Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

7x aluminiumfolie in huis gebruiken

We zijn dol op praktische toepassingen van standaard huishoudproducten die je in huis hebt. Zo hebben we vandaag handige tips & trics die je in huis kunt toepassen met aluminiumfolie!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Muizen in huis

In veelal oude huizen heb je helaas soms last van muizen. Ook in het huisje waar ik nu woon had ik regelmatig muizenvrienden op bezoek. 😉 Aluminiumfolie blijkt een heel handige tool om muizen de deur te wijzen.

Muizen komen een huis binnen via kieren, gaatjes of andere openingen. Die moeten dus gedicht worden, maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Muizen bijten namelijk overal door heen.

Althans, bijna overal. In aluminiumfolie zetten muizen niet graag hun tandjes. Prop daarom in alle kieren, gaten en openingen een flink stuk aluminiumfolie en je zal merken dat de muizen hier niet meer doorheen komen.

2. Aluminiumfolie tegen aanbranden

Een groot risico als je een ovengerecht gaat maken: een zwarte, aangebrande bovenkant. Door halverwege de baktijd een stuk aluminiumfolie over het gerecht te leggen, voorkom je dat de bovenkant de ovenschotel aanbrandt.

Ook ter voorkoming van een vieze oven is aluminiumfolie heel handig. Leg een stuk folie op de bodem van de oven. De folie zal kruimels, spetters en andere viezigheid opvangen. Zo voorkom je dat je aangekoekte resten uit je oven moet schrobben.

Aluminiumfolie en een magnetron zijn daarentegen een hele slechte combinatie. Gebruik dus nooit aluminiumfolie in de magnetron (en er nog een stuk folie in de combi-magnetron ligt).

Heb je last van een vieze oven? Lees dan zeker dit artikel om je oven weer te laten glimmen.

3. Aluminiumfolie als schuurspons

Het barbecue-seizoen is nu helaas echt weer over, daarom kan ‘ie weer de schuur in. Maar niet voordat je de barbecue een goede poetsbeurt hebt gegeven.

Ook daar kan aluminiumfolie een handje bij helpen. Maak een grote prop van de folie en schuur hiermee over de aangekoekte resten op het rooster van de barbecue. Met een beetje heet water en wat schoonmaakmiddel krijg je gemakkelijk alle viezigheden van het rooster af.

4. Strijkgraag

Ook hardnekkige kreukels in kleding gaat aluminiumfolie te lijf. Leg een groot stuk van het folie onder een blouse of jurk en strijk vervolgens het kledingstuk zoals je dat normaal zou doen. Omdat aluminiumfolie warmte heel snel opneemt en gelijkmatig verdeeld, gaat het strijken gemakkelijker en ben je sneller af van die vervelende kreukels.

5. Zilver oppoetsen

Wil je je zilveren bestek graag oppoetsen? Aluminiumfolie helpt je hiermee een handje. Bekleed de binnenkant van een plastic emmer met aluminiumfolie en leg hier het zilverwerk in. Doe drie scheppen schoonmaaksoda met 3,5 liter kokend water in de emmer en meng dit kort door elkaar.

Laat de emmer ongeveer 10-15 minuten staan en spoel het bestek goed na met lauw water. Door de chemische reactie die optreedt is je zilverwerk weer mooi opgepoetst.

6. Minder statisch wasgoed

Een prop aluminiumfolie kan ook heel bruikbaar zijn in de wasdroger. Maak drie balletjes aluminiumfolie van ongeveer 3 à 4 centimeter doorsnee. Druk ze goed aan, zodat ze compact zijn. Doe de balletjes bij het wasgoed in de droger en je zal merken dat het wasgoed minder statisch is.

Het drogen gaat waarschijnlijk wel iets meer geluid maken, dus wees hierop voorbereid. Maar het is een goedkope manier zonder gebruik van chemicaliën om je kleding minder statisch te krijgen.

7. Messen slijpen

Heb je een etentje en blijkt het dat je koksmessen en keukenschaar bot zijn? Aluminiumfolie maakt je messen weer scherp.

Hoe? Door een stuk aluminiumfolie een paar keer op te vouwen, zodat je een strook krijgt van ongeveer één centimeter dikte. Slijp hiermee de messen en keukenschaar en je zal zien dat ze weer scherp zijn.

Dit is snelle manier op dit op te lossen, maar voor de lange termijn is het verstandiger om een vijl te kopen om je messen weer écht vlijmscherp te krijgen.

Ken jij nog andere manieren om aluminiumfolie in huis te gebruiken?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Sorry, maar aluminiumfolie blijkt ook heel slecht voor je gezondheid te zijn. Ik zou er spaarzaam mee zijn. Maar een paar van jullie aanbevelingen zijn wel heel verleidelijk, zoals het antistatisch maken in de droger.
  De bodem van je oven kun je ook beschermen met speciaal daarvoor ontworpen siliconenmatjas…maar of daar gezondheidsbezwaren aan kleven….ik weet er te weinig van. Soms is bakpapier ook een uitkomst.
  Glas (van een lege fles bijvoorbeeld) kan ook als tijdelijke slijper gebruikt worden. Mijn oma schrerpte haar messen altijd aan het hardsteen van het stoepje naar de keuken, achter het huis.
  Muizen houden ook niet van de geur van spearmint, de geur die vroeger ook aan de kauwgom van bazooka Joe zat. Kruizemunt is, denk ik, de Nederlandse naam. Een flesje etherische olie waaruit je regelmatig een paar druppels op een doek doet die op de plaats ligt waar de muizen graag zijn. Muizen verdwijnen trouwens meestal als er niets meer te halen valt. Ik heb het met schade en schande geleerd.
  Vanwege de vrijkomende stoffen en kleine deeltjes, zou ik een doek over het alufolie leggen bij het strijken. Er zijn overigens ook strijkplankhoezen waar deze, heel handige truc, is ‘ingebouwd’.

 2. 🐐 Naomi

  Nummer 2 doe ik altijd. Ik hoef de oven bijna niet schoon te maken zo!

 3. 🐐 W.Davelaar

  Jullie hebben leuke tips, bedankt daarvoor.

 4. 🐐 Dydah

  Helaas is de winning van aluminium erg slecht voor het milieu (zoals in IJsland). Muizengaatjes kun je ook met specie dichtmaken. Op de bodem van de oven kan een siliconenmatje. Zilverpoetsen kan met de hand.

 5. 🐐 patty

  Aluminiumfolie is zeer milieubelastend! Er zijn heel veel alternatieven voor jullie tips!

 6. 🐐 Eelco

  Als outdoor liefhebber en kook liefhebber moest ik echt even rillen bij het idee dat een vijl of aliminiumfolie wordt aangeraden om je mes scherp te maken. Daarmee beschadig je je mes meer dan je het scherp maakt. Hiervoor gebruik je een aanzetstaal (om braampjes weg te werken), een slijpgereedschap of bij voorkeur een slijpsteen 🙂

 7. 🐐 Marjan

  Aluminium zeer ongezond. Ook als je het alleen maar vasthoudt. Dat is toch bekend?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate