Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

7x muffe geur in huis aanpakken (en de oorzaken hiervan)

Een muffe geur in huis komt vaak door teveel vocht in huis of onder de vloer. Er zijn nog een aantal oorzaken van een muffig huis. Welke dit zijn en hoe je een muf huis kunt aanpakken - dat lees je hieronder!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Oorzaak van die muffe geur

Ja – die nare geur in huis komt dus vooral door teveel vocht wat niet weg kan uit je huis. Een aantal oorzaken van muffe luchtjes in huis:

 • Optrekkend vocht in de muur – in ons vorige huis uit 1880 hadden we op sommige plekken last van vocht in een aantal muren in huis.
 • Vocht onder de vloer kan leiden tot een muffe geur. Oorzaken van vocht onder de vloer is bijvoorbeeld een slechte ventilatie, optrekkend vocht via de vloer naar de muren toe, een lekkage of een hoge grondwaterstand.
 • Het niet aanzetten (of ontbreken van) van een afzuigkap. Bij verbranding van gas komt vocht vrij en juist van dat vocht wil je niet teveel in huis hebben.
 • Ditzelfde geldt voor het branden van kaarsen.

Muffe geur in huis aanpakken

 • Breng stilstaande lucht in beweging door te ventileren. Ben je lange tijd in een ruimte in huis (denk aan een kantoor, woon- of slaapkamer)? Zet dan iedere dag minimaal een uur de ramen open – ook als er ventilatieroosters aanwezig zijn. De kans is anders groot dat het er bedrukt en muf gaat ruiken. Nadat de ramen even tegen elkaar open hebben gestaan is die muffe geur weg en ruikt het er weer heerlijk fris.
 • Maak regelmatig de filter van je stofzuiger schoon. Een filter die een lange tijd niet is schoongemaakt kan een vieze geur door je huis verspreiden. Ruik maar eens goed en je begrijpt wat ik bedoel.
 • Check de putjes in huis (badkamer, wastafel, gootsteen, etc.) en kijk of ze nog goed doorlopen. Controleer ook direct de beluchter van de sifon. Als deze verkeerd staat ingesteld komt de muffe geur van het riool zo je huis in.
 • Hang de natte was het liefst niet binnen op om te drogen. Kun je niet anders? Zet dan wel zoveel mogelijk ramen, deuren of ventilatieroosters open om voldoende te ventileren.
 • Heb je huisdieren die verharen? Was je hond dan af en toe met hondenshampoo. Hondenharen of haren van je kat die bijvoorbeeld onder de bank terechtkomen of in een hoek waar je niet regelmatig met je stofzuiger komt zorgen voor een muffe geur.
 • Grote stoffen oppervlakken reinigen (zoals je bank, de hondenmand en gordijnen) is belangrijk om zo nu en dan aan te pakken. Kies voor een spray als Febreze of een stoomreiniger.
 • Douche met de badkamerdeur dicht en zet het raam of ventilatierooster open. Zo voorkom je dat al het vocht in de rest van je huis terecht komt.

Tips voor natuurlijke luchtverfrissers

De bron om die muffe geur in huis aan te pakken is natuurlijk waar je moet beginnen. Wil je het graag goed aanpakken of doet het geur probleem zich nog steeds voor? Dan is het tijd om eens te kijken naar onderstaande natuurlijke luchtverfrissers om je huis weer lekker fris te laten ruiken.

 • Koop -net als wij hebben gedaan- heel goedkoop een vochtmeter. Zet ‘m op een zichtbare plek in huis en je kunt heel handig zien hoe vochtig het in huis is. Een muffe geur in huis komt vaak voor door een te vochtig huis. Het vocht gaat niet alleen in je muren zitten, maar ook in je bank en vloerbedekking. Dit gaat uiteindelijk zorgen voor die muffe geur.
 • Kijk eens naar de mogelijkheden van een ontvochtiger of een luchtreiniger. De eerste zorgt ervoor dat vocht zal verdwijnen uit je huis. Dit kun je dan weer handig zien op een vochtmeter. De luchtreiniger zuivert de lucht naar frisse lucht.
 • Pak een bakje met water en voeg een takje rozemarijn, 1 citroen in partjes en 1 theelepel vanille extract toe en zet het in de kamer waar het muf ruikt. Er zal een heerlijke geur door de kamer verspreidt worden.
 • Laat die muffe geur in je kelder verdwijnen door een bak met kattengrind neer te zetten. Als het werkt om de geur van kattenpoep op te nemen, dan werkt het ook vast voor muffe luchtjes.

Genoeg muffigheid van onze kant. We zijn natuurlijk ook erg benieuwd hoe jij muffe geuren in huis aanpakt. Laat je tips hieronder in een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

24 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Elly van Amstel

  Wij hadden last van een muffe zolder en ik doe veel met tea tree olie omdat het ontsmet. We hebben een druppelflesje zonder dop op zolder gezet en binnen no time was de muffe lucht verdwenen. Onze zolder heeft geen ventilatie dus doorluchten gaat niet. De lucht kwam pas na meerdere weken weer terug dus hebben we de actie herhaald.

 2. 🐐 Vera

  Fijne tips. Helaas is ventileren in dit huis een uitdaging. Sociale woningbouw met de douche in het midden van het huis en geen/onvoldoende werkende ventilatie. (En ja, de verhuurder ligt al een jaar dwars over het reinigen/werkend krijgen van die ventilatie die er is)
  Plaatsen van afzuigkap mag ook niet. En aangezien in de winter het balkon niet groot genoeg is voor het hangen van de was, doet er dan vele malen langer over om te drogen natuurlijk, moet ik binnen drogen in een zeer slecht geïsoleerd huis. Dus werk ik me vooral gek met luchtverfrissers en vochtvangers. En op de dagen dat het kan de boel goed open zetten.

 3. 🐐 Linda

  Ik krijg straks visite en omdat ik het beneden niet al te fris vind ruiken heb ik muffins gebakken 🙂 wel even uitkijken dat ze niet aanbranden 😉

 4. 🐐 Denise

  Na het vervangen van de stofzuiger zak, zuig ik eerst een beetje waspoeder op. Als je dan de stofzuiger aanzet ruik je wasmiddel. Super…. en ook als er visite langs komt. Even de stofzuiger aan en het ruikt gelijk fris – wat gelijk staat in de beleving van ons met schoon.

 5. 🐐 christine

  hier had ik last van een muffe geur in mijn 2 schuifladen met handdoeken in badkamer, reden: kinderen het huis uit, de vele handdoeken werden niet meer gebruikt, enkele weken volgehouden om steeds de pas gewassen handdoeken van onderen te leggen, dat vond ik zo’n een gedoe, dat ik uiteindelijk uitgetest heb hoeveel handdoeken we gebruiken in een week, dus er liggen nog enkel een stapeltje handdoeken en badhanddoeken voldoende voor 1 week, lade uitgewassen met soda, een volledige nacht laten openstaan, geen last meer van muffe geur, maar ruikt lekker naar het wasmiddel . mmm…

 6. 🐐 Astrid

  Ik heb honden waarvan eentje met een hele slechte lichaamsgeur door allergie. Ik spray regelmatig met azijnwater, ik maak daar ook mee schoon. Zo verdwijnen de nare luchtjes ook snel en goedkoop.

 7. 🐐 Nelly

  Wij wonen ook in een huis dat ongeveer 200 jaar oud is en in het begin ook heel veel last van vocht. Maar mijn man heeft alle muren (die in een heel oud huis). Meestal heel dik zijn open gekapt en er blad lood ingelegd.ook de kelder stond vol water en daar heeft hij een pomp ingeplaats die het water op een bepaalde hoogte onder het huis wegpomp in de riolering. Resultaat een kurkdroog huis. Hopelijk heeft u iets aan deze informatie. Groetjes.

 8. 🐐 Ed

  Hoe verwijder je (na eventueel langere tijd) een muffe lucht in een antieke kast? Met een bakje azijn? Of zijn er andere methoden?

 9. 🐐 Belmans Ivo

  Beste,
  Wij hebben last van geur op de mat van de hond. Dit dier is al 11 jaar oud en heeft geen frisse geur nimmer in huis. En meestal gaat hij altijd op de mat liggen. Hoe krijg ik deze geur van de mat weg.

  Mvg

  Ivo Belmans

 10. 🐐 Lies

  Ik heb pure backing soda gebruikt , droog gebruikt.
  Na 1nacht was het al een stuk minder.

 11. 🐐 Marjan

  Het verdampen van etherische olien helpt ook. Als je goede olien koopt, verdoezelen ze de geur niet maar absorberen ze die. Stel je wel op de hoogte van wat voor effect die olien op je hebben, want echt onschuldig is het niet. Lavendel, de meeste citrus olien en de olien uit naaldhout zijn vrijwel altijd veilig, net als de eerder genoemde tea tree. Niet alleen vieze geurtjes gaan weg, maar je huis raakt ook nog eens vervuld van die verukkelijke geuren. Het is bovendien leuk om mee te spelen en bepaalde sferen te creeren. Maar lekker doortochten of luchten blijft een goede en gezonde gewoonte.

 12. 🐐 Annette

  Heb ik in de thuiszorg geleerd, een schoteltje met wat spiritus boven op een kast. Ruikt de ruimte gelijk lekker schoon.

 13. 🐐 Tineke

  Dank voor jullie reacties! Ik woon in een oud huis 1904 en in de loop der jaren heb ik een vochtige plek in 1 hoek van de kamer. In de kelder, waar ik een pomp heb staan, komt af en toe een vreselijke geur uit….

 14. 🐐 Fred

  Vraagje: Pak een bakje met water en voeg een takje rozemarijn, 1 citroen in partjes en 1 theelepel vanille extract toe en zet het in de kamer waar het muf ruikt.
  Dat receptje moeten de citroen partjes met schil ?
  Koud water of warm water ?

 15. 🐐 Marie

  Bedankt voor het delen van dit artikel over muffe geuren in huis. Ik heb er namelijk ook regelmatig last van. Ik ga binnenkort een vochtmeter kopen om te checken waar het in mijn huis misschien te vochtig is. Ook ga ik mijn woonkamer wat vaker laten luchten.

 16. 🐐 Kay

  Hey,
  Goed artikel. Helaas moest ik wel even huilen over het punt ‘furminator’.
  Niet gebruiken! Met de furminator verpest je het haar van je huisdier. Het beste is een trimmer/trimster zoeken en/of vragen wat de juiste borstels/kammen voor jouw huisdier zijn en wat het beste aansluit op het haar van je dier.
  Zo pak je toch het haren probleem aan 🙂

 17. 🐐 h.j. van de hoef

  Wat een gezellige artikelen en foto’s heb je weer gestuurd, met veel plezier gelezen, koken doe ik trouwens alleen op zijn holland’s, Vind ik ‘t lekkerste . Van de week een prachtige reportage van 1,5 uur gekeken op Arte, wat schitterend, zo die Duitse mensen dat hadden gemaakt. ‘t Ging veel over Zeeland waar ik 15 jaar een Stacaravan had op een hele kleine camping midden in Renesse. Vele plekken zag ik terug, waar wij altijd ook onze honden uitlieten. Ook de schitterende natuur met zijn unieke Vogels, Vlinders en wilde Orgideen. Kreeg gewoon een beetje heimwee en heb in mijn uppie zitten tranen. Och ja, je word ouder he. Lieve jongens, geniet van elkaar en van ‘t leven. Lieve groet en knuffel öma Janneke”doei doei

 18. 🐐 h.j. van de hoef

  O ja wat een gezeur over al dat schoonmaken, oma maakt alles schoon met Groene Zeep en Schoonmaak Azijn, al jaren, bij Dirk v.d.Broek liggen elke x in schappen D en D tijdschriftjes met tips van Emiel, op allerlei gebied en kost bijna niets, ook op Oma weet raad is op allerlei gebied veel op te zoeken. “t Heet Klustips &trics van Emile Bode. Veel werk en knutsel plezier ermee, dag J

 19. 🐐 Marjo

  Ik steek als ik het vies vind ruiken gewoon lekker wat wierrook op. Amber of kaneel vind ik deze wintermaanden erg lekker. Daarnaast gewoon even lekker stofzuigen en daarna dweilen doet ook wonderen. Tijdens het schoonmaken doe ik meestal de ramen open, dan heb ik het idee dat de stof ook wat naar buiten vliegt. 😛 Maar vooral niet te paniekerig over doen. In het voorjaar komt de grote schoonmaak wel weer.

 20. 🐐 Janet

  Backingsoda of natriumbicarbonaat werkt voor bijna alles..Google maar!
  Vloerkleden,gordijnen,bankstel,stoel,maar ook je matras weer fris met het strooien en licht inborstelen (ik verdeel t met een theezweefje)..een nachtje laten inwerken…daarna gewoon oozuigen met de stofzuiger en klaar! Weg muffe luchtjes …

 21. 🐐 Ryanne

  Ons toilet is heel klein, en wordt daardoor niet vaak gebruikt door ons (wij gaan op de badkamer naar het toilet). Dit heeft tot gevolg dat het water uit het waterslot van het fonteintje wel eens verdampt, en dan gaat het ook niet fris ruiken. Een plonsje water erin, en een drupje reiniger, en het ruikt weer fris.

  Bedden en de bank behandel ik af en toe met bakingsoda, waar ik een paar druppels etherische olie in heb opgelost. Even strooien, een uurtje laten staan en weer opzuigen. Een wereld van verschil!

 22. 🐐 Menke

  Een paar laurierblaadjes verbranden in een grote asbak doet ook wonderen voor de geur in huis. Pas op knettert wel door de aanwezige olie
  Ook wanneer het niet muf ruikt😊

 23. 🐐 Mevr. F. Bilgin

  Een citroen horizontal plakjes snijden en iedere schijf plakcitroen rondom kruidnagels inprikken dan in een schooltje op de vensterbanken op de kasten of op de eethoek. Het is heel nuttig voor lekkere geur maar ook voor muggen vliegen jagen weg.

 24. 🐐 Marjan

  Mijn huis was ook oud en ook vochtig. Reparatie van de regenpijp ( duh!!) hielp al enorm, maar wat ook hielp en nog steeds helpt, is het af en toe stoken van de houtkachel. Daarmee wordt onze enorme huiskamer aangenaam warm en weer stukken droger. De periode daarna is het stoken via de radiatoren ook zo’ n klus niet meer: een droog vertrek wordt sneller warm.
  Heel soms ,als ik bijv. geen gelegenheid heb om de houtkachel diens werk te laten doen, stook ik met de ramen open. Uiteindelijk komt dat de warmteopbrengst ten goede en ook de frisheid van de atmosfeer.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate