Bekijk mijn bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s - lekker, gezond én goedkoop eten. 🥑 Bekijk alles hier!

Zo maak je van je tuin een waar paradijs

Billy van der GaagDe lente is het ideale moment om je tuin weer de nodige aandacht te geven. De winter is voorbij en je merkt dat de zon zich steeds vaker in de tuin laat zien. Zo maak je van je tuin een waar paradijs!

🐐 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Freo.

1. Zet planten op de juiste plek in de tuin

Ben je ieder jaar weer somber als de planten in je tuin zijn afgestorven? Ga dit jaar eens anders te werk en zet de planten op de juiste plek in de tuin. Dit kun je doen door goed te kijken naar de zonnige en meer schaduwrijke plekken en door de behoefte van de plant hier op af te stemmen. De ene plant gedijt goed in de schaduw, terwijl de andere plant juist zoveel mogelijk zonnestralen wil opnemen.

Houd bij de plantenkeuze dus rekening met op welke plek in de tuin de plant het best gedijt. Of installeer een app op je telefoon (bijvoorbeeld PlantNet) die automatisch planten herkent. Je komt er dan snel achter of een bepaalde plant in de tuin op de juiste plek staat. 🌳

Daarnaast is het goed om voor zoveel mogelijk winterharde planten te kiezen. Onze tuin was tot twee jaar geleden altijd een beetje treurig in de winter. De meeste planten overleefden de winter niet, maar inmiddels blijft het in de winter iets meer de groene oase die we voor ogen hebben.

Welke planten bij ons in de tuin het hele jaar groen blijven?

 • een flinke bamboeplant in pot;
 • twee verschillende coniferen in de volle grond;
 • gezellig kleine dennenboom in pot;
 • een bananenplant die tot eind december zeker nog groene bladeren heeft en eind maart alweer begint op te komen.

Dit voorjaar gaan we verder kijken om meer planten in de tuin aan te brengen die het hele jaar groen blijven.

2. Binnenruimte naar buiten brengen

In zowel een grote als kleine tuin kun je kijken om wat binnenruimte naar buiten te brengen. Je kunt bijvoorbeeld kijken om een tuinhuis of een veranda met afdak te laten plaatsen. Op Pinterest vind je de nodige voorbeelden hoe je van de tuin een verlengstuk van de benedenverdieping kunt maken.

Stel: je overweegt om een tuinhuis in de tuin te laten plaatsen. Niet zo’n kleine zonder ramen, maar een iets mooiere. Een tuinhuis waar je niet alleen de kerst- en tuinspullen opbergt, maar een plek die bijvoorbeeld geschikt is om te werken of waar je kunt relaxen. Het mag dus best een beetje mooi zijn. Het voorjaar lijkt me dan ook het ideale moment om dit project aan te pakken – dan kun je de rest van het voorjaar en de zomer hier lekker van genieten.

Een tuinhuis of een dergelijke aanpassing in je tuin brengt de nodige kosten met zich mee. Je vraagt offertes op en uiteindelijk kies je een hovenier of aannemer die het tuinhuis voor je gaat bouwen.

Hoe je dit project kunt financieren?

 • Je kunt kijken of je genoeg geld op de spaarrekening hebt staan.
 • Je stelt het tuinhuis nog even uit, totdat je genoeg geld hebt gespaard.
 • Of je kijkt naar de mogelijkheden voor een financiering, bijvoorbeeld het afsluiten van een lening of het aanpassen van je hypotheek.

Voor dit artikel werk ik samen met Freo.nl – zij zijn specialist in betrouwbaar en voordelig online lenen. Je kunt bij hen een lening afsluiten vanaf 5.000 euro om bijvoorbeeld je tuin op te knappen. Zij bieden je een duidelijk overzicht van wat de lening je gaat kosten. Een lening is bij Freo online aan te vragen, waardoor je niet langs een kantoor hoeft. Het voordeel van een lening ten opzichte van een tweede hypotheek is dat je geen hoge notaris-, advies- en afsluitkosten betaalt. Ook is de rente vaak aftrekbaar als je de lening gebruikt voor je verbouwing. 🤷‍♂️

Bij Freo kun je aangeven waar je de lening voor nodig hebt en in hoeveel tijd je de lening af wil lossen. Hoe meer je maandelijks kunt aflossen, hoe eerder je lening is afbetaald. Heb je daarnaast een keer een financiële meevaller? Dan kun je dit geld gebruiken om je lening versneld en boetevrij af te lossen.

Op basis van je aanvraag wordt bekeken of het verantwoord is om een lening af te sluiten. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? Met de rekenhulp op de website weet je direct welke lening aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

3. Meer groenvariatie én minder tegels in de tuin

Heb je al eens gehoord van het initiatief: “Tegels eruit, groen erin!”?

Het idee is simpel: haal één of meerdere tegels uit je tuin en plaats hier groen voor terug. Mos, een struik, plant of een boom – dat maakt niet uit. Op deze manier stimuleer je de biodiversiteit en kan regenwater makkelijker de grond inzakken.

Vind je het prettig dat je tuin zo weinig onderhoud kost? Begin dan met één tegel en haal er meer uit als dit goed voelt.

Heb je uiteindelijk een paar tegels uit de tuin gehaald. Of heb je nog plek over voor meer groen in de tuin? Varieer dan in de soorten groen om zo de biodiversiteit nog meer te stimuleren.

 • Nectarrijke planten lokken vlinders naar een tuin – zoals een bergamotplant, heliotroop en een vlinderstruik.
 • Bijen zijn goed voor het bestuiven van bloemen. Plaats daarom bloeiende vaste planten in de tuin – zoals tijm, guldenroede en ereprijs.

4. Tuinonderhoud

Naast de leukere klussen om van je tuin een paradijs te maken, zijn er ook een aantal dingen die moeten gebeuren die wellicht iets minder uitnodigend zijn.

Een paar voorbeelden:

 • De schutting voorzien van een nieuwe beits- of verflaag
 • Het maaien van het gras
 • Voor veel bomen en planten is het voorjaar een goed moment om te snoeien
 • Met een hogedrukreiniger de tuintegels schoonspuiten

Door de kracht van de hogedrukreiniger wordt het vuil van de tegels gespoeld en zien de tegels er weer als nieuw uit. Bovenstaande klusjes zijn misschien niet de leukste klussen – maar gaan je wel helpen om van je tuin een waar paradijs te maken.🌴

Paradijs in het vooruitzicht

Ben je van plan om binnenkort je tuin aan te pakken? Dan hoop ik dat je snel lekker kunt genieten van je eigen paradijs. Ik ga dit voorjaar in ieder geval weer verder om mijn tuin groener te maken en van mijn tuin beetje bij beetje meer een paradijsje te maken – fijn voor zowel mezelf, de natuur als voor de beestjes.

Heb je daarnaast niet (voldoende) financiële middelen om een uitgebreid project in de tuin te bekostigen? Dan kan een lening uitkomst bieden. Neem eens een kijkje op Freo.nl om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ga jij dit voorjaar ook lekker aan de slag met de tuin? Ik ben heel benieuwd!😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Saskia

  Leuk he een tuin! Ik heb een border gemaakt met een hele boel vaste planten die op verschillende momenten bloeien. De heleboris, de camelia prachtige rood roze bloemen, de skimia met witte bloemen zijn hun straks klaar met bloeien dan komen mn hortentias op, en gaat mijn vlinderstruik de lucht in en komen daar rond juni ook prachtige bloemen aan. En daartussen heb ik wilde bloeien gezaaid om onze bijen in leven te houden in samen werking met natuurmonumenten. En natuurlijk geen tuin zonder konijnen met een prachtige ren dr omheen. Veel liefs saskia

 2. 🐐 Judith

  sorry, geen voorstander van lenen. Ben een dertiger en misschien ouderwets, maar ik vind dat je geld moet uitgeven als je het hebt. Dus:
  Hoe je dit project kunt financieren?
  – sparen
  – wachten op je vakantiegeld (is vaak toch een paar duizend euro als je met zijn 2-en bent)

 3. 🐐 Jo Brückmann

  Advies uit ervaring: maak bestrating niet met de hogedrukspuit schoon, tenzij je erg grote, gladde tegels hebt. Het effect is even geweldig maar:
  – bij kleinere tegels en steentjes spuit je het voegzand er tussenuit
  – je moet zeer snel weer spuiten. Veel bestrating heeft aan de oppervlakte kleine poriën. Die spuit je uit, daardoor vergroot je het oppervlak en krijg je sneller en meer groene aanslag dan tevoren. Ik spray 2 x per jaar huishoudazijn met water 1:1.

 4. 🐐 Lucy

  Tuinonderhoud:
  •Met een hogedrukreiniger de tuintegels schoonspuiten.
  Hoe duurzaam is dat en moet het echt? De tegels zien er toch doorleefder en daarom mooier uit als je dat achterwege laat. En moet het echt bv omdat er mos op zit wat glad wordt. Emmertje water en goed schrobben gaat toch ook ipv er honderden liters water doorheen te jagen.
  •Voor veel bomen en planten is het voorjaar een goed moment om te snoeien.
  Daar gaan ze lekker van groeien en vormt zich bij veel bomen waterlot, lange rechte takkenbossen. Wil je nu echt takken kwijt, snoei dan in de zomer, in juli, want dan zijn de bomen en struiken in rust.

  En ga vooral met het snel groeiende onkruid aan de slag, wat wel wil als het weer gaat regenen. Weghalen voordat het bloeit en zaad zet, voorkomt een hoop ellende.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate