Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geld besparen in huis – 5 tips die direct helpen

Van geld besparen op de boodschappen tot het besparen op je energierekening. Je vindt het allemaal op Leukegeit. Toch zijn er veel tips niet genoemd om eenvoudig geld te besparen. Soms vereist het een kleine investering, maar meestal slechts een simpele handeling.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Profiteer van de deeleconomie

De deeleconomie is al een tijd aan de gang. Het is tegenwoordig heel normaal om gereedschap uit te lenen, het delen van de krant met je naaste buur of iemand gebruik te laten maken van jullie printer. Een win-win situatie dus.

Maar er is meer: kijk of je bijvoorbeeld de internetverbinding kunt delen met je buren, waardoor je één abonnement op kunt zeggen en de andere kosten deelt. Dat scheelt je al snel een paar tientjes per maand.

Andere mogelijkheden zijn om de auto te delen met iemand uit de buurt die de auto toch maar één of twee keer per week gebruikt als boodschappenauto. Of ga eens wat verder en bekijk de mogelijkheid om een kamer in jullie huis op Airbnb te zetten of om er een kamer te huren. Iemand anders kan profiteren van jullie diensten en jullie kunnen er een aardige boterham mee verdienen.

Wat doe jij om de deeleconomie op gang te brengen?

2. Stap écht eens over op LED verlichting

Mijn opa en oma houden van licht in hun huis. Ik denk dat er wel 20 peertjes iedere avond aan stonden van 40 watt per stuk (totaal 800 watt). Kanonnen, wat is dat veel alleen om alleen de benedenverdieping te verlichten. Sinds kort zijn ze overgestapt naar LED peertjes. Alle gloeilamp peertjes zijn vervangen voor LED verlichting (van 800 watt naar slechts 120 watt). Ze hebben er overigens wel íets teveel geld voor hebben neergelegd, zo’n 10 euro per stuk. Dit kan een stuk goedkoper. Kijk goed naar de kwaliteit van de bolletjes, maar dezelfde sfeervolle Philips LED peertjes zijn hier online te koop voor 2,75 euro minder (dus slechts 7,25 euro). LED lampen kopen kun je bijvoorbeeld al doen bij de lokale bouwmarkt, zoals de Karwei.

Onderstaand schema laat zien wat je per lamp verbruikt als je de lampen (in het geval van mijn opa en oma) 6 uur per dag laat branden. In vergelijking met een ouderwetse gloeilamp bespaar je met een LED lamp bijna 17 euro per lamp per jaar aan elektriciteitskosten. Dat is in hun geval 17 euro x 20 lampen = 340 euro per jaar, terwijl de aanschaf éénmalig 145 euro is (7,25 euro x 20 LED lampen). Mooi moment om hier echt eens werk van te maken zou ik zeggen. Op deze website vind je overigens nog véél meer LED lampen die een stuk goedkoper zijn dan peertjes.
gloeilamp verbruik

LED lamp verbruik

3. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Met behulp van een aantal -vaak al aanwezige- keukenhulpjes kun je heel eenvoudig zelf je eigen schoonmaakmiddelen maken. Op de website zijn de afgelopen tijd regelmatig artikelen verschijnen met tips hoe je dit kunt doen.

De meest populaire artikelen hierover zijn:

Het scheelt enorm veel geld als je zelf aan de slag gaat om deze producten te maken. Daarnaast bespaart het je behoorlijk veel ruimte, je hebt namelijk niet overal meer een speciale fles voor nodig. Zelf een schoonmaakmiddel in elkaar knutselen kost je vrij weinig tijd, hooguit een paar minuten per type schoonmaakmiddel. Nice.

4. Gebruik vaker iets niet-elektrisch-vervuilends

Een vage tip? Ja, misschien, maar als je zorgt dat je voortaan de fiets pakt (nee, niet je e-bike) in plaats van de auto scheelt dit enorm. Van het besparen op brandstof tot het direct krijgen van je portie lichaamsbeweging – you get it all. Nog een aantal tips die de energierekening zullen doen dalen:

  • Laat je telefoon een avondje links liggen en lees lekker een boek
  • Neem de trap in plaats van de lift – in het geval je maandelijkse VVE kosten dient te betalen
  • Laat je boterham aan de lucht ontdooien en niet in de magnetron
  • Douche romantisch in het donker met je partner
  • Geniet van een cold brew ijsthee in plaats van een gloeiend hete kop thee

5. Vergelijk prijzen en vind een goedkopere deal

Veel mensen hebben een routine door steeds naar dezelfde supermarkt te gaan, terwijl we vaak niet eens meer beseffen dat dit echt de beste deal is.

Er is een makkelijke manier om uit te zoeken of jouw supermarkt goedkoper is dan de concurrentie in de buurt. Vergelijk 20 producten die je vaak koopt in jouw supermarkt en vergelijk dit met de andere supermarkten uit de buurt. Op deze manier kom je er snel achter welke supermarkt voor jouw het goedkoopst is en kun je hier dus veel geld mee besparen.

Geld besparen in huis – gratis bespaar checklist

Op Leukegeit.nl hebben we een handige bespaar checklist voor je klaarstaan die er voor gaat zorgen dat je maandelijks veel gaat gaat besparen. Ook benieuwd of jij hier van kunt profiteren?

Bekijk dan snel de checklist….

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Pieter Afman

    Dank voor deze tips. Ik ga mijn best doen om ze op te volgen !

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate