Vergeet de sportschool – zoveel calorieën verbrand je in het huishouden

Billy van der GaagTijd is een bepalende kracht in je huishouden. Jouw kracht om je huishouden makkelijker schoon te krijgen en daarbij ook nog het abonnement op je sportschool op te zeggen. Bekijk hieronder hoeveel calorieën je verbrandt met het uitvoeren van huishoudelijke taken!

Een portie schoonmaken – je wilt het

Aan de ene kant maakt het verloop van tijd je huis vies. Tijd is namelijk de grote vriend van moeder natuur die iedere seconde van iedere dag gebruikt om jouw huis terug te claimen. Maar zoals ieder gereedschap kun je ook je sportieve zelf aanwenden om aan de slag te gaan. Alles valt zo weer op zijn plek. Tijd om je dure sportschool abonnement op te zeggen.

Er is altijd wel een excuus te vinden om niet te hoeven sporten.

 • het regent
 • de invaller die de les geeft op de sportschool vind ik niet zo prettig
 • mijn vriendin waar ik altijd mee sport gaat niet
 • de hond heeft de sportkleren op gegeten

Dit soort dingen.

Wat is jouw excuus om niet te hoeven schoonmaken? Die is er bijna niet – zeker niet als je weet hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het uitvoeren van allerlei schoonmaakklusjes in huis. Een gemiddelde les op de sportschool levert praktisch hetzelfde op. Dus pak de emmer met schoonmaakspullen uit de kast en ga lekker aan de slag.

Je moet natuurlijk wel de motivatie vinden om te beginnen met schoonmaken. Na een rondje hardlopen door het park heb je het idee dat je bergen hebt verzet. Een ochtendje flink schoonmaken is ook echt een enorme work-out. Ga je aan de slag met onze schoonmaak checklist, dan heb je binnen 1,5 uur je hele huis schoongemaakt.

Na deze work-out heb je niet alleen een tevreden gevoel dat je er weer even tegenaan kunt. Het levert je ook nog eens tussen de 400-500 calorieën op. En dat in slechts anderhalf uur. Het op en neer gaan naar de sportschool en een les volgen kost je al meer tijd.

Wat levert een goede work-out in huis me op?

Ben je nog niet helemaal overtuigd wat een schoonmaaksessie je op kan leveren? Bekijk dan onderstaande tabel waar we diverse huishoudelijke taken voor je op een rij hebben gezet, samen met de hoeveelheid calorieën die je hiermee verbrandt.

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt met het uitvoeren van de verschillende taken verschilt nogal van elkaar. Dit heeft te maken met de intensiviteit van de taak. De planten water geven is natuurlijk minder uitputtend dat het schoonmaken van de badkamer.

Om een goede vergelijking te maken zijn alle huishoudelijke taken in de tabel in een tijdsindicatie van 30 minuten aangegeven. Op deze manier kun je goed vergelijken waar je de meeste calorieën mee verbrandt.

Wat?

Hoe lang?

Aantal calorieën

Intensief de badkamer schoonmaken

30 minuten

200

Keukentaken (vaatwasser in- en uitruimen, aanrecht afnemen, etc.)

30 minuten

110

Stofzuigen

30 minuten

50-120 (afhankelijk hoe intensief)

Ramen zemen

30 minuten

100-165

Strijken

30 minuten

50

Dweilen

30 minuten

90

Planten water geven

30 minuten

50

Welke schoonmaaktaak ga jij als eerste uitvoeren?

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Eelke Piers

  Even opmerken dat het geen calorieën zijn maar kilocalorieën. Dus 1000 maal zoveel.
  Een glas water van 100 cc en 12 graden heeft al 2500 kalorieën nodig om op lichaamstemperatuur te komen. Van water drinken wordt je dus mager.

 2. 🐐 M

  Wow wat ben ik blij dat ik sinds een jaar of 4 fulltime schoonmaakster ben. Ik heb toen mijn sportschool abonnement opgezegd vanwege tijdgebrek. Ik heb zelfs nog een discussie met iemand gehad dat mijn conditie achteruit zou gaan. Inmiddels ben ik zeker 20 kg afgevallen dus dat zegt genoeg:) En dan de besparing van het abonnement zelf.

 3. 🐐 Jacquelien

  1x in de week een toilet schoonmaken, is dat niet te weinig? Verder leuke tips op jullie site lees het altijd met veel plezier. Wij hebben een hond naast twee x in de week stofzuigen doe ik tussendoor ook nog wel eens de swiffer, met een houten vloer kan je beter niet te vaak dweilen maar zo houd ik het zand wel Vd vloer. Gelukkig neemt de hond die kortharig is niet veel mee in huis.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate