Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een groendak aanleggen – gezellig & lekker eco

Groene daken worden steeds populairder, en gelukkig maar. Groene daken zijn niet alleen ontzettend mooi, ze bieden ook nog eens veel voordelen voor je wooncomfort én de planeet.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

De voordelen van een groen dak

Groene daken zijn geweldig. En sinds enkele dagen zijn ook wij de trotse eigenaars van een groen sedum dak, met dank aan Groendaktotaal. We zijn er behoorlijk trots op. En wat nog veel leuker is: we hebben nu al meer vogels in de tuin!

Oké. Maar waarom zou je in hemelsnaam mos op je dak leggen? Wat heeft het voor nut? Dit zijn de voordelen:

  • Een groendak verbetert de isolatie van je dak. Dat scheelt dus stook- en aircokosten. Zeker op platte daken houdt het aardig wat hitte buiten in de zomer. Zwarte, platte daken kunnen in het zonlicht namelijk behoorlijk heet worden. Het scheelt ook geluid.
  • Je dakbedekking gaat (zeker in het geval van platte daken) langer mee, omdat het niet direct wordt blootgesteld aan de elementen.
  • Je creëert een aanzienlijk extra oppervlak groen. Hierdoor verhoog je de bio-diversiteit in je woonomgeving. Denk hierbij aan insecten en vogels. Wij krijgen nu al meer vogels in de tuin!
  • Het sedum mos zet zonlicht en CO2 om in zuurstof. Daarnaast haalt het fijnstof uit de lucht. Je maakt je leefomgeving dus daadwerkelijk gezonder!
  • Een groendak zorgt ervoor dat het regenwater gedoseerd doorstroomt naar het riool. Hierdoor helpt een groendak wateroverlast voorkomen.
  • Doordat regenwater eerst door het mos en de substraatlaag zakt, wordt het op natuurlijke wijze gezuiverd. Als je een regenton hebt dan zul je schoner water opvangen.
  • Een groendak ziet er onwijs mooi uit. Zeker wanneer je het plaatst op een uitbouw waar je dagelijks op uitkijkt, heb je er veel plezier van. Meer groen doet een mens goed. Het schijnt dat mensen daadwerkelijk productiever worden met een plantje op het bureau. Wij hebben nu een heel mosgazon naast ons kantoor!

Met andere woorden: voor zowel je financiën, de planeet, de buren, de dieren én jouw psyche is een groendak een goede keus!

Aanleggen van een groendak

Het is eigenlijk heel simpel. Een groendak bestaat uit verschillende lagen. Eerst een anti-worteldoek, om te voorkomen dat er dingen door je dak heen groeien. Daarna komt er een afwateringslaag overheen, om ervoor te zorgen dat de plantjes geen natte voeten krijgen wanneer er wat water op je dak blijft staan. Vervolgens komt er een filterdoek overheen, om te voorkomen dat het substraat wegspoelt. Dan komt de laag met lichtgewicht substraat (speciale grond voor het mos), gevolgd door de mosmatten.

Rondom het dak, en rondom schoorstenen en andere uitsparingen, wordt een grindrand aangebracht. Hieronder zie je duidelijk hoe Arjan van Groendaktotaal het groene dak bij ons aanlegt.

groendak-foto2

groendak-foto3

groendak-foto4

groendak-foto6

groendak-foto7

groendak-foto8

Onderhoud en kosten van een groendak

Zodra het groene dak is aangelegd is het belangrijk dat het de eerste zes weken regelmatig water krijgt. Dat betekent dus een goede regenbui, of even sproeien over je dak. Deze zes weken zijn nodig om de plantjes goed te laten wortelen, en alle naden te laten verdwijnen.

Hierna is je dak in principe onderhoudsvrij. Onkruid krijgt nauwelijks ruimte tussen het mos. Je hoeft de plantjes geen water te geven om ze in leven te houden. Wel kan het zijn dat het sedum vanwege langdurige droogte rood wordt. Met wat water kun je er dan voor zorgen dat je dak weer groen wordt.

De kosten van een Groendak verschillen per aanbieder. Als je het dak wilt aanleggen, moet je rekenen op zo’n 50 euro per vierkante meter. Wanneer je het zelf wilt doen dan wordt dit uiteraard een stuk minder. Zelf aanleggen is (zeker op een plat dak) goed te doen. Omdat een groendak zorgt voor een langere levensduur van je dakbedekking, en omdat het in principe voor altijd meegaat (mits je het goed verzorgt), is het een redelijke investering in je wooncomfort én een gezonde leefomgeving.

Meer informatie over groene daken

Overweeg je om zelf een groendak aan te leggen? Op de website van Groendaktotaal (het bedrijf dat ons groene dak heeft geleverd) vind je veel extra informatie. Zij verzorgen zowel het materiaalpakket, zodat je zelf aan de slag kunt gaan om het groene dak aan te leggen) als de gehele aanleg van deze daken.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate