7x muffe geur in huis aanpakken (en de oorzaken hiervan)

Billy van der GaagEen muffe geur in huis komt vaak door teveel vocht in huis of onder de vloer. Er zijn nog een aantal oorzaken van een muffig huis. Welke dit zijn en hoe je een muf huis kunt aanpakken - dat lees je hieronder!

Oorzaak van die muffe geur

Ja – die nare geur in huis komt dus vooral door teveel vocht wat niet weg kan uit je huis. Een aantal oorzaken van muffe luchtjes in huis:

 • Optrekkend vocht in de muur – met ons huis uit 1880 hebben we veel last van vocht in een aantal muren in huis.
 • Vocht onder de vloer kan leiden tot een muffe geur. Oorzaken van vocht onder de vloer is bijvoorbeeld een slechte ventilatie, optrekkend vocht via de vloer naar de muren toe, een lekkage of een hoge grondwaterstand.
 • Het niet aanzetten (of ontbreken van) van een afzuigkap. Bij verbranding van gas komt vocht vrij en juist van dat vocht wil je niet teveel in huis hebben.
 • Ditzelfde geldt voor het branden van kaarsen.

Muffe geur in huis aanpakken

 • Breng stilstaande lucht in beweging door te ventileren. In ons kantoor (in huis) merk je als je -ondanks de ventilatieroosters- dat je iedere dag het raam minimaal een uur open moet zetten als je hier gaat werken. Het ruikt er anders vrij bedrukt en muffig. Nadat de ramen even tegen elkaar open hebben gestaan is die muffe geur weg en ruikt het er heerlijk fris.
 • Maak regelmatig de filter van je stofzuiger schoon. Een filter die een lange tijd niet is schoongemaakt kan een vieze geur door je huis verspreiden. Ruik maar eens goed en je begrijpt wat ik bedoel.
 • Check de putjes in huis (badkamer, wastafel, gootsteen, etc.) en kijk of ze nog goed doorlopen. Controleer ook direct de beluchter van de sifon. Als deze verkeerd staat ingesteld komt de muffe geur van het riool zo je huis in.
 • Hang de natte was het liefst niet binnen op om te drogen. Kun je niet anders? Zet dan wel zoveel mogelijk ramen, deuren of ventilatieroosters open om voldoende te ventileren.
 • Heb je huisdieren die verharen? Kam je huisdier dan regelmatig met een furminator en was je hond af en toe met hondenshampoo. Hondenharen of haren van je kat die bijvoorbeeld onder de bank terechtkomen of in een hoek waar je niet regelmatig met je stofzuiger komt zorgen voor een muffe geur.
 • Grote stoffen oppervlakken reinigen (zoals je bank, de hondenmand en gordijnen) is belangrijk om zo nu en dan aan te pakken. Kies voor een spray als Febreze of een stoomreiniger.
 • Douche met de badkamerdeur dicht en zet het raam of ventilatierooster open. Zo voorkom je dat al het vocht in de rest van je huis terecht komt.

Tips voor natuurlijke luchtverfrissers

De bron om die muffe geur in huis aan te pakken is natuurlijk waar je moet beginnen. Wil je het graag goed aanpakken of doet het geur probleem zich nog steeds voor? Dan is het tijd om eens te kijken naar onderstaande natuurlijke luchtverfrissers om je huis weer lekker fris te laten ruiken.

 • Koop -net als wij hebben gedaan- heel goedkoop een vochtmeter. Zet ‘m op een zichtbare plek in huis en je kunt heel handig zien hoe vochtig het in huis is. Een muffe geur in huis komt vaak voor door een te vochtig huis. Het vocht gaat niet alleen in je muren zitten, maar ook in je bank en vloerbedekking. Dit gaat uiteindelijk zorgen voor die muffe geur.
 • Kijk eens naar de mogelijkheden van een ontvochtiger of een luchtreiniger. De eerste zorgt ervoor dat vocht zal verdwijnen uit je huis. Dit kun je dan weer handig zien op een vochtmeter. De luchtreiniger zuivert de lucht naar frisse lucht.
 • Pak een bakje met water en voeg een takje rozemarijn, 1 citroen in partjes en 1 theelepel vanille extract toe en zet het in de kamer waar het muf ruikt. Er zal een heerlijke geur door de kamer verspreidt worden.
 • Laat die muffe geur in je kelder verdwijnen door een bak met kattengrind neer te zetten. Als het werkt om de geur van kattenpoep op te nemen, dan werkt het ook vast voor muffe luchtjes.

Genoeg muffigheid van onze kant. We zijn natuurlijk ook erg benieuwd hoe jij muffe geuren in huis aanpakt. Laat je tips hieronder in een reactie achter!

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Elly van Amstel

  Wij hadden last van een muffe zolder en ik doe veel met tea tree olie omdat het ontsmet. We hebben een druppelflesje zonder dop op zolder gezet en binnen no time was de muffe lucht verdwenen. Onze zolder heeft geen ventilatie dus doorluchten gaat niet. De lucht kwam pas na meerdere weken weer terug dus hebben we de actie herhaald.

 2. 🐐 Vera

  Fijne tips. Helaas is ventileren in dit huis een uitdaging. Sociale woningbouw met de douche in het midden van het huis en geen/onvoldoende werkende ventilatie. (En ja, de verhuurder ligt al een jaar dwars over het reinigen/werkend krijgen van die ventilatie die er is)
  Plaatsen van afzuigkap mag ook niet. En aangezien in de winter het balkon niet groot genoeg is voor het hangen van de was, doet er dan vele malen langer over om te drogen natuurlijk, moet ik binnen drogen in een zeer slecht geïsoleerd huis. Dus werk ik me vooral gek met luchtverfrissers en vochtvangers. En op de dagen dat het kan de boel goed open zetten.

 3. 🐐 Marjan

  Wat pas echt gaat stinken is als je veel (dode) insecten hebt opgezogen…..

 4. 🐐 Linda

  Ik krijg straks visite en omdat ik het beneden niet al te fris vind ruiken heb ik muffins gebakken 🙂 wel even uitkijken dat ze niet aanbranden 😉

 5. 🐐 Denise

  Na het vervangen van de stofzuiger zak, zuig ik eerst een beetje waspoeder op. Als je dan de stofzuiger aanzet ruik je wasmiddel. Super…. en ook als er visite langs komt. Even de stofzuiger aan en het ruikt gelijk fris – wat gelijk staat in de beleving van ons met schoon.

 6. 🐐 Nicole

  Let wel op bij de tips die voor/ over huisdieren gaan: hoe vaker je borstelt hoe meer je dier gaat verharen. Wassen is meestal ook niet goed voor de vacht van je dier: tast natuurlijke vetlaag aan en dan vererger je uiteindelijk het probleem. Febreze is giftig voor je huisdieren! Slaat zich op in de vetcellen van dieren en als dieren dan afvallen (na jaren) gaat het fout.

 7. 🐐 christine

  hier had ik last van een muffe geur in mijn 2 schuifladen met handdoeken in badkamer, reden: kinderen het huis uit, de vele handdoeken werden niet meer gebruikt, enkele weken volgehouden om steeds de pas gewassen handdoeken van onderen te leggen, dat vond ik zo’n een gedoe, dat ik uiteindelijk uitgetest heb hoeveel handdoeken we gebruiken in een week, dus er liggen nog enkel een stapeltje handdoeken en badhanddoeken voldoende voor 1 week, lade uitgewassen met soda, een volledige nacht laten openstaan, geen last meer van muffe geur, maar ruikt lekker naar het wasmiddel . mmm…

 8. 🐐 Astrid

  Ik heb honden waarvan eentje met een hele slechte lichaamsgeur door allergie. Ik spray regelmatig met azijnwater, ik maak daar ook mee schoon. Zo verdwijnen de nare luchtjes ook snel en goedkoop.

 9. 🐐 Nelly

  Wij wonen ook in een huis dat ongeveer 200 jaar oud is en in het begin ook heel veel last van vocht. Maar mijn man heeft alle muren (die in een heel oud huis). Meestal heel dik zijn open gekapt en er blad lood ingelegd.ook de kelder stond vol water en daar heeft hij een pomp ingeplaats die het water op een bepaalde hoogte onder het huis wegpomp in de riolering. Resultaat een kurkdroog huis. Hopelijk heeft u iets aan deze informatie. Groetjes.

 10. 🐐 Ed

  Hoe verwijder je (na eventueel langere tijd) een muffe lucht in een antieke kast? Met een bakje azijn? Of zijn er andere methoden?

 11. 🐐 Belmans Ivo

  Beste,
  Wij hebben last van geur op de mat van de hond. Dit dier is al 11 jaar oud en heeft geen frisse geur nimmer in huis. En meestal gaat hij altijd op de mat liggen. Hoe krijg ik deze geur van de mat weg.

  Mvg

  Ivo Belmans

 12. 🐐 Lies

  Ik heb pure backing soda gebruikt , droog gebruikt.
  Na 1nacht was het al een stuk minder.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate