Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

7 ongebruikelijke manieren om drinkwater te besparen

Drinkwater is kostbaar en schaar. Van de totale inhoud water op de hele aarde is slechts 0,3% geschikt om door mensen, planten en dieren gebruikt te worden. Grote tijd dus om de balans op te maken en kijken waar we onnodig waterverbruik tegen kunnen gaan. Hieronder 7 ongebruikelijke manieren om drinkwater te besparen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

 1. Bespaar op het water bij het doorspoelen van je kleine of grote boodschap in het toilet. Hoe? Door iets zwaars in je stortbak te leggen (zoals een fles met water), zodat dit ruimte inneemt en er dus minder water in de stortbak gepompt wordt. Dit kan je zo al een anderhalve liter water per spoelbeurt besparen en spoelt je boodschap ook lekker ver weg het riool in. Gemiddeld gezien verdwijnt eenderde van het verbruikte drinkwater in een huishouden direct na een toiletbezoek zo het riool in, zonde dus. Je kunt ook met een emmer opgevangen regenwater je wc doorspoelen.
 2. Ben je nog lekker retro en doe je afwas met de hand, neem dan niet te heet water. Heet water is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je handen, want de kans op gebroken glazen neemt aanzienlijk toe bij te heet water. Beperk ook het waterverbruik bij het afspoelen van je vuile vaat. Hier gaat zonder er bij na te denken zo weer een paar liter ‘down the drain’. Wil je toch afspoelen, zet dan alle vuile vaat in een afdruiprek en giet er een aantal schone glazen water overheen. Hiermee beperk je het water verbruik, doordat je niet alles één voor één af aan het spoelen bent.
 3. Weg met de doorgekookte groenten, stoom voortaan je groenten. Door je groenten in een grote pan te koken, verbruik je veel water en gaan de meeste vitaminen en mineralen zo in rook op. Hoe lekker, makkelijk en gezond is het om een aantal stoommandjes te kopen (kosten meestal maar rond één of twee euro per stuk) en voortaan je groenten te stomen. Er hoeft maar een klein laagje water in de pan te zitten en je kunt de mandjes hierop stapelen, zoveel als je wilt. Uit onderzoek is gebleken dat veel groenten zoals broccoli, gekookt in water bijna alle anti-oxidanten verliezen. Bij stomen behoud je zo’n 90% van deze gezonde stoffen.
 4. Vang regenwater op in een regenton. Hoe makkelijk en goedkoop kan het zijn om je planten water te geven met het water dat je opvangt in een regenton. Sluit je afvoerpijp aan op de regenton en zo zullen de vele liters water (vaak wel tienduizenden per jaar) die op je dak vallen nu voor een groot gedeelte in de regenton komen en kun je hier zowel je binnen- als buitenplanten water mee geven. Wil je een stap verder gaan? Kijk dan of je met dit regenwater nog meer kunt doen, zoals het toilet mee doorspoelen. Op deze manier haal je veel resultaat uit je regenton en bespaar je jaarlijks veel geld en bruikbaar drinkwater.
 5. Voor alle mannen onder ons: Laat de kraan niet onnodig lopen bij het scheren van je baard! Vul een wasbak met water (of nog beter een kopje) en doe hier je hele scheerbeurt mee.
 6. Haal vlees uit de vriezer er een dag van tevoren uit en laat het niet ontdooien onder stromend water. Zonde om al dat onnodige water te verspillen en als je toch te laat bent om het vlees er op tijd uit te halen, vergeet dan het vlees en maak een heerlijke risotto met groenten en kaas.
 7. Was je auto op de ouderwetse manier met een paar emmer waters (nog beter is het om water uit je regenton hiervoor te gebruiken) in plaats van met een tuinslang, dit bespaart aanzienlijk veel water en dit zul je zeker merken aan de hoogte van je waterrekening.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Erwin

  Echt een waardevol artikel. handige tips. :))

 2. 🐐 Irma

  Nog een tip om drinkwater te sparen, als je groente wast doe het dan in een afwasteiltje/emmer.Het afvalwater kun je dan gebruiken om planten water te geven zowel binnen als buiten.Zo bespaar je: de gieter vullen met goed drinkwater.

 3. 🐐 Sander

  Nog eentje: Vaak duurt het even voor dat er warm water uit de kraan komt. Vooral als je warm water als product afneemt van een leverancier (en dus geen eigen boiler/geiser hebt) kan het soms erg lang duren. Dit koude water kun je prima opvangen en ergens anders voor gebruiken.

  Bij de gootsteen hebben we een waterkoker en een litermaat staan; als we willen afwassen dan zijn we al snel ruim een liter verder voordat het warme water komt; dat water gaat dan in de waterkoker (en als die vol zit, de litermaat), en wordt gebruikt voor thee, drinkfles van de konijnen en bij de plantjes.

  In de douche hebben wij een emmer staan, die is tegen de tijd dat de douche klaar voor gebruik is al één derde vol; dat water gebruiken we dan weer om de WC mee door te spoelen (anders zou het toch ongebruikt het riool in zijn gegaan).

  Het klinkt misschien heel kneuterig, maar dit scheelt ons toch zo’n 25 liter water in een week.

 4. 🐐 Celien

  Helemaal niet kneuterig. ‘t Is toch te zot voor woorden dat wij de wc spoelen met drinkwater. Goede tip van de waterkoker als je ook echt zoveel gekookt water nodig hebt. ‘n Volle kan koken voor 1-2 koppen thee of koffie is ook niet nodig, dat is een van mijn ergernissen 🙂

 5. 🐐 Stefanboy

  Heel erg dat de wc met drinkwater wordt gespoeld.
  Er zou een algemeen systeem moeten komen dat de wc wordt gespoeld met water dat in de gootsteen verdwijnt. Of met regenwater wordt gespoeld, of douchewater. Een ander idee is natuurlijk om met een emmer regenwater de wc door te spoelen.

 6. 🐐 Renate

  De auto maar 2x per jaar wassen scheelt ook heel veel water

 7. 🐐 niki

  ik gebruik regenwater om wc door te spoelen te dweilen en planten water te geven

 8. 🐐 kaatje

  Wij hebben bij de Ikea een soort lage wasmand gekocht, waar je prima in kan staan en hierin vangen wij douchewater op om het toilet mee door te spoelen. Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 pubers en wij hebben afgelopen jaar betaald voor een 2 persoonshuishouding betreft waterverbruik.
  Wij gebruiken emmers om het water mee door te spoelen, helaas geen toilet boven, maar als je die wel hebt, helemaal handig. Verder maken wij gebruik van natuurlijke doucheproducten.

  En inderdaad het water wat nog niet warm is vangen wij op voor de tuin of theewater.

 9. 🐐 Pauline

  De auto wassen als het flink regent of na een flinke regenbui (het vuil is dan lekker losgeweekt), spoelwater van de wasmachine gebruiken om de wc door te spoelen, emmertje op het aanrecht om spoelwater van groenten, maar ook van even een kopje opvangen enzo in op te vangen. Ook wij gebruiken per 2 personen net zoveel water als de gemiddelde Nederlander per persoon. En dan hebben we nog een moestuin achter het huis ook.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate