Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Schoonmaken zonder chemische schoonmaakmiddelen

Je huis lekker schoon en fris maken is belangrijk en geeft veel mensen een prettig gevoel. Schoonmaken zonder chemische middelen geeft je vast en zeker een nog prettiger gevoel! In dit artikel lees je onze alternatieven voor al die chemische schoonmaakmiddelen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Schoonmaken met citroen

Een simpele en goedkope oplossing is om te schoonmaken met citroen. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over het schoon te maken oppervlak, zoals bijvoorbeeld de gootsteen of de badkuip. Het zuur uit de citroen zorgt ervoor dat vuil en andere resten loslaten, waardoor het oppervlak weer glanzend schoon is.

2. Milieuvriendelijk te werk gaan

Ook in de supermarkten vind je tegenwoordig steeds meer schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. Deze zogenoemde ecologische schoonmaakmiddelen of milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn producten zijn gemaakt op basis van planten en werken net zo goed als chemische schoonmaakmiddelen. Nog een voordeel: ecologische schoonmaakmiddelen zijn minder gevaarlijk voor kinderen en ruiken minder geconcentreerd.

3. Indiase wasnoten in de wasmachine

Ook kleding kan gewassen worden zonder chemicaliën, bijvoorbeeld met wasnoten (ook wel zeepnoten genoemd). De schil van deze wasnoten bevat de stof saponine. Als deze stof in aanraking komt met water, begint het als een zeep te werken. In India en Nepal worden deze noten al eeuwen gebruikt, maar nu worden de wasnoten ook bij ons steeds populairder.

Eerder schreven we al eens een artikel over milieuvriendelijk wassen – handig als je op zoek bent naar tips om minder milieubelastend te zijn.

4. Zout als schoonmaakmiddel gebruiken

Wist je dat zout heel geschikt is om mee schoon te maken? Voeg aan een laagje olie een paar lepels zout toe en roer dit goed door. Je krijgt nu een pasta die heel geschikt is om aangekoekte resten in pannen schoon te maken.

Ook kun je vlekken in een oven makkelijk schoonmaken met zout. Meng zout met een paar theelepels kaneel en bedek hiermee de vlek. Je zult zien dat als je het mengsel weghaalt, de vlek in de oven ook verdwenen is. Het zout absorbeert hierbij de vloeistof (de vlek) en de kaneel zorgt ervoor dat er geen vieze geurtjes achterblijven in de oven.

5. Waarom schoonmaken zonder chemische middelen?

In eerste instantie zijn schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën veel beter voor de natuur dan al die chemische middelen. Dat begint al bij de productie, hierbij komen veel giftige stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Na gebruik van het middel wordt het vervuilde water door de wc gespoeld of leeg je je teil in de gootsteen, waardoor het vervolgens moeilijk is om af te breken.

Daarnaast is het ook voor de gezondheid van onszelf, kinderen en huisdieren veel beter om zonder chemicaliën schoon te maken. De giftige stoffen die wij en onze medebewoners in ademen, kunnen niet goed zijn voor onze gezondheid.

Nog meer tips om milieuvriendelijk schoon te maken:

We hopen dat we je geïnspireerd hebben om voortaan zonder al die chemische stoffen schoon te maken. Beter voor het milieu én voor jou en je gezin.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Mari

  Zout is ook een perfect middel om wollen truien in te wassen (moet je nu even niet aan denken!) Zet je trui in de week in lauw water waarin veel zout is opgelost (ongeveer zo zout als zeewater). Na een uurtje ongeveer wassen door te knijpen en te bewegen. Uitspelen. Wolvezel blijft dan heel mooi en krimpt niet.Wast ook echt goed schoon.

 2. 🐐 carina

  Citroenen zijn vaak erg duur en als je bedenkt dat ze ge-importeerd moeten worden en een relatief lange weg nodig hebben om vervoerd te worden, is het misschien toch verstandiger om maar gewone azijn of soda te gebruiken.
  En natuurlijk is er niets op tegen om de citroen die je voor je eten gebruikt hebt nog even over het schoon t maken oppervlak te wrijven.

 3. 🐐 Esther

  Lekker poetsen met soda, zachte zeep en schoonmaakazijn. Aangevuld met een beetje afwasmiddel en/of allesreiniger. En een paar druppels citroensap helpen ook (in een flesje).

 4. 🐐 Pieter

  Omdat ik vaak aan motoren en fietsen sleutel komen er vaak smeer- en olievlekken in mijn spijkerbroeken die er niet meer uitgaan. Ook al was je ze 10 keer. De tip ik verf ze zwart en geen vlek meer te zien. Zo ook de t-shirts, en ik zie er weer netjes uit.

 5. 🐐 joepiekee

  Even een aanvulling op Esther:
  Wist je dat azijn voor 99% van de bacterieën dood.
  Als je 1 helft water en 1 helft azijn en een paar druppels afwasmiddel in een spruitfles doet kun je er vrijwel alles mee poetsen zonder met emmers water te hoeven sjouwen. Ik gebruik het voor ramen, toilet, deuren en badkamer en de keuken. Spuit het erop en wrijf met een microvezeldoekje droog. Werkt super .

 6. 🐐 margriet

  nog een tip wat je natriumbicarbonaat kunt doen. Meng een lege shampo fles met water doe er een eetlepel biocarbonaat in (heet ook wel zuiveringszout) als je je gaat douche maak dan je haar eerst goed nat met het mengsel , masseer je haar en hoofdhuid goed en laat het zitten als je klaar bent met douchen spoel dan je haar ook uit even nog naspoelen met koud water en je hebt schoon en zacht haar en geen rotzooi gebruikt wat er in shampo zit wat trouwens in stand houd dat je haar gouwer vet wordt . Ik doe dit nu een jaar en wat een lekker bos heb ik en heel goedkoop

 7. 🐐 Elgiva

  Voor de witte was gebruik ik groene zeep met soda. Ook rasp ik Sunlightzeep en los dit op in water. Geraspte marseillezeep voor vlekken werkt erg goed! Als zeeprasp gebruik ik een eeltrasp waarmee ik de zeep lekker kan opkloppen voor het de machine in gaat.

 8. 🐐 Suzan

  Ik vraag me af hoe je met een spuitfles en een doekje kan schoon maken. Zamarra Kok schrijft dat ook ergens, ik geloof in Lekker schoon. Je zou je hele huis schoon kunnen maken met spuitfles en doekje en hoeft dan nooit meer met emeers sop te sjouwen. Maar je kan het vuil dan toch niet tussendoor uit het doekje spoelen? Hoe doe je dat dan?

 9. 🐐 Martin

  Bekijk de gebruiksaanwijzing van het schoonmaak artikel uiterst nauwkeurig. Vooral de te gebruiken hoeveel schoonmaakmiddel per 5 liter water of een andere maatstaf.
  Ik gebruikte eco allesreiniger en afwasmiddel. Ik ben het gaan uitrekenen. Voor de handafwas heb ik slechts een theelepel afwasmiddel nodig. Sindsdien pakken we een lepeltje (vuil of schoon) vullen die met afwasmiddel en gooien hem in de afwasbak. Uiterst efficient.
  Schoonmaken met plantenspuit. Mijn vrouw deed het met de afwasbak = 5-6 liter water + 1 dop (30ml) allesreiniger.
  Ik mat wat ik nodig had voor 1 ruimte soms 2. Ik verspreid de schoonmaak over 3-4 dagen als mijn vrouw moet werken. Komt ze terug dan is het huis schoon. Ik gebruik een hergebruikte fles glasreiniger met spuit. Er kan 400 ml water in. Voor 1 ruimte voldoet 200ml water. Voor 2 400ml water.
  Een dop is goed voor 5000ml / 5l water. Ik gebruik 200ml heet water is 1/25 deel van 30 ml. Ik heb dus heel weinig nodig. Voor 200 ml heet water gerbuik het dopje van een klein knijpflesje citroensap en vul die met een voor dat doel samengesteld flesje (bestaande uit onderdelen van 2 andere flesjes), waarmee ik het uitstekend kan doseren. Ik vul het citroendopje en laat het in de 200ml vallen. Klaar. Daarna vis ik het dopje er met een (voor thee onhandig, maar hiervoor perfect) theezeefje eruit.
  Ik laat het dopje drogen en draai het weer op het knijpflesje. Dat gele flesje vind ik zo terug. Dat kleine dopje ben je direct kwijt en het is nou net zo handig.
  Ik vul de spuit hiermee en klaar. Ik doe de woonkamer en keuken met 400ml + 1 tl = 2,5 ml allesreiniger. Dat kost me 15-20 minuten en 1literfles eco reiniger kost ongeveer 3 euro gedeeld door 1000 ml = 0,03 cent per ml. Ik gebruik 2,5 ml = 0,075 cent. Koopje zou ik zeggen. Mocht ik de prijs te hoog geschat hebben dan is het nog goedkoper.
  Als ik de grond dweil meet ik de hoeveelheid water af en pas de hoeveelheid allesreiniger aan.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate