Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Basis cheesecake recept

Een cheesecake bakken kan de nodige tijd kosten. Dit basis cheesecake recept heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden. Hij wordt kort gebakken in de oven - en dat maakt 'm ook zo lekker. Bekijk mijn basis recept + de nodige inspiratie om de cheesecake een eigen touch te geven.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mr. cheesecake in the middle

Vroeger dacht ik dat cheesecake echt naar kaas zou smaken. Silly me. Inmiddels ben ik er wel achter dat er bijna niks lekkerder is dan cheesecake. En of je nou een boterham met kaas eet voor de lunch of een stuk cheesecake, ik zie het verschil eerlijk gezegd niet. 😉

Cheesecake kennen we in twee varianten:

  • als no bake versie – dus zonder de cheesecake af te bakken in de oven
  • New York style – waarbij de cheesecake dus wél in de oven wordt afgebakken
  • En nu is er mijn versie – een combinatie van beiden

Voor dit recept heb ik een basis cheesecake gemaakt, waarbij ik de cheesecake voor niet al te lange tijd heb afgebakken in de oven. Aan de randen op de foto is te zien dat de korst licht is gebleven, maar aan de bovenkant wat donkerder is geworden. Precies zoals ik wilde.

Wil je de cheesecake wat donkerder hebben aan de zijkanten? Bak ‘m dan nog 10 minuten extra af in de oven.

Door te variëren met de ingrediënten kun je de cheesecake zo maken dat het je favoriet wordt. Dit recept is dus slechts een basis recept om een lekkere cheesecake te bakken.

De bodem van de cheesecake in dit recept kun je bijvoorbeeld vervangen voor je favoriete koekjes:

  • Speculooskoekjes
  • Oreo koekjes
  • Bastogne koeken
  • Cashewnoten – heftig, wel erg lekker
  • Etc.

Variëren met de vulling:

  • In de vulling van deze cheesecake heb ik oranjebloesemwater toegevoegd. Het kan gaan overheersen als je er teveel van gebruikt – ik heb het bij 3 eetlepels gehouden.
  • Ditzelfde kun je doen met rozenwater – dit aromatische watertje geeft hetzelfde effect als oranjebloesemwater.
  • 3 eetlepels kokosrasp toevoegen aan de vulling.
  • Meer citroenrasp en -sap toevoegen als je van een meer zure cheesecake variant houdt.
  • Etc.

Tijd om je het basisrecept te geven. Met een beetje snelheid staat de cheesecake binnen 30 minuten in de oven.

cheesecake basis recept

Ingrediënten basis cheesecake:

Hoeveel personen: 10 punten cheesecake – 8 punten als je net zo’n zoetekauwer bent als ik
Voorbereiding: 30 minuten
Oventijd: 10 + 40 minuten
Afkoeltijd: minimaal 1 uur

Dit heb je nodig voor de cheesecake bodem:

  • 90 gram gesmolten roomboter
  • 170 gram verkruimelde digestive koekjes

Cheesecake vulling:

  • 600 gram roomkaas – ik gebruikte MonChou
  • 200 gram basterdsuiker
  • 3 eetlepels bloem
  • snufje zout
  • ras van 1 citroen
  • sap van een halve citroen
  • 3 grote eieren, plus 1 eidooier
  • 200 ml zure room (sour cream)
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een springvorm van 24 cm in.
  2. Meng de verkruimelde koekjes samen met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk dit goed aan en bak de bodem in 10 minuten af in de oven.
  3. Laat de bodem afkoelen en houd de oven op dezelfde temperatuur.
  4. Mix ondertussen de roomkaas in een keukenmachine op lage snelheid voor 3 minuten en voeg geleidelijk de suiker, snufje zout en de bloem toe. Zorg dat alles goed gemixt wordt.
  5. Meng vervolgens op lage snelheid het rasp van de citroen, citroensap, oranjebloesemwater, zure room en één voor één de eieren door de vulling. Stop met mengen zodra het één geheel is geworden. Klop niet te lang, het beslag moet glad en enigszins luchtig zijn.
  6. Bestrijk de zijkant van de springvorm met wat olie of boter en voeg de cheesecake vulling over de zojuist afgebakken bodem in de springvorm. Zorg dat er geen bubbels ontstaan en zet de springvorm in de oven. Bak de cheesecake eerst af in 15 minuten op 180 graden Celsius en verlaag hierna de temperatuur naar 110 graden voor de resterende 40 minuten.
  7. Schud de springvorm heel langzaam om te zien of de vulling wat lobbig is (een beetje als half opgeslagen slagroom). De cheesecake is dan gaar.
  8. Laat de cheesecake nog wel minimaal een uur in de oven afkoelen met de ovendeur open.

Enjoy!

cheesecake recept

basis cheesecake recept

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Marloes

    Lees in de beschrijving de oranjebloesem niet terug, wanneer voeg je deze toe?

  2. 🐐 Billy

    Dankjewel Marloes, je kunt het oranjebloesemwater toevoegen zodra je ook het citroensap e.d. toevoegt. 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate