Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Heerlijk brownies recept zonder ei (+ video)

Hoe maak je lekkere brownies? Goede vraag, makkelijk antwoord: bekijk mijn recept en de video die ik heb gemaakt en je zult zien dat deze brownies zonder ei je nieuwe favoriete baksel wordt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

“brownies make life worth living”Billy van der Gaag 🙃

Brownies bakken

En zo is het. Ik hou ervan als de brownies van binnen nog wat zacht zijn en de buitenlaag door het afkoelen wat harder wordt. Je kunt brownies natuurlijk overal kopen, maar zeg nou zelf:

 • met een spatel alle ingrediënten mengen tot er een beslag bestaat is toch het fijnste dat er bestaat
 • door zelf brownies te bakken beslis jij over de ingrediënten, zoals dit recept zonder ei.
 • brownies doen het altijd goed in je omgeving. brownies geven = blije buren.

En dus heb ik besloten om mezelf en wat vrienden te trakteren op deze brownies zonder ei. Waarom zonder ei? Geen specifieke reden, maar ik vond het fijn om vegan brownies te maken. Eerder maakte ik al deze salted caramel brownies – ook niet verkeerd. 🙂

Video – heerlijk brownies recept

In deze video laat ik je zien hoe je echt onwijs lekkere brownies maakt. Roer alle ingrediënten door elkaar en bak de brownies in de oven. Zo simpel is het om dit heerlijke baksel te maken. 🙂

Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video is verschenen.

Ingrediënten – voor 12 stuks

Voor deze brownies zonder ei heb je niet zoveel nodig. Zelfs een mixer is overbodig, want je kunt gewoon met een spatel -of met je handen- alle ingrediënten door elkaar mengen.

Aantal: 12 stuks
Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd: 30 minuten
Afkoelen: 20 minuten – als je je zolang in kunt houden

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Pak een grote mengkom en meng alle droge ingrediënten door elkaar.
 3. Voeg het water toe aan de droge ingrediënten en meng door elkaar. Voeg hierna de zonnebloemolie toe en meng alles goed door elkaar. Je zult merken dat zodra je de olie toevoegt het echt op een brownie beslag gaat lijken. Meng alles goed door elkaar, zodat het een mooi en luchtig beslag wordt.
 4. Voeg als laatst het vanille extract toe en roer dit er goed doorheen.
 5. Vet een bakvorm van 18 bij 25 cm (of groter – dan duurt het bakken in de oven korter) in met olie en giet het beslag in de vorm. Bak de brownies in 30 minuten gaar. Laat de brownies hierna nog even 20 minuten afkoelen, zodat de buitenkant lekker een beetje krokant wordt.

vegan brownies recept

brownies zonder ei recept

Laten we wel wezen – dit recept is echt een traktatie op zichzelf. De brownies zijn lekker zoet, luchtig én een beetje vloeibaar van binnen en een beetje krokant aan de buitenkant. Precies zoals ik voor ogen had. Wil je trouwens ook eens een niet vegan variant brownies maken met gezouten karamel? Ga dan eens aan de slag met dit recept wat ik eerder maakte. 🙂

Wanneer ga jij deze brownies zonder ei uitproberen? Laat zeker een reactie hieronder achter – of natuurlijk onderaan mijn nieuwste video. Dat zou ik onwijs leuk vinden!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

22 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jolanda Koning

  hallo Billy,
  Dankzij Jelle en zijn verwijzing naar jou word ik naast So Chicken extra blij door jouw recepten, waarvoor dank! Dinsdag heb ik de brownies gemaakt, helemaal volgens jouw aanwijzingen. Ik gebruik nooit zonnebloemolie, wel olijfolie, kokosolie en bio roomboter maar voor dit recept toch gekocht.
  Maar de smaak is vreselijk, het smaakt bij mij alleen naar de biologische zonnebloemolie. Omdat het best erg nattig was en ik dacht dat het mogelijk daarmee te maken had, heb ik de cake nog eens tien minuten in de oven gedaan. De cake smaakte qua consistentie beter maar nog steeds naar de olie. Heb het meerdere mensen laten proeven maar hij gaat helaas de bak in want het is niet te eten. Heb je enig idee wat ik verkeerd gedaan heb? Zou biologische kokosolie (ik gebruik die van Ekoplaza, de extra vergin/niet ontgeurd) ook gebruikt kunnen worden in dit recept?

 2. 🐐 Billy

  Hi Jolanda, dankjewel voor je reactie. Oh nee, dat klinkt niet goed. 🙁 Bij mij waren de brownies goed gelukt, ik proefde totaal geen smaak van de zonnebloemolie (van de AH). Ik durf dan ook niet te zeggen waar het is misgegaan. Zelf heb ik nog niet eerder brownies met kokosolie gemaakt (bevat veel meer verzadigde vetten dan zonnebloemolie), maar laat het me zeker weten als je het gemaakt hebt. 🙂

 3. 🐐 Z

  Bedankt voor dit fijne recept! Afgelopen zondag had ik ongelovelijke ‘cravings’ naar chocolademuffins of brownie maar we hadden geen ei in huis. Dit recept was perfect en smaakte ook heerlijk! Ik hebalweer een nieuwe gemaakt, deze keer voor een vriend. Dit recept houden wij thuis erin!

 4. 🐐 Wendy

  Heerlijk!! Ze staan voor de 2de x in de oven, heb hem gebruikt als cake voor de 1e verjaardag van mn dochter en ze vond hem heerlijk (net als de rest van de kinderen die er waren)!

 5. 🐐 Samantha

  Hij zit in de over ben benieuwd over 30 min + 20 min afkoelen dan laat het weten hoe die smaak

 6. 🐐 Samantha

  Hij is erg lekker.
  Heerlijk gesmolten witte chocolade er over heen.
  Met smartis

 7. 🐐 Jessica

  Wegens de ei-allergie van mijn zus ga ik deze brownies zondag maken. Ben heel benieuwd!

 8. 🐐 Els

  Oke ik heb deze brownie net gemaakt, heb hem langer in de oven gedaan omdat hij nog heeel zacht was..denk zo’n 10 minuten langer.
  Zeker 20 minuten laten staan.
  Nu ben ik een stukje aan het proeven…de boven kant is zeker lekker..hij is nog een beetje zacht van binnen maar dat mag bij een brownie…
  Ik snap de reactie dat je de olie iets kan proeven dat proef ik ook heel iets ..niet vies al zeg ik het zelf

  Wel zou ik de volgende x de helft minder olie er in doen..
  Bedankt voor dit recept

 9. 🐐 Fenna

  Ik heb op basis van dit recept met de dingen die ik in huis had de brownie gemaakt, erg lekker!! Twee lepels kokosolie ipv zonnebloemolie en zo’n 80 gram suiker minder. Bedankt!

 10. 🐐 Sarah

  Heerlijk makkelijk recept! In 1x gelukt

 11. 🐐 Marrielle

  Vandaag gemaakt voor familie feestje. Een neefje kan niet tegen ei. Ik had geen zonnebloemolie in huis en heb 200 ml olijfolie gebruikt. En extra een reepchocolade er grof doorheen gehakt. Het smaakte fantastisch.

 12. 🐐 Marjolijn de Jong

  Lekkerste (vegan) brownies ooit! Wel een stuk langer in de oven gehad. Ik ga het recept zeker delen met m’n vegan vrienden

 13. 🐐 Claudia

  Mijn dochter (8) heeft deze vanmiddag gemaakt, en het is erg goed gelukt!
  Dankjewel voor het recept 🙂

 14. 🐐 Billy

  Ah, wat leuk om te horen Claudia! Goeie kok is je dochter! 👩‍🍳

 15. 🐐 LisaLisa

  Ga t zeker oroberen.
  Vraag: ik heb desem staan omdat ik regelmatig zelf vers brood bak Kan ik die hiervoor ook gebruiken?

 16. 🐐 Marjolein

  Beste brownies ooit:) maar echt! Meestal vind ik vegan taartjes inboeten op smaak of textuur, maar deze zijn zelfs lekkerder dan elke niet-vegan! Ik heb alleen maar een kwart van de olie gebruikt (anders werd het echt te nat) en ietsie minder suiker. Thanks voor de inspiratie!

 17. 🐐 Berrie

  Volgens recept gemaakt, maar de zonnebloemoliesmaak overheerst, helaas niet lekker!

 18. 🐐 Rune

  Mag het eventueel ook met maïs olie?

 19. 🐐 Jessica

  Ik heb de brownies nu een keer gemaakt. Ik heb de temperatuur op 170 gezet en In plaats van de olie heb ik roomboter gebruikt want dat vind ik veel lekkerder. En 2 eetlepels hazelnootchocolade pasta erdoor geroerd. Heerlijk! Heb er nu weer een in de oven staan 😬

 20. 🐐 Naomi

  Ik heb dit recept deze week gemaakt. 10 minuten langer in de oven laten zitten. Dan is ‘ie precies zoals jij het beschrijft. Viel zeer goed in de smaak bij mijn puberkinderen en mijn man. Dit maak ik zeker veel vaker. De ingrediënten heb je altijd wel in huis. Super!

 21. 🐐 Manon

  Wat een heerlijk recept, hier is het een grote hit!
  Nu staat de blondie-versie in de oven, gemaakt naar dit recept, maar dan zonder de cacaopoeder en met stukjes witte chocolade erin.

 22. 🐐 Lisette

  Mmmmm…. Ik kan geen genoeg krijgen van deze brownies! Er is alleen 1 nadeel… door die olie glijdt al het beslag zo in de vorm en blijft er zo weinig over om van te snoepen 😇 Vandaag geprobeerd met een tarwevrij meel van boekweit, spelt en maïs 😋

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate