Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

11x energie besparen koelkast – bespaar geld en spaar het milieu

Wist je dat 20% van de energie die wereldwijd wordt geproduceerd wordt gebruikt voor koeling? Je koelkast is zonder meer één van de grootste energievreters in huis. Met deze tips kun je je koelkast zuiniger gebruiken waardoor je niet alleen geld bespaart, maar ook het milieu.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

1. Plaats je koelkast op een koele plaats

Zorg voor minimaal 6 cm ruimte achter je koelkast zodat de warme lucht goed weg kan stromen. Plaats de koelkast op een plaats waar hij zijn warmte goed kwijt kan, zoals in een koele ruimte. Zo kun je jaarlijks tot wel 150 kg Co2 uitstoot besparen.

2. Houd de koelelementen schoon

Door de achterkant van de koelkast of vriezer schoon en vrij van stof te houden werkt je koelkast tot wel 30% efficiënter. Haal dus regelmatig even een borstel over de achterkant van je koelkast.

3. Zet je koelkast niet te koud

Een goede koelkast hoeft niet kouder te zijn dan 3 tot 5 graden. Een vriezer hoeft niet kouder dan -15 graden te zijn. Door hem kouder te zetten verspil je onnodig energie. Wij hebben onze koelkast op de laagste (en dus meest zuinige) stand staan en dat werkt prima.

4. Ontdooi regelmatig

Een vriezer met ijs werkt minder efficiënt en verbruikt dus meer energie. Ontdooi je vriezer als er meer dan 3 mm ijs aan de rand zit gekoekt. Of als er natuurlijk allerlei andere viezigheid aan de randen van je vriezer kleven.

5. Controleer of de koelkast goed sluit

Check af en toe de rubber rand en kijk of de deur nog goed sluit. Zijn er beschadigingen? Overweeg dan de rubbers te (laten) vervangen.

6. Richt je koelkast slim in

Je kunt veel energie besparen door je koelkast slim in te richten. Op die manier hoef je minder lang te zoeken wat je nodig hebt en blijft de deur dus korter geopend waardoor er meer kou binnen blijft.

7. Zet je koelkast uit als je op vakantie gaat

Als je een paar weken van huis bent is het slim om deze grote energievreter helemaal uit te schakelen. Eet je vriezer leeg, plan je boodschappen slim, geef producten weg en schakel de boel uit als je op vakantie gaat. Zo bespaar je heel veel energie.

8. Ontdooi vlees in de koelkast

Plan vooruit zodat je vlees uit de vriezer niet in de magnetron hoeft te ontdooien. Dit kost namelijk veel energie en maakt het vlees in sommige gevallen zelfs minder mals. Leg het te ontdooien vlees de dag ervoor in de koelkast. Zo bespaar je dubbel energie, omdat het koude vlees fungeert als koelelement!

9. Laat warm voedsel eerst afkoelen

Voordat je de restjes van het avondeten in de koelkast schuift doe je er goed aan om het helemaal te laten afkoelen. Dek het vervolgens goed af met huishoudfolie. Dit voorkomt dat het eten uitdroogt en dat er onnodig veel condens in de koelkast terecht komt (verlaagt efficiëntie).

10. Kies voor een koelvriescombinatie

De meest zuinige koelkasten zijn die met een vriezer eronder of erboven. Twee aparte apparaten verbruiken altijd meer energie.

11. Schakel je reserve koeling uit

Heb je in de garage een koelkastje staan voor uitsluitend het bier, of wat andere dingen die eigenlijk niet gekoeld hoeven worden? Schakel deze dan uit en bespaar tot 10% Co2 uitstoot op je huishouden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Arn

    Tijdschakelaar op dr vriezer tussen 22 en 5 uur

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate