Kom je me ook volgen op Instagram? ๐Ÿ™†๐Ÿผโ€โ™‚๏ธ Volg me hier!

Vriezer ontdooien en schoonmaken – de beste en snelste manier!

De vriezer is ideaal om kliekjes in te bewaren, waardoor je altijd een lekkere maaltijd in huis hebt. Maar eens in de zoveel tijd moet je je vriezer ontdooien en schoonmaken. Maar hoe? Wij hebben zes handige tips.

๐Ÿ Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Feeling hot, hot, hot – vriezer ontdooien

Tja, wat ga je met al die dikke ijsbrokken in je vriezer doen? Je kunt met een beitel aan de slag, maar of dat nou zo’n goed idee is, dat betwijfelen we. Daarom moet je ervoor zorgen dat de ijsbrokken smelten, en hoe anders kun je je vriezer ontdooien dan door dit met heet water te doen.

Vul een schaal, kom of kopje (afhankelijk van de grootte van je vriezer) met kokend water en zet deze in de vriezer. Doe de deur van de vriezer dicht en laat dit zo’n tien minuten staan. Door de hete stoom die van het kokende water afkomt, wordt het ijs zacht of smelt het zelfs helemaal, waardoor deze binnen mum van tijd ijsvrij is.

2. Voorkomen is beter dan genezen

Een bekende leus die je vaak op Leukegeit voorbij ziet komen. Maar het is dan ook een heel bruikbare tip. Zodra je de vriezer ontdooit en deze is schoongemaakt, wil je natuurlijk een dikke ijslaag in de vriezer voorkomen.

Dat doe je door een dun laagje glycerine (te koop bij de apotheek of drogist) over de binnenwanden van de vriezer te wrijven. Hierdoor hecht het water, wat dus uiteindelijk ijs wordt, minder gemakkelijk aan de wanden, waardoor je de vriezer in het vervolg gemakkelijker en sneller schoon kunt maken.

3. Schoonmaakazijn in de vriezer

Op plekken waar je eten bewaart, heb je vaker last van vervelende en vieze geuren. Zo kan dat ook in de vriezer het geval zijn. Om dit te voorkomen, maak je de binnenkant van de vriezer -na het ontdooien- schoon met schoonmaakazijn.

Ook kun je je eigen schoonmaakmiddel maken door het citroensap, zout en water te mengen en hiermee de binnenkant van de vriezer onder handen te nemen. Een goedkopere oplossing dan een duur (chemisch) schoonmaakmiddel speciaal voor de vriezer.

4.ย Vriezer opgeruimen – ย en dit zo houden

Nog een tip om een vieze vriezer te voorkomen – zorg ervoor dat je alle producten die je in de vriezer bewaart in een goed afsluitbaar doosje stopt. De papieren verpakkingen waar het voedsel vanuit de supermarkt in zit, zijn vaak slap en gaan snel lekken. Helemaal als het product een tijdje uit de vriezer is geweest en er vervolgens (deels ontdooid) weer in gaat.

Door plastic doosjes te gebruiken en hier duidelijk op te zetten wat er in zit, voorkom je dat je vriezer een vieze bende wordt met verschillende etensresten door elkaar.

5. Vriezer te lijf gaan met een plantenspuit

Heb je slechts een beetje ijsvorming in de vriezer, maar wil je dit toch schoonmaken? Vul dan een plantenspuit met heet water en spuit hiermee op het ijs. Door het hete water smelt het ijs gemakkelijk en hoef jij niet te hakken en wild de vriezer te lijf te gaan.

6. Vriezer ontdooien met fohn

Nog een handige manier om de vriezer goed te ontdooien en dus schoon te maken is door gebruik te maken van een haarfรถhn. Zorg ervoor dat de vriezer helemaal leeg is (doe dit het liefst in de winter, dan is het buiten koud genoeg om de spullen bevroren te laten blijven) en trek de stekker uit het stopcontact.

Blaas vervolgens met de fรถhn hete lucht in de vriezer (op gepaste afstand – dus blijf met je fohn buiten de vriezer), waardoor het ijs langzaam begint te smelten. Probeer wel genoeg afstand te houden met de haardroger, want de vriezer zelf moet natuurlijk niet beschadigd raken. Bij veel ijsvorming leg je oude badhanddoeken voor de vriezer, zodat je een waterballet voorkomt!

Leukegeit nieuwsbrief ๐Ÿฅ‘

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 45.000 mensen gingen je voor! ๐Ÿ

Geen zorgen โ€“ je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. ๐Ÿ˜Š

9 leuke geiten ๐Ÿ๐Ÿ

 1. ๐Ÿ janette koopman

  Trek de stekker er uit en een afwasbak onder in handdoek of een dweil er voor tegen het lekken. Ga naar je werk kom je terug dan kan je de grootste brokken in de afwasbak leggen. Inderdaad doosjes en zakken van kroketten patat gepaneerde spullen maken er een bende van. Goede tips zitten hierbij.

 2. ๐Ÿ Annette

  Plastic doosjes zijn handig EN erop schrijven wat erin zit. ( hierdoor weet ik wat de inhoud was en van wanneer en gooi ik het “ondefinieerbare prutje”niet meer weg . Die oude handdoeken in de vriezer is een goede tip bij t ontdooien

 3. ๐Ÿ Frans

  (Half) ontdooide produkten mogen niet meer terug in de vriezer!

 4. ๐Ÿ nelly

  Je kan ontdooide producten zeker terug doen in de vriezer. Brood zal misschien wat droger worden, vlees moet je gewoon goed door en door garen, groenten kunnen zonder problemen opnieuw ingevroren worden.
  We zijn veel te bang voor het bederven van voedsel, of moet ik zeggen bang gemaakt.
  Als iets bedorven is ruik of proef je dat wel.
  Uitzondering hierop is natuurlijk voedsel voor baby’s, ouderen en mensen die ernstig ziek zijn, daarmee moet je geen risico nemen.

 5. ๐Ÿ jo

  Koop de volgende keer een zuinige A++ met No Frost functie moet hij niet zolang uitstaan om eens met een sopje te reinigen, ijs zit er namelijk niet meer in.

 6. ๐Ÿ yvonne

  ontdooi je vriezer als er buiten vorst is, doe de bevroren etenswaar in een zak en zet ze buiten. Kun je rustig de vriezer ontdooien en schoonmaken zonder dat al je heerlijke, ingevroren, voeding ontdooid!

 7. ๐Ÿ Marianne

  Net mijn vriezer schoongemaakt. Waarom komt een fabrikant niet op het idee om een afvoer voor het ontdooiwater onder in een vrieskast te maken. Het is altijd een waterballet! Het zou zo makkelijk zijn als je het kan opvangen in een bak!

 8. ๐Ÿ Ingrid

  Ik doe altijd het volgende. Ik plaats een ventilator vlak voor de vriezer. Uiteraard eerst de stekker eruit halen en leegmaken. De ventilator op de hoogste stand doen en voor je het weet is de vriezer ontdooid. Let op nat worden van de vloer want de ventilator mag natuurlijk niet nat worden.

 9. ๐Ÿ Eppie

  Ik ‘hak’ de grote brokken er met een houten spatel uit, hooguit breekt de spatel, maar de vriezer blijft heel. Heeft het eten geen tijd om te ontdooien (ik zet t buiten met vriezend weer) en staat t in no-time weer รญn de vriezer. Enneuh, dit is een no frost ….

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. ๐Ÿ

Navigate