Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Regenboogcake – must make voor alle zoetekauwers

Deze regenboogcake is echt een cake (of is het een taart?) die bij iedereen in de smaak zal vallen. Het heeft best wat moeite gekost om deze regenboogcake te maken, maar als je de cake dan eenmaal afhebt, ben je toch best wel trots dat het gelukt is. Want zeg nou zelf: Deze taart in alle kleuren van de regenboog is toch een feestje om naar te kijken?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Not only for all the gays in the village

Een paar weken geleden ging ik aan de slag met deze regenboogcake om mee te nemen naar een gezellige lunch bij vrienden in Rotterdam. Ik had de cake al een tijdje op mijn verlanglijst staan om eens te gaan maken, maar het was er nooit echt van gekomen.

Ik ben namelijk niet zo’n fan van kleurstoffen, vandaar dat de zes lagen in deze regenboogcake dan ook bijna allemaal kleurstofvrij zijn en enkel met natuurlijke kleurstoffen gekleurd zijn. Op één laag na dan, dat kwam omdat ik een ingrediënt bij de supermarkt was vergeten en ik écht geen zin had om alleen hiervoor terug te gaan. Ja, soms kan ik erg lui zijn. 😉

De rest van de lagen in deze cake zijn vrij van kleurstoffen, dus ook je kids kunnen gerust een stukje nemen, zonder dat ze door de kamer gaan stuiteren. Alhoewel, er zit genoeg suiker in, dus een klein puntje is waarschijnlijk al voldoende. 😉

Tijdsindicatie: 4-5 uur

cakelaag voor regenboogcake

ingredienten voor regenboogcake

Wat heb je nodig voor de zes cakelagen?

  • 540 gram bloem
  • 6 theelepels bakpoeder
  • 3-4 theelepels zout
  • 350 ml melk
  • merg van 1 vanillestokje
  • 550(!) gram suiker – ja, dat is een hoop
  • 350 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 6 eieren, op kamertemperatuur

Voor het kleuren van de cakes:

  • Blauwe cakelaag: handjevol blauwe bessen (liefst even pureren voor een gladde structuur).
  • Gele cakelaag: handjevol mangostukjes (vriezer/vers – ook even pureren voor gladde structuur).
  • Rode cakelaag: hiervoor gebruikte ik een rode kleurstof, maar je kunt ook iets van granaatappelpitjes of kersen voor gebruiken).
  • Lichtgele cakelaag heb ik geen extra kleur gegeven, deze vond ik al goed van zichzelf.
  • Paarse cakelaag: hiervoor gebruike ik wat gepureerde bieten (+ het sap) en kleurde heel snel mooi paars.
  • groene cakelaag: deze is wat apart, maar aangezien ik nog wat babyspinazie en broccoli in de koelkast had liggen heb ik een stronkje broccoli in de staafmixer gedaan met wat babyspinazie (wat zachter van smaak dan normale spinazie) en wat water. Het resultaat: een mooi heldere groene kleur, met een ietwat hartige smaak als je ‘m los proeft zonder de rest van de regenboogcake – dat raad ik je dan ook niet aan. In het geheel proef je hier niks meer van.

Wat heb je nodig voor de frosting?

  • 800 gram poedersuiker
  • 400 gram lichtgezoute roomboter, op kamertemperatuur – mag  ook normale roomboter zijn, maar voeg dan een mespuntje zout toe.
  • sap van een halve citroen

Bereidingswijze van de cakes:

Ik heb het beslag voor de cakes in een keer gemaakt en later verdeeld over 6 bakjes. Hierna heb ik per bakje de (natuurlijke) kleurstoffen toegevoegd om de verschillende regenboogkleuren te krijgen.

Doordat ik 2 springvormen met een diameters van 22 cm heb kon ik de cakes dus in 3x afbakken. Mocht je zelf meerdere bakvormen hebben van dezelfde grootte, dan kun je natuurlijk meer cakelagen tegelijk afbakken.

  1. Begin door de bloem samen met de bakpoeder en het zout in een kom te mengen.
  2. Mix de roomboter samen met de suiker op lage stand goed door elkaar tot het goed gemengd is. De laatste 5 minuten nog even op een hoge stand zetten, zodat het lekker romig wordt.
  3. Zet de mixer weer op een lage stand en voeg één voor één de eieren toe en voeg, nadat de eieren opgenomen zijn in het boterbeslag, het mengsel van bloem (beetje bij beetje), de melk en het merg van het vanillestokje toe.
  4. Vet ondertussen de bakvormen in met wat boter en verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  5. Verdeel het beslag gelijkmatig over 6 bakjes en voeg de (natuurlijke) kleurstoffen toe die deze cake zo bijzonder maken. 🙂 Even roeren en je kunt de cakes af gaan bakken in de oven. De cakes zijn ongeveer 20 minuten in de oven gegaan, maar controleer voor de zekerheid met een prikker op de cakelagen gaar zijn.
  6. Laat de cakes goed afkoelen, voordat je ze uiteindelijk gaat opstapelen tot regenboogcake.

Tip: zorg er bij het mengen van de kleuren door het cakebeslag goed voor dat je voldoende kleurstof toegevoegd. De uiteindelijke kleur na het bakken zal iets lichter zijn.

Bereidingswijze van de frosting:

  1. Mix de roomboter samen met de poedersuiker en het citroensap in een mixer goed door elkaar. Proef even of je tanden niet uit je mond vallen van zoetheid, anders kun je nog een heel klein beetje water toevoegen. That’s it! 🙂

& zo maak je deze regenboogcake:

  1. Zorg dat de cakelagen aan de bovenkant recht en even hoog zijn. Mijn cakes waren in het midden en beetje boller en heb dus met een groot mes de cakes recht afgesneden aan de bovenkant, totdat ze zo goed als glad en egaal waren. Zo krijg je een gelijke laag frosting over de hele bovenkant.
  2. Pak een groot bord en stapel de cake laag voor laag op elkaar. Doe tussen iedere laag die je opstapelt een laagje frosting. Dit kun je het beste doen met een paletmes.
  3. Vervolg iedere laag cake dus met een laagje frosting en eindig bovenaan nogmaals met een laag frosting. Bestrijk vervolgens de hele zijkant met de resterende frosting om zo uiteindelijk een geheel gedekte cake te hebben.
  4. Je kunt de regenboogcake nog bedekken met wat decoratie, zoals ik heb gedaan met wat sterretjes of balletjes, maar je kunt er ook voor kiezen om gekleurde Skittles of M&M’s aan de bovenkant in regenboogkleuren neer te leggen. Ook leuk, voor een volgende keer. 🙂

Tip: ik merkte dat er vaak frosting aan mijn paletmes bleef hangen. Ik gebruikte een kopje lauw/warm water om mijn paletmes weer schoon te maken, waardoor de frosting aanbrengen smoother ging en ik dus de regenboogcake mooi af kon strijken.

En aanvallen maar! Ga jij deze regenboogcake binnenkort ook maken?

regenboogcake recept

regenboogtaart recept

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate