Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

8 onzinnige manieren om water te besparen

Hoevaak maak je gebruik van kraanwater in huis? Even de planten water geven, het toilet doortrekken na je dagelijkse boodschap, de groenten wassen...Tel alles eens bij elkaar op. Wij hebben 8 plekken in huis waar je best zonder dat gemeentepils kunt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Kraanwater is niet duur, maar wel zonde

Hoewel (kraan)water niet een hele grote kostenpost is in de meeste huishoudens, is het zonde om schoon en drinkbaar water te gebruiken voor veel toepassingen in huis.

Het water wordt vaak gereinigd met UV (niet persé slecht, maar kost wel veel energie) en is daarnaast een schaarse grondstof. Om je verse leidingwater een kleine halt toe te roepen hebben we hieronder 8 toepassingen waarmee je tijd, water en energie bespaart.

 1. Geef je bloemen en planten water met regenwater. Planten en regenwater zijn goede vrienden van elkaar, dus help ze hier een handje mee en haal voortaan dit water uit de regenton.
 2. Neem je afwas in een emmer mee onder de douche. Een beetje sop erin en je kunt het zo even laten weken als jij lekker aan het douchen bent.
 3. Plaats een emmer in de douche. Met het opgevangen water kun je zo weer een aantal keer het toilet doorspoelen.
 4. Was je groenten eens met doorgespoeld toiletwater – just kidding. Wat je natuurlijk wel kunt doen is je gesneden groenten in een bak water doen en dit even goed door elkaar husselen. Scheelt weer onnodig de kraan een paar minuten aanlaten als je één voor één de broccoli roosjes aan het wassen bent.
 5. Doe je afwas in een teiltje in plaats van onder een lopende kraan. Hierna kun je het afwaswater gebruiken om het terras buiten schoon te maken. Even schrobben en je hebt weer frisse tegels.
 6. Zet een regenton in de tuin. ‘s Zomers kun je alle planten lekker voorzien van vers getapt regenwater in je gieter.
 7. “If it’s yellow let if mellow, if it’s brown flush it down.” – ken je dit Amerikaans gezegde? Het klinkt een beetje vies, maar het houdt in dat je het toilet pas doortrekt als je de grote boodschap hebt gedaan.
 8. Laat aangekoekte pannen even weken met een beetje soda, in plaats van direct te gaan schrobben met de kraan aan.

Welke ongebruikelijke manieren pas jij toe om water te besparen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Tamara

  Als ik de vensterbanken of iets dergelijks ga afsoppen, of kastjes schoonmaken, zeg maar als men dan een emmer met een sopje klaarmaakt, in die gevallen gebruik ik alleen de kraan met stromend water en de moderne microvezeldoekjes, die nemen veel meer vuil op dan de oude katoenen en ook heb je veel minder zeep nodig. Als het nodig is spoel ik het doekje onder de kraan en dan neem ik nog eens af met de uitgewrongen schone doek.
  Ik vind het veel frisser en ik ben er zeker van dat ik minder water gebruik dan met een emmertje sop.

 2. 🐐 Marjan

  Tip 3, 4, 7 en 8 pas ik al toe. De regenton hoop ik dit voorjaar te plaatsen. Als ik warm water nodig heb, laat ik met het nog koude water de waterkoker vollopen. Als die vol is, is het water ook warm en voor mijn pot thee staat het water vast klaar. Voor de afwas heb ik de vaatwasser, die alleen draait als ie vol is en, indien mogelijk, op half verbruik.

 3. 🐐 Anuscka

  Tips 1,4,6 en 8 pas ik al toe. Verder heb ik een zandloper bij de douche, zodat ik niet te lang blijf staan onder die lekker warme straal, en laat ik kraanwater nooit onnodig lang “voor niks” stromen. Tips 3,5 & 7 ga ik uitproberen! Helemaal niet onzinnig hoor… 🙂

 4. 🐐 Rachel

  Leuke tips, ga ik zeker proberen. Mijn tip:
  Gebruik je kookwater van je groente / aardapelen om daarna je bakpan mee te weken. Dus doe het net gekookte, dus warme water in de pan waar je vlees ofzo in hebt gebakken en laat het even lekker weken. Dan kan het daarna in de vaatwasser of in je teiltje, zonder dat je het eerst moet afspoelen onder de kraan.

 5. 🐐 Nienke

  Ook ik pas al heel wat tips toe. Als ik wacht op warm water vul ik niet alleen de waterkoker maar ook de gieter (hoewel regenwater ook kan) en een glas of recycle flesje voor drinkwater.
  En zeker niet elke dag douchen en een schone handdoek gebruiken als het niet nodig is. Veel mensen zijn doorgeschoten in hun hygiëne.

 6. 🐐 joke mellema

  Hallo, tandenpoetsen doe ik met 1 kom warm water, dat is best te doen. Ik doe het niet alleen om te besparen maar ik vind het niet nodig om water te verspillen. Ook ik neem een emmer mee als ik ga douchen, tijdens het uitkleden en het opwarmen van het water vult de emmer zich, het opgevangen water gebruik ik voor koffie en thee zetten.

 7. 🐐 Arend

  Geweldig! Minder water gebruiken!! Ik doe het al jaren aan de hand van de tips hierboven.
  Dat kwam eigenlijk doordat ik eens ergens las, dat er landen zijn, waar de vrouwen wel 6 uur per dag moeten lopen voor vers (nou ja… vers….) water.

  Ik douche sinds ik dat weet één keer in de week.
  De andere dagen was ik mij gewoon met een washandje. Ik heb geen vuil werk, dus elke dag douchen hoeft echt niet.

  Verder vang ik zo goed als al het water eerst op en hergebruik het: in de week zetten van een pan, doorspoelen van een plas, plantenwater… Als iedereen dat zou doen, zouden we met z’n allen veel meer water kunnen besparen…

 8. 🐐 patricia

  Gekookt water gaat in de thermoskan. Als ik later vers water kook en er zit nog water in gaat dat in de plantengieter. Zo bespaar ik én water én stroom 😉

  Een vaatdoekje vierkant opvouwen dan kan je het doekje 8x gebruiken bij het schoonmaken 😉 En hoef je pas na 8x het doekje uit te spoelen.

 9. 🐐 joepiekee

  Ik douche me alleen als ik mijn haren moet wassen. De andere dagen was ik me aan de wastafel. Overigens krijg ik van douchen een droge trekkerige huid en jeuk op mijn rug waardoor ik me weer helemaal moet insmeren. Zo bespaar ik water en lotions.

 10. 🐐 iriske

  Het water dat ik ‘s morgens gebruik om mij te wassen en het water waarmee ik mijn tanden poets vang ik op in een tijl en gebruik ik om het wc door te spoelen. Hoe vaak was jij je handen per dag? Ga maar eens na. Bij mij staat er een tijltje onder de kraan dat het water opvangt, ook dit gebruik ik dan weer om het wc door te spoelen. Als ik een bad pak, dan gebruik ik na mijn bad het water om bijvoorbeeld de opvanbank van mijn stofzuiger zonder zak in proper te maken en de filters uit te spoelen.

 11. 🐐 Martin

  Water besparen : idee verder uitgewerkt !
  Zet een grote wasmand / teil in de douche cabine.
  Ga er in staan als je doucht en het meeste water beland in de teil. Het gespaarde water mbv 2 literflessen hergebruikte melk-yerricans naar beneden brengen of gelijk in emmers gieten. Haal bij je wc het deksel van je stortbak. Doe je boodschap; trek door en giet de emmer leeg in de lege stortbak. Bespaart ongeveer 30 liter per douche beurt van 7 minuten. Is 5 x doorspoelen.
  Bij Ikea verkopen ze wasmanden met een inhoud van 35 liter en ze kosten slechts 5,99. Ik ga er 4 aanschaffen. Ik heb geen auto dus ik laat het bezorgen voor 4,99. Kosten 28,96. Dat is goedkoper dan bij de meeste winkels.
  Als je de water temperatuur van de douche instelt. Hij wordt niet direct warm. Haal de douchekop uit de houder en hou hem boven een lege emmer. Wacht even totdat de temperatuur constant is en controleer af en toe door op je lichaam te richten met de straal of het de juiste temperatuur heeft. Zo niet richt de douchekop weer op de emmer en stel bij.
  Zo bespaar je al snel 12 Liter water.
  Gebruik rubberen ringetjes met in het midden een kleine opening, waardoor het water moet stromen. Kosten 0,35 cent per ringetje voor kranen en douche. Dat is veel goedkoper dan een spaardouchekop.
  Zet ze tussen de douchekop en de slang. Je draait de slang los en je legt in het uiteinde het ringetje. Vervolgens draai je de douchekop er weer op en bingo dat scheelt 35 euro per jaar.

 12. 🐐 Stephanie

  Ik douche tegenwoordig koud. Schijnt erg gezond te zijn en geloof me je komt er sneller uit… 🙂 ook ik douche me niet iedere dag meer. En het koud water went echt snel.

 13. 🐐 Margarita

  Vang het water op dat anders wegstroomt, wanneer je wacht op warm boilerwater om te douchen/af te wassen.
  Laat het water van de kookwas niet meteen wegstromen, maar vang het op in grote emmers/containers. Prima om de vloer mee te boenen en het toilet door te spoelen.
  En wanneer u zomers warm water nodig heeft voor de afwas: zet ‘smorgens een paar pannen water met het (glazen) deksel erop in de zon op uw balkon of dat muurtje in de tuin: het water is ‘savonds lekker warm.

 14. 🐐 GW

  Afwas onder de douche….? …. ???? Hoe ook . Douchen, zit zelfs zo’n ding in sociale huurwoning, als modder of smeriger moet ontdoen snap ik het, anders kan teiltje volgens mij prima, en in ander geval, met goeie borstel wil baggerig spul misschien ook wel, maar geen ervaring mee. En veel wc’s tegenwoordig toch zo’n halt of kleine/grote knop, Hier een trek koord, maar die zit aan een hendel en kan je handmatig terug duwen (gemiddelde volwassene reikt wel zo hoog dacht ik). Dus kan ‘t ook wat preciezer. Zelf met flessen water tijdje gedaan (paar jaar), kwartje viel ook wat laat.

 15. 🐐 Diane

  Leuk! Blijkbaar is de wc goed voor 30% van het watergebruik…
  Ik sta onder de douche in een teil zodat dat water opvangt. Dat gaat in een emmer voor de wc. Water vanaf de afwasteil kan ook in de emmer. Dit gaat me niet om het geld maar om de waardering van grondstoffen. Het bespaart jaarlijks duizenden liters!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate