Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vriezer ontdooien en schoonmaken – de beste en snelste manier!

De vriezer is ideaal om kliekjes in te bewaren, waardoor je altijd een lekkere maaltijd in huis hebt. Maar eens in de zoveel tijd moet je je vriezer ontdooien en schoonmaken. Maar hoe? Wij hebben zes handige tips.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Feeling hot, hot, hot – vriezer ontdooien

Tja, wat ga je met al die dikke ijsbrokken in je vriezer doen? Je kunt met een beitel aan de slag, maar of dat nou zo’n goed idee is, dat betwijfelen we. Daarom moet je ervoor zorgen dat de ijsbrokken smelten, en hoe anders kun je je vriezer ontdooien dan door dit met heet water te doen.

Vul een schaal, kom of kopje (afhankelijk van de grootte van je vriezer) met kokend water en zet deze in de vriezer. Doe de deur van de vriezer dicht en laat dit zo’n tien minuten staan. Door de hete stoom die van het kokende water afkomt, wordt het ijs zacht of smelt het zelfs helemaal, waardoor deze binnen mum van tijd ijsvrij is.

2. Voorkomen is beter dan genezen

Een bekende leus die je vaak op Leukegeit voorbij ziet komen. Maar het is dan ook een heel bruikbare tip. Zodra je de vriezer ontdooit en deze is schoongemaakt, wil je natuurlijk een dikke ijslaag in de vriezer voorkomen.

Dat doe je door een dun laagje glycerine (te koop bij de apotheek of drogist) over de binnenwanden van de vriezer te wrijven. Hierdoor hecht het water, wat dus uiteindelijk ijs wordt, minder gemakkelijk aan de wanden, waardoor je de vriezer in het vervolg gemakkelijker en sneller schoon kunt maken.

3. Schoonmaakazijn in de vriezer

Op plekken waar je eten bewaart, heb je vaker last van vervelende en vieze geuren. Zo kan dat ook in de vriezer het geval zijn. Om dit te voorkomen, maak je de binnenkant van de vriezer -na het ontdooien- schoon met schoonmaakazijn.

Ook kun je je eigen schoonmaakmiddel maken door het citroensap, zout en water te mengen en hiermee de binnenkant van de vriezer onder handen te nemen. Een goedkopere oplossing dan een duur (chemisch) schoonmaakmiddel speciaal voor de vriezer.

4. Vriezer opgeruimen –  en dit zo houden

Nog een tip om een vieze vriezer te voorkomen – zorg ervoor dat je alle producten die je in de vriezer bewaart in een goed afsluitbaar doosje stopt. De papieren verpakkingen waar het voedsel vanuit de supermarkt in zit, zijn vaak slap en gaan snel lekken. Helemaal als het product een tijdje uit de vriezer is geweest en er vervolgens (deels ontdooid) weer in gaat.

Door plastic doosjes te gebruiken en hier duidelijk op te zetten wat er in zit, voorkom je dat je vriezer een vieze bende wordt met verschillende etensresten door elkaar.

5. Vriezer te lijf gaan met een plantenspuit

Heb je slechts een beetje ijsvorming in de vriezer, maar wil je dit toch schoonmaken? Vul dan een plantenspuit met heet water en spuit hiermee op het ijs. Door het hete water smelt het ijs gemakkelijk en hoef jij niet te hakken en wild de vriezer te lijf te gaan.

6. Vriezer ontdooien met fohn

Nog een handige manier om de vriezer goed te ontdooien en dus schoon te maken is door gebruik te maken van een haarföhn. Zorg ervoor dat de vriezer helemaal leeg is (doe dit het liefst in de winter, dan is het buiten koud genoeg om de spullen bevroren te laten blijven) en trek de stekker uit het stopcontact.

Blaas vervolgens met de föhn hete lucht in de vriezer (op gepaste afstand – dus blijf met je fohn buiten de vriezer), waardoor het ijs langzaam begint te smelten. Probeer wel genoeg afstand te houden met de haardroger, want de vriezer zelf moet natuurlijk niet beschadigd raken. Bij veel ijsvorming leg je oude badhanddoeken voor de vriezer, zodat je een waterballet voorkomt!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 janette koopman

  Trek de stekker er uit en een afwasbak onder in handdoek of een dweil er voor tegen het lekken. Ga naar je werk kom je terug dan kan je de grootste brokken in de afwasbak leggen. Inderdaad doosjes en zakken van kroketten patat gepaneerde spullen maken er een bende van. Goede tips zitten hierbij.

 2. 🐐 Annette

  Plastic doosjes zijn handig EN erop schrijven wat erin zit. ( hierdoor weet ik wat de inhoud was en van wanneer en gooi ik het “ondefinieerbare prutje”niet meer weg . Die oude handdoeken in de vriezer is een goede tip bij t ontdooien

 3. 🐐 Frans

  (Half) ontdooide produkten mogen niet meer terug in de vriezer!

 4. 🐐 nelly

  Je kan ontdooide producten zeker terug doen in de vriezer. Brood zal misschien wat droger worden, vlees moet je gewoon goed door en door garen, groenten kunnen zonder problemen opnieuw ingevroren worden.
  We zijn veel te bang voor het bederven van voedsel, of moet ik zeggen bang gemaakt.
  Als iets bedorven is ruik of proef je dat wel.
  Uitzondering hierop is natuurlijk voedsel voor baby’s, ouderen en mensen die ernstig ziek zijn, daarmee moet je geen risico nemen.

 5. 🐐 jo

  Koop de volgende keer een zuinige A++ met No Frost functie moet hij niet zolang uitstaan om eens met een sopje te reinigen, ijs zit er namelijk niet meer in.

 6. 🐐 yvonne

  ontdooi je vriezer als er buiten vorst is, doe de bevroren etenswaar in een zak en zet ze buiten. Kun je rustig de vriezer ontdooien en schoonmaken zonder dat al je heerlijke, ingevroren, voeding ontdooid!

 7. 🐐 Marianne

  Net mijn vriezer schoongemaakt. Waarom komt een fabrikant niet op het idee om een afvoer voor het ontdooiwater onder in een vrieskast te maken. Het is altijd een waterballet! Het zou zo makkelijk zijn als je het kan opvangen in een bak!

 8. 🐐 Ingrid

  Ik doe altijd het volgende. Ik plaats een ventilator vlak voor de vriezer. Uiteraard eerst de stekker eruit halen en leegmaken. De ventilator op de hoogste stand doen en voor je het weet is de vriezer ontdooid. Let op nat worden van de vloer want de ventilator mag natuurlijk niet nat worden.

 9. 🐐 Eppie

  Ik ‘hak’ de grote brokken er met een houten spatel uit, hooguit breekt de spatel, maar de vriezer blijft heel. Heeft het eten geen tijd om te ontdooien (ik zet t buiten met vriezend weer) en staat t in no-time weer ín de vriezer. Enneuh, dit is een no frost ….

 10. 🐐 Anja Deinum

  Goeie tips mekkergeit!
  Ik heb er ook nog eentje: maak twee lades leeg door spulletjes bij elkaar in te doen.
  Doe kranten over de volle lades en zet ze in het hok.
  Doe cookerwater in de overige lades, niet teveel en plaats die terug. De ene la helemaal boven aan zodat het element snel kan ontdooien. Doe de deur van de vriezer dicht en schud af en toe even aan de lades in de vriezer zodat de warmt zich opnieuw verdeeld. Na een half uurtje, drie kwartier is het karwei geklaard. Zorg voor scone producten zonder aanslag door ze even af te nemen met een theedoek. En gelijk de vriezer weer aan!

 11. 🐐 Anneke

  Het komt nu erg ongelegen. Alles is warm in de koelkast. De vriezer vriest nog wel. Voor hoelang. Nu net de hondsdagen zijn begonnen. Mijn rosé is warm niet te drinken. Waar laat ik mijn bevroren eten zolang. Met deze warmte. Het vlees is te duur om zo de prullenbak in te smijten. En het is voedsel verspilling. Zonde.

 12. 🐐 Lies

  Ik zal wel opvangbak van de wasmachine kopen onder de koelkast en de handoek er in. Succes👍

 13. 🐐 campion

  ik maak eerst mijn ijskast leeg en zet alles koel weg dan zet ik ze op de hoogste stand en zet dan mijn diepvriesspullen in de ijskast en zo heb ik genoeg tijd om mijn diepvriezer te ontdooien

 14. 🐐 geertje

  ik haal de stekker uit stopcontact, en na een uur laad ik alles over in wasmanden of kartonnen dozen, vrieskist van 600 liter, dan ga ik met jaja de ijskrabber langs de wanden, daarna met blik, van stoffer en blik weet je wel, haal ik het ijs van de bodem en doe dat in een emmer en gooi het in de badkuip.
  hoef je niet zoveel te dweilen. daarna gewoon schoonmaken en met droge doek goed uitdrogen.

 15. 🐐 tineke

  Onderin mijn vriezer aan de voorkant zit een mysterieus plastic schuifje. Dat blijkt uitschuifbaar te zijn, en wordt zo een gootje waardoor het smeltwater tijdens het ontdooien kan weglopen.
  Afwasteiltje op de grond voor de vriezer, recht onder dat ‘gootje’, en je waterballet is een stuk kleiner.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate