Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Groene tip #6 – online alle folders bekijken (en stapels oud papier besparen)

Tijd voor een nieuwe groene tip! In deze groene tip lees je alles over het besparen van oud papier door je folders makkelijk en snel online te bekijken (& waarmee je jaarlijks 32 kilo aan papier bespaart)!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Stapels oud papier

Boem.

Daar valt weer een pakketje met reclamefolders op de deurmat. Zorgvuldig verpakt in plastic folie. Gemiddeld vallen er per jaar 1800 stuks ongeadresseerd reclamedrukwerk op je deurmat. Ik heb al jaren een nee/nee sticker op mijn brievenbus, ik heb er niet zoveel mee. Vooral omdat het overgrote deel van de folders in de plastic folie totaal niet relevant zijn voor mij. En eerlijk gezegd denk ik dat dat voor veel mensen geldt. Het is zonde van al dat ongelezen oud papier, inktkosten, transport en de arbeid die het heeft gekost.

En de laatste jaren lijken veel gemeenten het hier ook mee eens. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die een ja/ja-sticker heeft ingevoerd en steeds meer gemeenten overwegen het beleid hierover aan te passen. Heb je geen sticker op de brievenbus dat je folders wilt ontvangen? Dan ploft er ook geen stapeltje folders meer op de deurmat. Zo simpel is het.

Online aanbiedingen bekijken

Denk je van: dat is allemaal leuk en aardig, maar ik vind het juist fijn om te weten waar de groenten en het wasmiddel in de aanbieding zijn. Dan kun je alle folders heel makkelijk online bekijken. Via de website en de app van Folders.nl vind je alle folders die anders ook op de deurmat zouden ontvangen.

folders.nl

En nog beter: je ziet niet alleen de folders die je normaal op de deurmat krijgt, maar je kunt ook de folders bekijken die je anders niet zou ontvangen. Goed om te weten is dat zij het grootste assortiment aan folders en aanbiedingen hebben. Handig voor als je iets online wilt bestellen of als je net buiten de regio valt waar de papieren folders normaal verspreid zouden worden.

Nog een paar voordelen:

 • Alle folder aanbiedingen kun je nu handig in één overzicht zien – via hun website of in de app.
 • Je ziet precies hoeveel dagen de aanbieding in de folder nog geldig is.
 • In de app kun je ook makkelijk een boodschappenlijstje bijhouden. Zo kun je direct zien of bepaalde boodschappen bij een supermarkt in de aanbieding zijn.
 • Ieder jaar vallen er 1800 folders op de deurmat. Door de folders voortaan online te bekijken bespaar je ruim 32 kilo aan papier. Dat is het gewicht van 32 pakken sojamelk.🥛
 • De oud-papierbak in de schuur raakt niet meer zo snel vol – dit scheelt je weer een paar keer extra tillen naar de papiercontainer in de wijk.
 • Het opmaken, drukken en het transport van de folders kost onnodig veel grondstoffen en energie. Erg zonde, zeker omdat je van de meeste gedrukte folders geen gebruik maakt.

Naast Amsterdam overwegen steeds meer gemeenten te kiezen voor de omgekeerde wijze dat je alleen papieren folders ontvangt als je dat ook expliciet hebt aangegeven op de brievenbus.

folders.nl

Doet jouw gemeente hier (nog) niet aan mee? Haal dan een nee/ja of nee/nee sticker aan de balie bij het stadhuis en plak deze op je brievenbus. De papieren folders zul je niet meer ontvangen, voortaan kun je deze dus handig digitaal bekijken. Dit scheelt je tientallen kilo’s papier tillen per jaar en bespaart flink wat bomen.

Wil jij ook alle folders voortaan online bekijken? Download dan zeker de gratis app of bekijk de aanbiedingen op de website van Folders.nl.

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Folders.nl geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Cindy

  Heel handig natuurlijk, maar dan denk ik: die folders worden tóch gedrukt en diegene die ze moet rondbrengen houdt dan een hele stapel folders over en gooit ze vervolgens zelf in de papierbak, of nog erger: die dumpt ze ergens in de struiken wat ook vaak voorkomt.

 2. 🐐 Judith

  De bedrijven die bezorgen houden bij hoeveel folders er bezorgd worden en passen de volumes daarop aan. Er blijven als het goed is dus niet stapels en stapels over. Via de site van mijn gemeente kon ik ook aangeven dat ik geen geadresseerde reclame meer wil (wordt vaak door loterijen gedaan bijv.), scheelt ook een hoop onnodig papier.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate