoals de magnetron, blender of koelkast. Wrijf het schoon met vochtige, schone doek en klaar ben je. De keukenapparaten houden er zelfs een frisse citroengeur aan over.

4. Gootsteen schoonmaken zonder schuurmiddel

Is je gootsteen dof geworden en kan deze wel een opfrisbeurt gebruiken? Strooi dan een eetlepel zuiveringszout én een eetlepel huis-tuin-en-keuken-zout in de gootsteen en schrob dit goed met een schuurspons.

Spoel het hierna de gootsteen schoon met warm water en wrijf het op met wat azijn. Het resultaat is een glanzende gootsteen waar je jezelf bijna weer in kunt zien.

Extra tips voor een schone keuken

 • Gebruik wat zuiveringszout om snijplanken te schuren, naast een schone werking desinfecteert het ook nog eens erg goed.
 • Last van een stinkende prullenbak? Lees onze tips om een stinkende prullenbak te voorkomen.
 • Zet een bakje water met wat citroensap in de magnetron en laat dit warm worden, tot er stoom en een frisse lucht ontstaat. De aangekoekte etensresten in de magnetron zullen week worden, waarna je het makkelijk schoon kunt maken met een vaatdoek.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nienke

  Wat is eigenlijk het verschil tussen soda, zuiveringszout en borax? Het is mij niet duidelijk of je alles in huis zou moeten hebben of dat je ze door elkaar kunt vervangen.

 2. 🐐 leukegeit

  Hoi Nienke,

  Bedankt voor je reactie. Soda bestaat uit 2 varianten (zuiveringszout en een natriumcarbonaat). Het zuiveringszout is dus eigenlijk gewoon soda, maar de soda natriumcarbonaat wordt ook gebruikt om vlekken uit je kleding te krijgen.

  Borax is daarentegen een stukje heftiger en het verschil is dat borax nog wat krachtiger is dan soda. Je hebt thuis in principe voldoende aan borax en soda natirumcarbonaat, maar kijk trouwens wel een beetje uit met borax wegens de matige giftigheid!

  Veel plezier met het schoonmaken van je keuken! 🙂

 3. 🐐 heidi

  hoe kan een eiken keuken worden schoongemaakt??EN een marmeren blad?

 4. 🐐 leukegeit

  Hoi Heidi,

  We hebben zelf een eiken keukenblad en kunnen alleen met wat water en een doekje schoonmaken. Geen chemische middelen, want anders kunnen er vlekken op het blad ontstaan. 🙂

 5. 🐐 J v d Schaaf

  Eikenhout of marmer schoonmaken. Je kan het proberen met een sopje van vloeibare of groene zeep natuurproduct. Eerst even op een verdekt stukje proberen. Succes.

 6. 🐐 Christina

  Hoi is borax hetzelfde als zo’n zakje schoonmaak soda?

 7. 🐐 Marischka de Bake

  Waar kopen jullie borax. Ik wil er graag meer mee doen namelijk zoals zelf wasmiddel maken. Ik heb de smaak te pakken van op een natuurlijke manier schoonmaken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate