Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe groen is de stroom bij jou thuis nou echt?

Wist je dat ruim dertig procent van de afgenomen groene stroom niet écht groen is? Doe deze check om te zien hoe dit bij jou is.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met HIER.

Niet alle groene stroom is echt groen – hoe zit dat?

Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals windenergie, zonnepanelen en aardwarmte. Het is een duurzame energiebron, omdat er bij de opwekking van stroom uit deze bronnen geen gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen (zoals gas en kolen).

Veel mensen nemen bij hun energieleverancier groene stroom af. Alleen schijn kan soms bedriegen, want ruim dertig procent van de afgenomen ‘groene stroom’ is niet echt groen. Deze groene stroom is vergroend met certificaten uit het buitenland – ook wel sjoemelstroom genoemd.

Hoe dit werkt? Grijze stroom wordt als groene energie verkocht door middel van groene certificaten (ook wel GvO’s genoemd – Garanties van Oorsprong). Een energieleverancier koopt groene certificaten vanuit het buitenland, waardoor het lijkt alsof het groene energie is.

In een land als Noorwegen wordt alleen maar groene elektriciteit opgewekt, dankzij de energieproductie via onder andere waterkrachtcentrales. Er wordt zelfs zoveel duurzame energie opgewekt dat er een overschot is aan energie en dus ook aan groene certificaten.

In Noorwegen is geen vraag meer naar deze groene certificaten, omdat er in het land alleen maar duurzame stroom wordt opgewekt. Daarom is er een handel ontstaan in het verkopen van dit soort certificaten aan het buitenland.

Omdat deze groene certificaten een bewijs zijn voor de opwek van groene energie, kan een energieleverancier hun grijze stroom verkopen alszijnde groene stroom. En dat is natuurlijk niet iets wat we willen stimuleren.

Gelukkig kun je met de Groene stroom checker van HIER makkelijk controleren hoe groen de stroom bij je thuis is. ⚡️

Onderzoek naar groene stroom in mijn omgeving

Voor deze samenwerking vond ik het interessant om op onderzoek te gaan hoe groen de stroom is bij een aantal mensen in mijn omgeving.

Aan een achttal mensen heb ik gevraagd wie hun energieleverancier was en welk product ze afnamen. Wat bleek? Er zat slechts een klein verschil met wat HIER al had aangegeven.

  • 1 van de 8 mensen heeft geen groene stroom afgenomen;
  • 3 van de 7 had groene stroom via certificaten uit het buitenland;
  • de overige 4 van de 7 nam groene stroom uit Nederland af.

Oftewel – 43% van de mensen die wel groene stroom afneemt bij hun energieleverancier, neemt eigenlijk gewoon grijze energie af. Niks duurzaams aan.

Hoe zit het met mijn energieleverancier?

Goeie vraag. Hoe het dan zit met mijn energiecontract. Zoals je weet hebben we vorig jaar ons huis flink verduurzaamd. De gaskachels, enkelglas en tochtgaten hebben plaatsgemaakt voor vloerverwarming, isolatie en een warmtepomp.

Het huis is volledig aardgasvrij en we verbruiken nu dan ook alleen nog elektriciteit. Bij onze huidige energieleverancier Greenchoice hebben we gekozen voor Groen&Vrij Wind en Zon.

En na een simpele check blijkt dat de stroom die we afnemen écht groen is. Ergens wisten we het natuurlijk wel, want bij het afsluiten van ons contract vonden we dit belangrijk. Toch fijn om bevestigd te zien dat de stroom die we afnemen volledig in Nederland is geproduceerd.

Zo check je hoe groen de stroom bij jou thuis is

Wanneer de vraag naar echt Nederlandse groene stroom groeit, komen er in Nederland ook daadwerkelijk windmolens of zonnepanelen bij en hoeven we dus minder gebruik te maken van kolen of gas.

Wil je ook weten of jouw stroom echt groen is of dat het vergroend wordt met certificaten uit het buitenland? Doe dan een simpele check met de Groene stroom checker van HIER. Het enige dat je hoeft te doen is de naam van je energieleverancier in te vullen en het product dat je hier afneemt. Dat is het. Vervolgens zie je direct het resultaat.

Ik ben heel benieuwd hoe groen de stroom bij jou thuis is! Deel de uitkomst hieronder gezellig in een reactie.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Anna

    Dank voor de link! Met vandebron windenergie zit ik groen volgens de site. Nog even doorsparen voor een thuisaccu en dan kan ik in de toekomst elk jaar van begin maart tot eind oktober mijn eigen energie gebruiken van mijn zonnepanelenopbrengst en hoef ik dus 8 maanden per jaar helemaal geen elektriciteit af te nemen 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate