Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

6 manieren om beter te worden in koken

Valt het je op dat er nooit iemand bij je wil blijven eten? Dan is het tijd om je kookkunsten wat op te vijzelen. Bekijk onze 6 manieren om beter te worden in koken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Zorg voor het juiste keukengereedschap

Keukengereedschap als een staafmixer, scherpe messen en goede pannen zijn onmisbaar in iedere keuken.

Een tweetal -wellicht herkenbare- situaties:

  • Met een bot mes maak je het vlees kapot door erin te blijven snijden (weglopend sap, ellende – je kent het wel). Een scherp mes snijdt mooi door het vlees heen.
  • Plastic staafmixers in de gloeiend hete soep steken. Geen goed idee. De geur van verbrand plastic in je keuken, in de soep en uiteindelijk moet je een nieuwe staafmixer aanschaffen.

Door te kiezen voor de juiste gereedschappen in de keuken, bespaar je jezelf een hoop tijd en frustratie.

2. Laat je inspireren door niet-Nederlandse kookboeken

Natuurlijk is het prima om te beginnen bij kookboeken van Nederlandse koks, maar is je Engels een beetje goed en wil je iets verrassends op tafel zetten? Ga dan eens op zoek naar een niet-Nederlands kookboek. Deze boeken zijn minder bekend in de Nederlandse huishoudens, grote kans dat je gasten niet bekend zijn met de recepten.

Zo daag je direct jezelf uit om je Engels wat bij te spijkeren en zet je hoogstwaarschijnlijk een culinaire prestatie neer. Lees van tevoren het recept eerst wel even goed door, zodat je weet wat je moet doen.

ohsheglows

plenty

3. Werk zoveel mogelijk met natuurlijke producten

Is het voor jou een hele prestatie om de burrito’s van Knorr voor te schotelen – dan zou ik deze tip snel skippen. Het is namelijk als kok not done om gebruik te maken van kant-en-klare sausjes/marinades/soepen/etc.

Doe dus snel alle Unilever pakjes de deur uit als je wilt overkomen als een echte chef-de-cuisine. Zoek op internet naar zelfgemaakte sausjes voor bij de biefstuk en maak in een handomdraai een lekkere uiensoep (zonder kant-en-klaar poedertje) from scratch.

4. Kijk op YouTube hoe amateurkoks koken

Is jouw favoriete keuken de Italiaanse keuken? Of misschien wel de Thaise keuken? YouTube is een enorme inspiratiebron voor mij. Zie hoe amateurkoks de lekkerste pasta’s en Thaise curries maken. Op deze manier krijg je vast en zeker meer feeling voor het vak om je kookkunsten naar een next level te brengen.

Mijn favoriete YouTube food kanalen op dit moment:

Neem ook zeker even een kijkje op mijn eigen YouTube kanaal:

5. Neem de tijd om te koken

Als je graag wilt leren koken, verwacht dan niet dat je in een half uur de sterren van de hemel kunt koken. Hoewel Jamie Oliver beweert dat je complete menu’s binnen 30 minuten op tafel kunt zetten, is mijn ervaring dat dit zeker twee keer zoveel tijd kost.

Neem dus lekker de tijd om een recept te maken. Zodra je eenmaal begint met het recept, is mijn ervaring dat je de tijd compleet vergeet. Mooi moment van de dag om lekker even aan alleen maar praktische dingen te denken zoals het snijden van alle groenten.

6. Mooie decoratie is essentieel

Wil je graag je gasten iets lekkers voorschotelen, dan speelt de opmaak van de borden hier zeker ook een grote rol in.

Hoe lekker het gerecht ook is geworden, de opmaak van de borden speelt een belangrijke rol in het uiteindelijke geheel. Ik gebruik meestal grote borden, zodat de borden niet overvol komen te liggen. Dit zorgt voor rust op het bord.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Nardie

    aanvulling bij tip 2: de Engelse keuken werkt meestal met andere maten. op internet kun je een “omrekening” vinden. natuurlijk blijft een eetlepel gewoon een eetlepel…

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate