Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

20x Geld besparen op groente en fruit

Groenten en fruit zijn de basis van een gezond eetpatroon, bezuinigen hierop is dus niet zo'n goed idee. Toch kan dit een behoorlijke kostenpost zijn. Daarom geven wij je 20 handige tips om geld te besparen op groente en fruit.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

  1. Een gemakkelijke: verbouw groente en fruit zelf! Bijvoorbeeld met deze handige tips zie je hoe je eenvoudig binnen in huis voedsel kunt verbouwen.
  2. Koop groente en fruit langs de kant van de weg. Vaak in kleine dorpjes vind je stalletjes waar groente en fruit van het seizoen wordt aangeboden tegen een veel lagere prijs dan in de supermarkt.
  3. Koop groente uit het seizoen en fruit uit het seizoen. Omdat deze volop worden aangeboden, daalt automatisch ook de prijs.
  4. Let op aanbiedingen van de supermarkten, zo bespaar je enorm op de wekelijkse boodschappen.
  5. Ga naar de groenteboer in plaats van naar de supermarkt: deze biedt zijn waar vaak goedkoper aan.
  6. Koop geen voorgesneden groente en fruit. Dit is onnodig duur.
  7. Bij de biologische winkel heb je speciale groente en/of fruit-tassen. Hier zit een selectie groente en fruit in van het seizoen en is vaak voordeliger (en biologisch).
  8. Koop groenten en fruit uit de diepvries. De kwaliteit en voedingswaarde is net zo goed als verse producten, maar de prijs is een stuk lager. Ander bijkomend voordeel is dat het natuurlijk een stuk langer houdbaar is.
  9. Ga naar de markt, met een beetje onderhandelen koop je je favoriete groente en fruit voor een prikkie.
  10. Koop voordeelverpakkingen: van groente en fruit kun je nooit genoeg eten, dus dit is in verhouding veel goedkoper.
  11. Gooi zo min mogelijk groenten en fruit weg. Pers restjes wortels, bleekselderij, bieten en andere groenten en fruit in een juicer en tover het om tot een lekker sapje. Lekker gezond en je geeft je restjes groente en fruit meteen een goede bestemming. Heb je hier geen tijd voor? Kies er dan voor om een box vol met verse biologische groentesapjes bij je thuis laten bezorgen (zoals deze groentesapbox).
  12. Probeer groente voor verschillende gerechten te gebruiken. Zo kun je een broccoli bij een stukje vlees en aardappelen eten, maar is het ook lekker in een Aziatisch wokgerecht.
  13. Net als voor groente en fruit uit de diepvries, geldt het ook voor ingeblikte groentes en fruit dat dit net zo gezond, maar goedkoper is.
  14. Biologische groente en fruit zijn natuurlijk het beste, zowel voor jou als voor het milieu. Toch moet je soms concessies doen. Fruit rechtstreeks van de boer of uit de landwinkel is daarom een goede en goedkopere oplossing.
  15. Probeer goedkopere groenten en fruit te kopen. Frambozen en blauwe bessen zijn bijvoorbeeld aardig prijzig, terwijl appels en bananen een stuk goedkoper zijn.
  16. Pluk uit de natuur! In bossen of parken zijn vaak fruitbomen te vinden, waar je gerust wat producten van af mag halen. Je maakt er bijvoorbeeld de meest heerlijke bramentaart aan.
  17. Door meer groente te eten bij je avondeten heb je minder vlees nodig. Groente is goedkoper dan vlees, dus zo bespaar je alsnog op je avondmaal.
  18. Probeer het hele stuk groente of fruit te gebruiken. Zo kun je het klokhuis van een appel gewoon eten en is ook de stronk van een broccoli gekookt erg lekker.
  19. Leg je neer bij de prijs van groente en fruit. Het is goed voor je lichaam en dat is heel wat waard. Door minder frisdrank, snoep en koekjes te kopen bespaar je veel geld. Geld dat je uit kan geven aan groente en fruit.
  20. Bij grote supermarkten zijn er vaak bulkacties. Dat betekent dat je in een keer veel groente of fruit van hetzelfde soort moet kopen. Koop een grote hoeveelheid met je buurvrouw, vriendin of moeder en deel de kosten.

Wat zijn jouw bespaartips op je groenten en fruit? We zijn benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Annemarie Robben

    Aan het eind van de dag, vooral zaterdags, worden verse producten in supermarkt en op de markt vaak afgeprijsd.

  2. 🐐 mw groen

    Als je biologische groenten eet kan je het gehele product verwerken zoals brocoli van de stronk maak je bijvoorbeeld soep.
    Als je de wortels raspt gebruik je de schillen in je bouillon.
    Loof van de radijs maak je heerlijke pesto van.
    Snijbiet gebruik je het loof door de sla en de stengels roerbak je.
    Vandaar ik sinds een jaar biologisch eet ik gooi veel minder weg en we eten meer groenten 🙂

  3. 🐐 Nathalie

    Goede tips. Handig omdat ik bijna ga samenwonen. Inderdaad beter geen voorgesneden groente kopen. Enige wat het ‘oplevert’ is sneller klaar en een hoop plastic afval. Maar het kost niet alleen onnodig geld bij aanschaf, ook kun je het sneller weggooien, is snel over de datum en wanneer open niet meer te bewaren. Denk aan een krop sla of voorgesneden sla.

  4. 🐐 Gerlinde

    dankjulliewel, het stelt tot nadenken, zeker als we beseffen dat voor iedere bewerking dat er met een product gebeurt, er meer mag aangerekend worden en de quantiteit vermindert ook.

  5. 🐐 cora

    Pluk wild! Helemaal voor niks. Bijvoorbeeld heerlijk vers zevenblad in deze tijd. Vervelend als onkruid in je tuin, maar je maakt er prima pesto van en je kunt het overal doorsnijden of in de soep doen.

  6. 🐐 Lars

    Bij Jumbo een stuk fruit of groente zoeken wat niet meer goed is en je krijgt een zak ter waarde van 5 euro aan groeten en/of fruit.

  7. 🐐 mariska

    dat is een goede tip lars, ga daar eens op letten.

  8. 🐐 Lisa

    Goeie tips, enige (grove) fout die je hier maakt is dat ingeblikte fruit en groenten NIET net zo gezond zijn als vers. Dit is misschien wel vers ingeblikt, maar er zitten een hoop conserveermiddelen bij en de afbraak in nutriënten is groot. Niet doen dus.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate