Ga er maar eens goed voor zitten, want deze gin & tonic cake is VERRUKKELIJK. Echt waar. De cake is luchtig, de buitenkant is crispy en de smaak is to die for. Je leest het al, ik ben dol op deze gin & tonic cake. Jij ook na het lezen van het recept?
Gin & tonic = (blijkbaar) hip
Oh my. Laatst was ik in Amsterdam en werd me verteld dat gin & tonic hèt drankje is op dit moment. Na twee nipjes te hebben genomen van mijn gin & vlierbloesem tonic op een zonnige middag op een terras, kon ik niks anders doen dan 100% ja te knikken. Ik ben er gek op.
Een week later bedacht ik me dat ik weer trek kreeg ik gin & tonic, maar aangezien het ochtend was leek me dat nog geen goed idee. Ik ben gaan zoeken naar een cake met zowel gin als tonic. En dat is gelukt. Voor kinderen misschien niet de meest verantwoorde cake, maar voor de 18+ers onder ons des te meer.
Wees voorbereid op een overdosis suikerkorrels, maar wat mij betreft kun je een kwart minder suiker in de cake gebruiken dan ik heb gedaan. Dat scheelt je weer een extra tandartsbezoek naderhand.
Deze gin & tonic cake bestaat uit een cake, een gin-beslag om de cake in te vetten én een tonic-frosting. Jammie. Benieuwd geworden naar het recept?
Oh, en aangezien het een flinke hoeveelheid beslag is geworden raad ik je aan om twee cakeblikken te gebruiken. Of een grote vierkante bakvorm waar je de cake als één geheel kunt bakken. Ik heb voor het recept trouwens voornamelijk cup-maten gebruikt en zo goed mogelijk het gewicht in grammen er achter vermeld. Wel zo handig als je zelf geen cup-maten hebt. 😉
Ingrediënten en bereiding gin & tonic cake
- 3 cups bloem (= 390 gram bloem)
- 2 theelepels bakpoeder
- Mespunt zout
- 1 cup ongezouten roomboter op kamertemperatuur (= 240 gram boter)
- Ruim 1,5 cup suiker (= 300 gram suiker), maar mag dus iets minder zijn
- 4 biologische eieren
- Merg van 1 vanillestokje
- Rasp van 2-3 limoenen
- Sap van 1 limoen
- Een klein scheutje gin, een scheutje (plantaardige) melk en een scheutje tonic
- Meng de bloem, bakpoeder en het zout in een grote kom door elkaar. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Mix de boter met een mixer luchtig en voeg hierna de suiker toe en laat de boter en suiker goed mengen. Dit duurt al met al zo’n 5 minuten. Tik hierna één voor één de eieren bij het luchtige mengsel en zet de mixer op medium stand totdat alles echt goed gemengd is. Voeg het limoenrasp, vanillemerg en een kleine scheut gin, melk en tonic toe.
- Zodra alle natte ingrediënten voor de cake goed zijn gemengd mogen beetje bij beetje de droge ingrediënten langzaam worden toegevoegd. Zet de mixer hiervoor op de laagste stand.
- Vet de cakeblikken in (of bedek ze met bakpapier voor de makkelijke manier) en verdeel het beslag over de cakeblikken. Bak de cake in zo’n 35 minuten gaar – de cake is gaar als een satéprikker er droog uitkomt.
- Bedek de nog warme cake met het gin-beslag (van hieronder) en laat de cake volledig afkoelen.
Gin-beslag voor over de cake
- 1,5 cup poedersuiker (= 160 gram poedersuiker)
- 2 eetlepels gin
- 2 eetlepels tonic
- Sap van 1 limoen
- Mix alle ingrediënten samen tot er een wit, glazig mengsel ontstaat. Giet het mengsel direct over de warme cake (zoals ik hierboven heb beschreven).
- Is het mengsel te dik? Voeg dan nog een beetje tonic toe, zodat het een vloeibaar beslag wordt.
Gin frosting voor over de cake
- 2 cups poedersuiker (= 220 gram poedersuiker)
- 2 eetlepels gin
- Mix de twee poedersuiker en gin samen tot er een dikke frosting ontstaat. Zodra de cake volledig is afgekoeld kun je de gin frosting over de cake smeren.
Dit klinkt wel als een zoet feestje toch? Door de frosting maak je deze gin & tonic cake echt helemaal af, maar wordt-ie ook wel erg zoet. Wil je de cake liever nog iets minder zoet hebben, laat dan het gin-beslag achterwege. Dit scheelt 160 gram poedersuiker én een shotje gin. Die kun je mooi nemen als de cake in de oven staat.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐