Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

3 energie bespaartips voor in huis

In vergelijking met 20 jaar verbruiken we al minder energie en gas per huishouden. Toch is de energierekening voor veel mensen een flinke maandlast. Benieuwd hoe je kunt besparen op je energierekening? Lees dan drie energie bespaartips!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Laat maar lekker draaien

Op ons dak liggen 10 zonnepanelen. De overige elektriciteit wordt geleverd door Greenchoice – met windstroom van Nederlandse bodem. Er zijn tegenwoordig veel energiebedrijven die groene stroom van Hollandse bodem aanbieden. Daar hou ik van.

Vind je het ook belangrijk dat de elektriciteit groen is opgewekt in Nederland? Of wil je juist een zo laag mogelijke energierekening? Energie vergelijken loont en door zelf op zoek te gaan kun je de energieleverancier vinden die bij jou past.

Soms kun je met een kleine aanpassing al een paar tientjes besparen op je energierekening. Fijn. Pak je nog wat aan, dan kun je weer iets meer besparen. Stap voor stap kun je wat doen om je maandlasten naar beneden te brengen.

Hieronder lees je drie tips die je gaan helpen om je energierekening omlaag te brengen.

1. Energiezuinige apparaten

Je kunt haast niet meer om al die energielabels heen. Toch zijn die energielabels er niet voor niets. Je kunt behoorlijk veel geld besparen op je energierekening als je kiest voor een product met een hoger energielabel. Kijk bijvoorbeeld naar een wasmachine: een wasmachine met een A+++ label is het meest zuinig en bespaart 20% aan elektriciteitskosten ten opzichte van een wasmachine met energielabel A+. Kun je nagaan hoeveel je kunt besparen als je een wasmachine met een lager energielabel hebt.

Ditzelfde geldt voor andere apparaten of lampen in huis. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan het eerdere artikel waar ik je het voorbeeld geef van mijn grootouders die een paar jaar geleden zijn overgestapt op LED-verlichting. Tipje van de sluier: ze besparen doordat ze zijn overgestapt op LED-verlichting 340 euro per jaar!

2. Let op je stroomverbruik

Veel mensen laten apparaten op standby staan. Vroeger stond voornamelijk de televisie op standby, tegenwoordig is dit bij de meeste apparaten zo. Hartstikke zonde – al deze sluipstroom kost onnodig veel geld.

Een rijtje met apparaten die onbewust de hele dag stroom vreten:

  • laptop die niet is uitgezet (alleen is dichtgeklapt)
  • opladers van diverse apparaten (telefoon, tablet, elektrische tandenborstel, etc.) die in het stopcontact blijven zitten
  • ‘slimme’ apparaten – zoals een robotstofzuiger – die altijd verbonden zijn met het internet
  • koelkast die altijd op standje vrieskou staan
  • etc.

Van sommige apparaten is het moeilijk om het stroomverbruik stop te zetten, maar bij de meeste apparaten is hier echt nog wel wat winst te behalen.

Wat kun je zoal doen?

  • Hang alle opladers aan één stekkerblok met een aan/uit-schakelaar. Je kunt alle apparaten op deze manier in één keer opladen en de schakelaar uitzetten als er geen apparaat meer opgeladen hoeft te worden.
  • De koelkast staat bij ons altijd op de laagste stand. Dit houdt alles goed op temperatuur en bespaart veel energie.
  • Hang de televisie/spelcomputer ook aan een stekkerblok met aan/uit-schakelaar. Zodra je naar bed gaat, kun je de schakelaar uitzetten en is er geen sluipstroom meer.

3. Isoleren = besparen

Hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Ons oude huis is deels geïsoleerd, maar er valt nog veel winst te behalen. De komende tijd gaan we ons huis beter isoleren om zo onze energiekosten verder naar beneden te brengen.

Waar bevinden zich de slecht geïsoleerde plekken in jouw huis? Kijk of je zelf bepaalde muren of tochtplekken aan kunt pakken of huur een aannemer in die dit voor je kan doen. Begin in de kamer waar je het meeste stookt en ga zo iedere ruimte in huis af om isolatie aan te brengen. Iedere geïsoleerde ruimte in huis draagt bij aan een lagere energierekening. ✌🏻

Waar denk jij nog op te kunnen besparen?

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate