Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Besparen op de boodschappen – 4 tips

Wat zuiniger eten en besparen op de boodschappen betekent niet dat je voortaan alleen nog droge crackers te eten hebt. Zeker niet. Met onze 4 tips leer je -door een beetje op de kosten te letten- hoe je nog steeds lekker en gezond kunt eten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Check de groentekalender

Met de groentekalender weet je welke groente er op dat moment te koop is bij de groenteboer of in de supermarkt. Dit betekent vaak ook dat deze seizoensgroente goedkoper is dan in andere maanden.

2. Haal grotere hoeveelheden in huis

Hoe vaak komt het niet voor dat sperziebonen, andijvie en courgettes in de aanbieding zijn? In de tijd dat je vindt dat iets écht een goede aanbieding is, haal er dan gewoon net wat meer van, zodat je er een paar weken tegenaan kunt. Je kunt deze groenten gewoon invriezen, en je haalt het uit de vriezer op het moment dat je het nodig hebt.

Ditzelfde kun je doen met bijvoorbeeld brood en potten pindakaas die in de aanbieding zijn. Brood vindt altijd wel een plekje in de vriezer en die twee extra potten pindakaas die je hebt gehaald, vinden heus wel een plekje op de plank in je voorraadkast.

Eet je af en toe nog een stukje vlees, dan kun bijvoorbeeld kipfilets in de aanbieding halen. Rol ze individueel in een boterhamzakje en geef het een plekje in de vriezer.

Wil je die avond een stukje vlees eten? Haal dan ‘s ochtends het stukje kipfilet uit de vriezer en leg het op een bord in de koelkast. Aan het eind van de middag is de kipfilet zo goed als ontdooid en kun je het voor diezelfde avond nog gebruiken. Je zult merken dat de kipfilets net zo lekker zijn. Niet gaan voor de kiloknaller kip in de aanbieding, maar kiezen voor scharrel- of biologisch vlees, aangezien de kwaliteit en het leven van de dieren een stuk beter is geweest. Dat eet toch net een stuk lekkerder.

3. Matig met vlees – Neem meer groente

Veel mensen beschouwen het vlees bij de maaltijd vaak als hoofdgerecht. Ga het vanaf nu eens beschouwen als bijgerecht. Ben je bijvoorbeeld erg van de wokmaaltijden met kip? Halveer dan het aantal kipfilets dan je normaal zou gebruiken en neem wat meer groente.

Het advies dat luidt dat je iedere dag minstens een kipfiletje per persoon moet eten is allang achterhaalt. Halveer je normale vleesconsumptie in eerste instantie en bekijk hoeveel geld je kunt besparen op je boodschappen.

Lees ook: Gezond eten is goedkoop – 5 tips

4. Pak de producten met de stickerkorting

In veel supermarkten vind je tegenwoordig producten met een sticker erop, als ze nog maar één dag houdbaar zijn. De zogenoemde stickerkorting biedt soms 10% korting, maar vaak ook 35% korting of meer. Deze producten die nog maar een dag houdbaar zijn, zijn vaak vanaf het einde van de middag in de supermarkt te vinden.

Na de bereiding van deze producten kun je deze producten gewoon invriezen, waardoor je ze nog een aantal dagen extra in de vriezer kunt bewaren om (de rest) een volgende keer te eten.

Heb je zelf nog aanvullende of extra tips om een goedkopere maaltijd voor te schotelen, laat dan een reactie achter op dit artikel!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Biegmama

  Ik heb dat handige lijstje met seizoensgroente in een post-it gekopieërd en op mijn bureaublad geplakt. Zo kan ik elke dag makkelijk kiezen.

 2. 🐐 Astrid

  Een vlees vis vervanger ,kan je ook kaas nemen ,probeer eens een pakje fetakaas,echt heelijk met tomaten en pesto met witte rijst ,het vult goed en is zalig je wil niet anders meer.evt basilicum er bij.

 3. 🐐 tip

  Sperciebonen uit de diepvries zijn vers ingevroren en in de winter goedkoper en verser dan de ‘verse’ boontjes die uit bv. Egypte ingevlogen worden en ook nog eens beter voor het milieu.

 4. 🐐 Kokkie Wen

  neem wat vaker peulvruchten als basis van je maaltijd, er zijn heel veel soorten, ik week ze, kook ze in de snelkookpan, stop een portie in de vriezer, en de rest gaat in een heerlijk gerecht.. Zelfs peulvruchten uit pot of blik zijn goedkoper dsn vlees. Weet je niet goed raad met peulvruchten kijk dan regelmatig op de punchfork app!

 5. 🐐 simone

  hallo allemaal,
  als je de kipfilet nu ingevroren bij de aldi haalt dan ben je ook al een heel stuk goedkoper uit en het is meestal nog beter dan vers kopen. zowiezo is het goedkoper om bij de aldi of bij de lidl boodschappen te doen.

 6. 🐐 herma

  Goeie tips, ben zelf geboren vegetarier. Maar courgette kun je niet invriezen, tenzij je er soep van maakt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate